用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家中一多功課嗎
樓主: emilykwokkwok
go

請問大家中一多功課嗎   [複製鏈接]

emilykwokkwok 發表於 15-9-17 22:24
我之前都聽朋友仔囡講有D band1做到好夜,有D唔洗點做!有D band 2a 又係做到好夜,今日情況好好多,響學校 ...
平日上堂都去到4点放, 放學仲要補習, 跟住仲要返家做功課,
依家功課要思考一大輪至做得到,  真係會CHUR到好攰

但係囡囡想去,平日星期二,四,佢想有咩唔識就可請教亞sir!

功課量差不多, 但要上網查字典和找資料, 暫時兩小時可以完成.

引用:比小學多,但不是抄寫的,是搜尋資料做repo

原帖由 ++EE 於 15-09-17 發表
比小學多,但不是抄寫的,是搜尋資料做report, 看課外書等等!中文,英文和電腦科都默過書了,測了數學一次 ...
原來中學都有默書?我女啱啱升中一,暫時冇聽佢講有默書,希望以後都冇

do-re-me 發表於 15-9-18 14:23
原來中學都有默書?我女啱啱升中一,暫時冇聽佢講有默書,希望以後都冇

...
初中默書一定多, 因為好多科係英教, 生字都未學过

emilykwokkwok 發表於 15-9-18 10:25
但係囡囡想去,平日星期二,四,佢想有咩唔識就可請教亞sir!
請問你女間中學是名中學嗎?

回覆:請問大家中一多功課嗎

其實呢中小升B1英中,無補習應付到嗎?本身未算全自動……

我囡好輕鬆,放學還可以食吓tea先返屋企。功課不是一天就交,多數提早做。所以有時冇功課可温吓書。

我仔仔以前小五去過3個月補習, 但只是用泥做功課用, E家升中一, 放學返來玩game 時間多過做功課, 5夠鍾都5去做果隻, 但係D英文功課又5見巨有問題, 算5算hea.

功課不算多, 但合理安排學習時間很重要, 譬如, 第二天要上堂學的科目最好頭天要預習, 第二天不用交的功課可以往後拖延

回覆 kin818kin 的帖子

我個囡唔係讀名校嫁,不過我同我老公都要返工放好夜,返到屋企成11:00,所以自小佢都放學去補習,自己幫自己溫書同默書,小五轉左間補習社,兩個亞sir好好,好錫佢,同佢好似朋友咁,驚佢中學唔適應,同我囡囡個人比效慢,亞sir幫我睇多佢年,以免佢學壞,等我放心返工!

醒目開學勳章 王國長老

4/9 到今日為止 11 日上課日已交 13 份功課, 當然有 d 係畀左但未到期交既.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

間間學校都有唔同ge功課政策,如何可以得知?

醒目開學勳章

emilykwokkwok 發表於 15-9-17 00:03
亞囡正式開學2日,日日做到11點!點算

11點咪叫早囉(呢個時間係我女平時訓覺時間)~~~
舊年我女升中一,,多功課,多默書(差唔多每科都要),多測驗(每科每個TOPIC都要小測),多報告做,有時要1-2點先有得訓~~~~

有時阿女夜訓第2朝眼訓,我又講起以前........以前我由新界出九龍返學讀商科,做功課到點幾2點先有得訓,第二朝六點幾起身,搭1.5HRS車返學,都係咁啦!後生怕乜野捱?!

嘩..多到WEEKEND都吾敢出街.放假仲要去博物館攞料,一陣個展覽完左就C得.連PE都要有功課....得閒幫佢去圖書館借定D書...吾幫佢手,真係好頭痕.日日同佢背書....DICT都幾次啦,開左學3星期之嗎...

亞大回家做功課,不交功課 ,學校話大個,成年手冊一個字都冇

回覆 brother4 的帖子

暫時不算多,阿囡平日可10時左右SLEEP.

不要學,亞大是壞榜樣,好彩不用留班

而家讀書真係好辛苦,跟本都唔正常!

醒目開學勳章

引用:嘩..多到WEEKEND都吾敢出街.放假仲要去博物

原帖由 ydoris 於 15-09-21 發表
嘩..多到WEEKEND都吾敢出街.放假仲要去博物館攞料,一陣個展覽完左就C得.連PE都要有功課....得閒幫佢去圖書 ...
剛升中一上學期係咁㗎啦.未適應嘛,過多兩三個月佢哋自己就攪得惦,放心!

利申:過來人

ydoris  希望啦.....佢學校好谷,吾同佢家姐...所以好緊張..  發表於 15-9-22 08:16
‹ 上一主題|下一主題