用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有人試過遊戲治療?有效的嗎?
go

有沒有人試過遊戲治療?有效的嗎? [複製鏈接]

如題。謝謝分享。

6    0    0    0

回覆:有沒有人試過遊戲治療?有效的嗎?

有效呀!開始係有呢方便經驗的社工做,有一次理工開組去咗上堂,學過一些小技巧自己做同小朋友感情有變好!

回覆:bbrabbit2011 的帖子

有效呀,不過治療師唔會講究竟玩過埋,睇到咩,你只可信佢。但我囝囝由好多心事成日發脾氣,一發起碼1,2小時。到而家15分鐘已經收聲

請問在那裡做?

回覆:DollyCC 的帖子

我個仔都是這樣,可否pm資料給我,thx!

引用:有效呀,不過治療師唔會講究竟玩過埋,睇到

原帖由 DollyCC 於 15-09-24 發表
有效呀,不過治療師唔會講究竟玩過埋,睇到咩,你只可信佢。但我囝囝由好多心事成日發脾氣,一發起碼1,2小時。 ...
可否分享多d? 理論係咩?

Pls pm me too. thx!

回覆:kubobo 的帖子

請pm我,thx

引用:有效呀!開始係有呢方便經驗的社工做,有一

原帖由 belau8009 於 15-09-17 發表
有效呀!開始係有呢方便經驗的社工做,有一次理工開組去咗上堂,學過一些小技巧自己做同小朋友感情有變好!

...
請 pm 我 🙏🏻

引用:有效呀,不過治療師唔會講究竟玩過埋,睇到

原帖由 DollyCC 於 15-09-24 發表
有效呀,不過治療師唔會講究竟玩過埋,睇到咩,你只可信佢。但我囝囝由好多心事成日發脾氣,一發起碼1,2小時。 ...
Please pm me 🙏🏻

版主

請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

親子童讀樂

引用:如題。謝謝分享。 +

原帖由 bbrabbit2011 於 15-09-15 發表
如題。謝謝分享。
一定有效,佢哋社交弱,就算去公園,你識人,小朋友肯就住同佢玩,帶下佢,都一樣有效,問題係收幾多錢,效用是否成正比啫

回覆:belau8009 的帖子

我個仔脾氣越來越嚴重,可否pm資料給我,急幫忙,thx!

Pm plx

回覆:tinaleung 的帖子

已pm資燁

其實玩具分幾類(大約唔記得禁清楚)
1。槍,劍,吹氣公仔發洩類
2。湊bb玩具=》被愛
3。玩具屋=》家庭
4。警車,消防車
5。顏色筆,沙etc=創造性

治療師會設限,限時45分鐘在一個範圍(如沙唔可以倒出來)。。。根住小朋友可以任玩。治療師唔會一齊玩,只是在旁描述佢做咩,估佢心情。 e.g.小朋友用槍打吹氣公仔,治療師話“小明”用槍射公仔,好似好嬲。。。
治療師初時描述做咩多,了解小朋友後會講小朋友感愛(你好滿意自己幅畫),其實等小朋友知道原本禁叫滿意,禁叫失望。。。
情緒差小朋友初時可能玩宣洩玩具多,之後慢慢會轉最後係興祝,跟住可以完。(仲有d階段,但我唔記得啦)

如我小朋友,一開始射公仔,可能心有唔開心但唔知點解決,發洩'後會玩屋+車,屋,屋裡無人安全感唔夠。。。最後一堂見佢砌火車,火車入沙再有消防幫手,成功救出火車。表示有難關自己搵到解決方法,成功救出(興祝)。

我仔也開始上遊戲治療,我也想学下技巧……

可否pm資料給我,thx! thx!

回覆:GARYKEUNG 的帖子

Pls pm me, thx

回覆 bbrabbit2011 的帖子

宜家我見遊戲治療有單對單外,亦有小組形式進行遊戲治療,我朋友安排小朋友上過,好work, 兩三個小朋友組成一小組,專針對小朋友社交技巧問題。

HappyCheerBaby 發表於 16-6-15 11:53
回覆 bbrabbit2011 的帖子

宜家我見遊戲治療有單對單外,亦有小組形式進行遊戲治療,我朋友安排小朋友上過 ...
边度学?可pm资料我
‹ 上一主題|下一主題