用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好? ...
go

請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好? [複製鏈接]

各位, 請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好?
謝謝大家!
   1    0    0    0

churman 發表於 15-9-16 16:25
各位, 請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好?
謝謝大家!

在九龍和新界的 BAND 3 直資中學名單如下,但不清楚哪一間較好。
會否考慮勞工子弟?

大埔三育中學大埔區男女基督教
伯裘書院元朗區男女
九龍三育中學油尖旺男女基督教
地利亞修女紀念學校(利瑪竇)觀塘區男女
地利亞修女紀念學校(月華)觀塘區男女
慕光英文書院觀塘區男女
中聖書院深水埗男女基督教
地利亞修女紀念學校(吉利徑)深水埗男女
惠僑英文中學深水埗男女

憫父 發表於 15-9-16 17:18
在九龍和新界的 BAND 3 直資中學名單如下,但不清楚哪一間較好。
聖道迦南同匯知算唔算?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-16 18:12
聖道迦南同匯知算唔算?

回覆 憫父 的帖子

謝謝大家的資料介紹,請問勞工子弟校風如何?是否band 3學校?中聖書院知道校風好嗎?謝謝

回覆:請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好?

德信?

B3 為何要讀直資?

4年前,我識人派B3校,扣門林大輝(英中)成功

引用:德信? +

原帖由 BOBO1229 於 15-09-16 發表
德信?
德信應該B2

Nevergiveup888 發表於 15-9-16 22:37
B3 為何要讀直資?
因為直資不論係B1,2 or 3, 多數都係「英中」囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:4年前,我識人派B3校,扣門林大輝(英中)成

原帖由 Nevergiveup888 於 15-09-16 發表
4年前,我識人派B3校,扣門林大輝(英中)成功
林大輝都係 b3,不過係直資

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

對!我也是這意思,雖然仔是BAND 3 , 也希望入到好的校風直資學校, 也是英中,對他發展也有好的幫助,因我很怕仔派去不好校風的學校,成績不好, 品行也學壞就慘了。

1.林大輝主打運動同術科 (如設計, 商科, 科學等)
2.德信 (for boys)校風不錯
3.聖道迦南
Information from my friend

Hong2003 發表於 15-9-17 15:40
1.林大輝主打運動同術科 (如設計, 商科, 科學等)
2.德信 (for boys)校風不錯
3.聖道迦南
德信又未至於去到B3咁差, 差極都仲有B2中

好奇一問,已經是B3學生,為何認為還有能力讀英中?(英中都唔夠位收B1學生)讀完六年,DSE會考成點?

是否要預埋出國留學?

daddy999  實況係﹕本人曾在專上學院任教,接觸不少中中來的學生,英文低且對其敬而遠之﹗
讀英中係辛苦,但將來係有   發表於 15-9-18 11:06
daddy999  可能係咁: 以前無母語教學既年代, 人人都係升英文中學, 用英文書…儘管有人考會考U晒! 直至現在, 有母語教   發表於 15-9-18 11:05
馬媽媽  是否要預埋出國留學?I think "yes".  發表於 15-9-17 17:17
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

林大輝校風麻麻

ANChan59 發表於 15-9-17 16:39
好奇一問,已經是B3學生,為何認為還有能力讀英中?(英中都唔夠位收B1學生)讀完六年,DSE會考成點?

是否 ...

可能性:
1. 英文OK, 返而係中文同數學唔得
2. 唔甘心要讀中文中學囉!

little_yolky  諗起中文中學,如果我阿女入到培正就好了。  發表於 15-9-18 10:53

hkpapa852 發表於 15-9-17 17:31
可能性:
1. 英文, 返而係中文同數學唔得
2. 唔甘心要讀中文中學囉!
You are right, it's possible.
The parent needs to consider send him aboard ...... somewhere, some time.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:林大輝校風麻麻 +

原帖由 BOBO1229 於 15-09-17 發表
林大輝校風麻麻
我識得依家讀緊既學生,佢講到明仲有得揀都唔好去林大輝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

啟思都好
‹ 上一主題|下一主題