用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴教法
go

鋼琴教法 [複製鏈接]

請問教小朋友鋼琴怎樣才有效?学了年半,我跟了幾位老師,有D會擦曬英文子母,令佢地記得,識睇縉彈。
有D就要寫俾佢,但彈D深D,例如佢將考一级,但而家彈緊piano pieces for children嘅二级歌,但小朋友似乎背歌多過睇縉,想請教專業人士,那種方法是長遠学習有益?

2    0    0    0

長遠當然係睇譜快

我们学了半年,都是同一老师,没有写字母在旁边,都是用背的,学久了,看谱就会弹了,老师说,一般三级才建议考级别,如果不是升学用,不用考,不过每年九月可以参加一次比赛,见识一下,仔今年六岁

nobletree 發表於 15-9-15 09:35
請問教小朋友鋼琴怎樣才有效?学了年半,我跟了幾位老師,有D會擦曬英文子母,令佢地記得,識睇縉彈。
有D ...
考試曲梗係要背, 唔背點熟.  一级無考唔知,  但二级試要考睇譜.
個人意見, 初學無需太緊張睇唔睇譜, 最緊要有興趣彈.
學上去一定會識睇譜.

我们是学简单的歌开始,先听歌识唱先,每首歌都学一的乐理,好像CDEFG的位,minor OR MAJOR,TREBLE 是什么,介绍啪子,越学越多,一路有EXCERCISE练习所学的,每天都指定有FINGER POWER 练习,是要跟BEAT的,另外每首要练的歌是有SOUND TRACK 的,小朋友很喜欢练歌弹琴,有时边弹边唱,有SOUND TRACK 跟住练真系好玩好多。
不要问我介绍老师,只分享。

引用:Quote:nobletree+發表於+15-9-15+09:35+請

原帖由 AgapePa 於 15-09-15 發表
考試曲梗係要背, 唔背點熟.  一级無考唔知,  但二级試要考睇譜.
個人意見, 初學無需太緊張睇唔睇譜, 最緊 ...
老師都話不重要,但阿女吾睇缮,一有新歌就不識彈

AgapePa 發表於 15-9-15 10:03
個人意見, 初學無需太緊張睇唔睇譜, 最緊 ...
其實唔考得唔得? 老師叫阿女考二級, 但係唔係可以三級或五級先考咩? 抑或最好考二級三級考上去, 等小朋友知道考試模式, 習慣下。

little_yolky 發表於 15-9-15 12:21
其實唔考得唔得? 老師叫阿女考二級, 但係唔係可以三級或五級先考咩? 抑或最好考二級三級考上去, 等小朋友知 ...
零至三級條路太遠, 我等唔到, 學咁耐都想有D揸拿, 老師話考一、二級都得, 我叫老師彈二級我睇, 我覺得唔難 ( 因為唔使我彈 ) 所以叫阿女直接考二級 ( 之前連一級都未學完), 之後我會跳過三級, 然後考四級, 幫我慳D.

回覆:nobletree 的帖子

簽名被屏蔽

讀譜能力好重要係基本功, 寫晒letter彈到又有咩叻?

回覆:鋼琴教法

長遠計當然是識睇譜&睇譜快好好多
千萬不要寫英文字母在琴譜上

回覆 little_yolky 的帖子

而家多數考2、5、8級,或3、5、8。
我女班朋友仔都係類似安排。

小朋友初學吾識,寫晒音,係幫佢,好過完全彈吾到。考試歌,背熟,亦係合理做法。

但之後慢慢要學、要識,考試都有sight reading,佢吾識睇譜,點搞呢。

練習時間=獲得成果,無捷徑無神童。練習多自然識睇自然快。

回覆 nobletree 的帖子

緊係要自己睇, 有人服侍寫慣曬仲點會用自己個腦唸係咩音

Don't rely on sticking letters on the keys
Also try to enforce consistent practicing.
‹ 上一主題|下一主題