用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 比學店更無情的浸幼!
樓主: kkeefamily
go

比學店更無情的浸幼! [複製鏈接]

wafong 發表於 15-9-21 15:52
回覆 Ryuurakai_M 的帖子

請問您的小朋友是否就讀浸幼?全曰班?
我仔讀梗K1,我只可以話我好鍾意呢間學校,一報名就是衝住學校的教學理念去報讀。我以前報佐11間學校,就只有呢間唔問小朋友問題,只是跟家長簡單對話,其他學校會不停問小朋友問題,答唔到就扣分,我想話如果個小朋友乜都識我仲需要去你學校學東西嗎,臨場反應唔應該用系一個3歲都沒有的小朋友身上咯,浸幼真是一個問題都沒有提問小朋友,他們在隔離玩玩具,面試過程好愉快好放鬆。

我仔之前比較慢熱性,怕醜唔多肯同人講野,但讀佐3個月已經有好大改善,善於同人打招呼,主動同人say hi,say goodbye,之前系怕醜笑笑口就算,宜家每晚翻到屋企都會將課堂上學到的東西帶回來經常唱讀跳,無太多功課,只是每星期有畫畫功課,簡單易做,宜家已經可以系人地面前自我介紹,學校用佐一套好好的教好模式,我以前在家有教吖仔,但都係唔上心,反而讀佐呢間學校我個仔好多東西都全部記住同明白。

英文老師問題:我覺得我果個英文老師是好有愛心好細心而且功課都會有好細心的評語,我好鍾意。
校車問題:不是百分百好,但我覺得如果鍾意學校的話,就算沒有校車都不是任何問題,只要自己夠堅決我要讀呢間,自己都會想辦法解決。

其實我如何說都沒有你自己去親身了解那麼清楚,好簡單一個道理:不是每樣東西都100%有人喜歡,但最緊要不要亂聽別人的說話就早早退堂,每年報名都總會有些人出來開貼說任何一間學校的不好,自己衡量。

回覆:Wonderful-Baby 的帖子

完全贊同。其實選幼稚園最重要是認同其教會理念,只要學校與家長理念一致,小朋友才會有得着。學校是否真心對待學生,愛惜學生,從小朋友平日的言行表現便可知道。如果小朋友享受校園生活,在家也常談及學校的老師和同學、唱學校學的歌、分享上學的趣事,又熱愛上學,喜歡學習,那麼這所幼稚園的老師和職員必定是有愛心用心地教導小朋友。

回覆:比學店更無情的浸幼!

呢個post我完全覺得學校無問題喔!校車真係自己同校車傾架,因路線係由校車公司安排的,學校渣唔到主意,唔係想唔想幫或唔幫既問題!

我仔都讀K1, 我覺得他鐘意返學,未學寫字,懂得好多日常生活野,學術上唔夠其他學校,但要知道自己想小朋友K1時想學什麼,如果你喜歡谷既學校去應付名小,這一定不是你杯茶,因只想小朋友喜歡上學,學到自現,日常生活的知識就得!我們園長話:要令小朋友喜歡返學,如果連學都唔鐘意返,還談什麼返學呢?小朋友得幾歲,要學野,未來1x、2x年有排學,得幾歲人仔係從玩樂中學習,開開心心就夠!

siutreasure 發表於 16-4-26 01:13
呢個post我完全覺得學校無問題喔!校車真係自己同校車傾架,因路線係由校車公司安排的,學校渣唔到主意,唔 ...
想問半日班,一班有幾多位學生?
am 同 pm 係唔同?我見校網無提及

我17/18 k1 am offer,早就考慮好無論邊間學校收都係自己揸車接送,省卻好多煩惱和時間。家到校嘅距離其實係重要擇校指標,若路程太遠的話,小朋友花太多無謂時間在交通工具上,舟車勞頓下回到學校邊有心機上堂呢?

我自己設定擇校嘅步程不超15分鐘,車程不超20分鐘。

mmc1030 發表於 16-12-1 12:50

完全唔同,半日班粵語教學,全日班英粵雙語教學

mmc1030 發表於 16-12-1 12:50

全日班最多收每級好似18人左右!
而半日班就最多好似30人! 但都會睇個年收生情況才決定每班人數既多與少!

mmc1030  thanks. 因網址只提及全校幾多人。沒有講一 班幾多人 😥  發表於 16-12-4 20:30

Ryuurakai_M 發表於 16-12-4 12:35
而半日班就最多好似30人! 但都會睇個年收生情況才決定每班人數既多與少 ...

要睇每年入讀人數去分班架! 如果九月入學時多人,咁每班會多人d(試過最多好似廿八人左右)! 如果入學時少人,每班就會少d (試過每班十幾人)

Ryuurakai_M 發表於 16-12-4 12:35
而半日班就最多好似30人! 但都會睇個年收生情況才決定每班人數既多與少 ...

我仔k1時候15人咋。宜家k2就22人。
‹ 上一主題|下一主題