用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 TSA對自己升中有影響嗎?
go

TSA對自己升中有影響嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

學校好緊張話下學期會補課,
因部分家長話其實不影響自己升中結果。
有高人指點一下

Yanamami  今年P6唔洗考,補乜課?  發表於 15-9-16 11:32
   4    0    0    0

delete

delete

回覆:hanon0060 的帖子

回覆:TSA對自己升中有影響嗎?

又唔可以話升中全冇影響,TSA 成績差,即代表學校學生整體水平亦差,影響學校排名之餘,亦影響該校 banding 數目,b1生入b1校機會相對減少。不過前人種樹後人乘涼,早兩年學兄/學姊會影響你,你亦會影響學弟/學妹,選得此校就應該對學校有歸屬感,為人為己都應該鼓勵小朋友盡力去做。

Yanamami  PreS1先影响師弟妹啫~  發表於 15-9-16 08:37

洋蔥頭媽咪 發表於 15-9-16 07:54
又唔可以話升中全冇影響,TSA 成績差,即代表學校學生整體水平亦差,影響學校排名之餘,亦影響該校 banding ...
我諗你仲未好清楚TSA既用處.

無論係小三定係小六既TSA, 都係完全唔影響自己或日後師弟妹既升中Banding.

只有係雙數學年 (如2011-2012, 2013-2014)既小六畢業生, 會係7月中(升中派位公佈後約一週左右) 去派獲既中學考Pre-S1, 呢個試先會影響日後師弟妹既升中Banding.

TSA既成績, 純粹只係教育局用嚟評估學校教學成果既參考

bobbob  好多家長都誤解咗  發表於 15-9-16 10:59
Yanamami    發表於 15-9-16 08:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-16 08:35

無論係小三定係小六既TSA, 都係完全唔影響自己或日後師弟妹既升中Banding.
即係現時讀緊P6, P4, P2既小朋友先要考Pre-S1? 咁家姐咪幫唔到阿妹升中囉? 佢係P3。

little_yolky 發表於 15-9-16 08:44
即係現時讀緊P6, P4, P2既小朋友先要考Pre-S1? 咁家姐咪幫唔到阿妹升中囉? 佢係P3。 ...
係, 雙數年畢業先要考Pre-S1.

我無理叫你為咗"幫"個妹, 叫家姐去留班嫁?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-16 08:53
係, 雙數年畢業先要考Pre-S1.

我無理叫你為咗"幫"個妹, 叫家姐去留班嫁?
佢留班仲係適齡喎

今年新異象, 阿妹P1學校居然叫買TSA練習了, 不過最奇係只叫買中文, 家姐都係中文, 咁科英文數學呢? 我諗舊年派位真係好差, 今時今日仲未出result, 平時學校都有貼的。所以要操下了, 校長終於要屈服於亂世之下了。

little_yolky 發表於 15-9-16 09:01
佢留班仲係適齡喎

今年新異象, 阿妹P1學校居然叫買TSA練習了, 不過最奇係只叫買中文, 家姐都係中 ...
我D小朋友個校長話, 多年嚟TSA同Pre-S1都係中文最難

hkpapa852 發表於 15-9-16 09:07
我D小朋友個校長話, 多年嚟TSA同Pre-S1都係中文最難
吓, 咁就唔操數拿? 我阿女數學最弱喎, 好彩唔關升中事啫。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-9-16+07:54+又

原帖由 hkpapa852 於 15-09-16 發表

可能我的確記錯左,多謝指教。

去年起小六生已經隔年考 tsz & pre s1 ,相信已經減少了壓力。不過部份學校小三仍會操,可能我地學校唔駛操,所以都冇乜留意。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

認同呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 15-9-16 09:34
可能我的確記錯左,多謝指教。

去年起小六生已經隔年考 tsz & pre s1 ,相信已經減少了壓力。不過部份學校 ...
小三TSA係年年考, 小六TSA同Pre-S1一向都係隔年考, 單數年考TSA, 雙數年考Pre-S1.

有D學校係唔重視單數年既小六TSA, 有D學校所有TSA都重視

回覆 hkpapa852 的帖子

請問咩叫雙數學年, 只是2011-2012, 2013-2014呢兩年的小六畢業生?

請問咩叫雙數學年, 只是2011-2012, 2013-2014呢兩年的小六畢業生? 同埋佢地去獲派中學考pre-s1係用自己畢業的小學作代表的嗎? thx

kwokbobo 發表於 15-9-16 11:08
回覆 hkpapa852 的帖子

請問咩叫雙數學年, 只是2011-2012, 2013-2014呢兩年的小六畢業生?
雙數學年.... 應該話係係雙數學年畢業既小六學生, 即係2011-2012年度畢業(2012年6/7月畢業), 2013-2014年度畢業, 2015-2016年度畢業等......

kwokbobo  明白, thx  發表於 15-9-16 14:46

hkpapa852 發表於 15-9-16 11:15
雙數學年.... 應該話係係雙數學年畢業既小六學生, 即係2011-2012年度畢業(2012年6/7月畢業), 2013-2014年度 ...
咁其實係咪校內試考得好便可以派得好??平時的校內試同TSA的試有無關係??模式一樣定係點??謝

如果係咁, 教育局的評估, 會有幾影響學校, 唔明白點解學校係咁谷啲小朋友

checkylam 發表於 15-9-16 17:10
如果係咁, 教育局的評估, 會有幾影響學校, 唔明白點解學校係咁谷啲小朋友
...
理倫上:
教育局應多投放資源係表現較差的學校

但, 現實可能係 (個人估計):
教育局可能會因應學校表現而決定日後投放資源 (如審批額外經費) 的決定/優先序.....

kwokbobo 發表於 15-9-16 14:48
咁其實係咪校內試考得好便可以派得好??平時的校內試同TSA的試有無關係??模式一樣定係點??謝  ...
如果前人Pre-S1考得唔好, 除非你係全級第一, 否則都未必會做到B1組別學生

現實係有不少"弱校", B1學生比例只有~10%, 或全級得5個人都唔夠
‹ 上一主題|下一主題