用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 K3仔仔讀緊兼收位,報小一問題
go

[聽/語障] K3仔仔讀緊兼收位,報小一問題 [複製鏈接]

仔仔K3, 今年終於輪到兼收位(2歲半時評估為言語及認知都delay了),現在要報明年入讀小一,但未收到電話返去做評估,咁報小一的申請表上,是否要填特殊需要? 若要填,是否按2歲半時的評估填呢?

麻煩有經驗的媽媽指教一下!

1    0    0    0
Cake Box : 一件精致蛋糕,可以用味蕾品嘗外,也可以用眼去觀賞,用心去感受。讓你一試難忘![/url]

我覺得唔好講住, 睇定D先

引用:仔仔K3,+今年終於輪到兼收位(2歲半時評估為

原帖由 freeapple 於 15-09-16 發表
仔仔K3, 今年終於輪到兼收位(2歲半時評估為言語及認知都delay了),現在要報明年入讀小一,但未收到電話返去做 ...
我照填,我問過教局職員,講過完全不會&不可能影響派位結果.

如果你明白小一派位機制,第一輪是計數,第二輪是大抽獎只講運氣。即使填左都唔影響個分數或攪珠。

但唔填呢,入到小一原來有困難,但學校唔知你小朋友曾經有服務,於是重新由評估開始,只會浪費時間。

methy 發表於 15-9-17 13:29
我照填,我問過教局職員,講過完全不會&不可能影響派位結果.

如果你明白小一派位機制,第一輪是計數,第二 ...

agree. 我地都有填
歡迎光臨澄澄部落

回覆:aquarius721 的帖子

要填,除非你認為小朋友升小學後不須支援。

自行階段巳經要填, 至於填邊個編號, 可同學校I位老師傾下

仲有, CAC首先會寄左問卷黎俾你同學校填左先, 佢地覺得有需要先會CALL你返去評估, 你知政府資源既野喇, 不是每個小朋友在小一前都要返去評估的

引用:自行階段巳經要填,+至於填邊個編號,+可同學

原帖由 fishcowcow 於 15-09-17 發表
自行階段巳經要填, 至於填邊個編號, 可同學校I位老師傾下
我家附近有間支援幾好既小學,如果揀左有特殊學習需要,會否派到機會大啲呢(大抽獎)?

回覆:hnh_mami 的帖子

無關係的

引用:Quote:原帖由+fishcowcow+於+15-09-17+發表

原帖由 hnh_mami 於 15-09-17 發表
我家附近有間支援幾好既小學,如果揀左有特殊學習需要,會否派到機會大啲呢(大抽獎)?

...
自行階段係計分,非熱門校自行階段收唔爆,就易入,同填唔填「特殊」無關係;統一派位(大抽獎)純計運氣,一樣同填唔填,或填邊類「特殊需要」無關。

我相信一間主流學校係唔會好想收SEN的,但你選擇佢,又被派到入去,間學校就要收。

回覆:K3仔仔讀緊兼收位,報小一問題

填唔填係要根據小朋友能力同選校策略,一失足成千古恨,填左未必真係好。你問i位老師,一定10個10個叫你填,試問佢做得呢個位佢都唔想咩飞。

即使唔填,小一12月份一樣會有小一適別,到時先舉手俾report 學校一樣有服務,只係遲少少,但豈碼入到心儀小學先。無錯第一第二輪的確唔睇你係咪sen, 但呢几年咁多適齡學同,派到心儀越黎越難,你填左叩門一定唔駛諗,除非你小朋友能力真係好唔得,連叩門機會你都唔想俾。

另外我對第一輪自行生抽籤有保留,有學校係由學校抽再交教育局,邊個敢話無閉門造車。

請問阿仔讀兼收位之前係唔係返普通幼稚園?囡囡都係發展遲緩
‹ 上一主題|下一主題