用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績退步左,家長應如何鼓勵令孩子重獲信心呢? ...
go

成績退步左,家長應如何鼓勵令孩子重獲信心呢? [複製鏈接]

成績退步左,家長應如何鼓勵令孩子重獲信心呢?

孩子剛派成績表,平均分退步左1.56分,降了9級,無心機之餘,講負面說話,又話無信心、放棄、唔想返學0拿?可能驚
同學問〝魚〞啦!我講任何鼓勵說話佢都調反轉...大家可否分享下有關經驗呢?謝謝!     

Re: 成績退步左,家長應如何鼓勵令孩子重獲信心呢?

同佢計下條數
今次佢=>退步左1.56分,降了9級; 咁
如果繼續努力, 下次結果
可能係=>進步左3.12分,升番9級

其實, 我估小朋友只係
一時之氣, 只要你繼續
支持佢, 講番d正面說話比佢
聽. 就可以了. 我都努力緊

我阿二一早有一套阿Q哲學去安慰自己:

1.成績退步= 和估計差不多(即係讚自己估得準)。
2.不進不退=能保持水準(全級前列,不退步,可稱能保持水準。但尾列分子,不退步,還叫保持水準,他真係厚面皮)
3.成績進步=喜出望外(我都係)。

面對呢絛軟皮蛇,我真係冇氣。

係唔小心錯既,咪話下次小心d囉,係佢自己負責任,放棄...等都係不負責任之說話..........如果係有不足既,咪查找不足,加以補足,話佢聽佢仲細,仲可以補救,不要輕言放棄,電視都有教啦,咁都學唔到野,電視都唔好睇啦

下次努力D. :
‹ 上一主題|下一主題