用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔知點教ADHD, 請教過來人分享經驗
樓主: elizawlp
go

[過動] 唔知點教ADHD, 請教過來人分享經驗 [複製鏈接]

我個仔都有ADHA偏向專注力不足,有對抗性行為,有時我都控制唔到情緒,一火到就鬧,阿仔成日都話我唔愛佢,攪到個心UP到死…對住佢真係首先自己要睇得開,明白阿仔自己都控制唔到自己,阿仔都係好辛苦,啱升上小一,適應新環境、功課壓力、阿媽俾的壓力,佢都好慘…所以要俾多啲耐性,要求降低啲,咁樣大家都好啲…大家一齊努力啦!

external 發表於 15-9-22 13:07
lillymarie
常見到你的分享, 獲益良多.   
想請教你如何建立一個好的獎罰計劃?
我沒有用奬罰計劃,不是奬罰計劃不好,只是不適合我家。我其實管阿仔管得好嚴,返學日子不准打機,放假每天只准打機1小時。玩具是給阿仔舒緩壓力情緒的工具,我自己常常買給他們。
我仔無胃口食野,所以食物對他無意義。佢進步或有好行為,多數只是講些讚賞的說話。

其實不同人有不同的表達方式,你一定會找到一個你接受而小朋友亦喜歡的奬勵方法的。

external    發表於 15-9-22 23:19
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 external 的帖子

其實要他們聽話,定一個只奬不罰的計劃最有較,如果有兄弟姊妹,一齊做更好。我會用格仔紙寫下六七樣其實亞仔能力做得到但唔多願意自動自覺去做的事情或者我希望他做到的事情,他們同意便簽名作實。
每做到一項有一個印,集齊50個印便有一顆星,每顆星可以換一件他希望做的事情。
印仔要每日結算,要很認真的告訴他們,你所給的每個印的原因。
以下是我今期定的事項,要按小朋友的能力定一些他是可以做得到的事情:
1)每日不用催也能七點前出門返學 (這個在執行初期可以善意提醒現在是幾點鐘或者還有幾耐便七點)
2)晚飯前做完所有功課和洗澡 (同上,可提醒一下時間但是不催促他們)
3)一個星期寫齊手冊而且沒有欠交欠帶東西 (可以改每天一個印俾細一些的小朋友)
4)在媽媽規定的時間內完成任務 (這個是剎手撊,例如for練琴,溫習最好用)
5)不大叫、不駡人、不鬧交 (其實是不發脾氣但形象化一些)
6)默書80分以上
7)琴老師俾8分或以上
成功與否是定這些要求的時候不能太易沒有挑戰性,不能太難做唔到,而且所得的星是真的能換來一個願望,可以換什麼便由孩子自己提出,你又同意和做得到的。

external  Thx  發表於 15-9-22 23:19

引用:回覆+external+的帖子 其實要他們聽話,定

原帖由 IvyPluto 於 15-09-22 發表
回覆 external 的帖子

其實要他們聽話,定一個只奬不罰的計劃最有較,如果有兄弟姊妹,一齊做更好。我會用 ...
謝分享

想請問大家嘅小朋友是否讀傳統學校? 我諗緊幫阿仔轉去直資, 雖然佢而家呢間唔係十分多功課, 但係始終要應付呈分試, 日常測驗, 默書都頻繁, 對佢來講都真係唔易應付, 可以日日完成晒功課無甩漏已經偷笑, 要日日為佢學業大家搞到嗌晒交真係傷感情, 但見佢樣樣都唔掂, 成績又差, 越讀只會越辛苦, 個人又無自信, 我都唔知點好!

引用:想請問大家嘅小朋友是否讀傳統學校?+我諗緊

原帖由 elizawlp 於 15-09-23 發表
想請問大家嘅小朋友是否讀傳統學校? 我諗緊幫阿仔轉去直資, 雖然佢而家呢間唔係十分多功課, 但係始終要應付 ...
轉直資唔代表少功課測驗考試默書喎。

回覆 elizawlp 的帖子

坦白說, 如果媽媽和學校能夠接納孩子, 即使讀傳統學校都沒有問題, 我的小朋友班裡有位成績很差的同學, 跟她媽媽閒談, 發現她很正面和接納自己的小朋友, 所以小朋友在班中都自我感覺良好, 很值得學習

Mourn the child you wanted, accept the child you have.

見到你們這樣,我過了6年這種地獄式生活,簡直想死。中一,二我就放手些,但他都未曾做過功課及拾過書包。現在16歲,已沒有這問題,關係好了,問他以前小學這樣,他覺得細路一定坐唔定,唔覺得自己有問題。慶幸當時沒有給他食藥,反而他同學自小食藥,已不見效。雖然食藥的時間可專心做功課,為的是考好中學。

希望各家長努力,終有一日見到轉變的他。

引用:見到你們這樣,我過了6年這種地獄式生活,

原帖由 noel2010 於 15-09-25 發表
見到你們這樣,我過了6年這種地獄式生活,簡直想死。中一,二我就放手些,但他都未曾做過功課及拾過書包。 ...
我仲要捱多八年才到16

呀仔小一出問題,我都捱得好辛苦。好漫長...., 所以告訴你們,慢慢長大自然定下來,努力加油。

回覆:唔知點教ADHD, 請教過來人分享經驗

我孩子係疑似adhd, 仍未確診, 佢學習無問題, 溫習默書都full mark, 但行為問題多。 老師亦開始話佢上堂唔專心, 好多小動作。其實我抗拒食葯, 可以唔食而處理到行為問題嗎?

回覆 mypineapple 的帖子

你指什麼樣的行為問題?

回覆:IvyPluto 的帖子

做事馬虎, 提了多次都照做, 動作很大, 容易有脾氣

其實只要你包容到佢又唔構成生活上的阻礙,為什麼要吃藥呢!

當中要包容佢上堂會聽唔老師叫佢做咩功課、有默書測驗? 唉…

可以上青田網站找"理盧幼*"的講座聽下, 她每年11月才由美國回港一次.  理論加實踐, 非常有用.

2015年理盧幼慈(Norma)教授香港、澳門之旅
公開講座及課程消息

日期    : 2015年10月23日 (星期五) 9:15a.m – 4:00 p.m 親子關係技巧 家長一日課程
課程   : 如何為成長中的注意力散渙症(ADHD) 孩子準備青少年期
主辦機構        : Morning Glory Treatment Center for Children (美國), 青田教育中心協辦
地點        : 基督教香港信義會 - 九龍油麻地窩打老道50A號信義樓5樓禮堂
查詢/報名: 電話 2304 0355 (青田教育中心 梁小姐)
請按此下載報名表格
日期    : 2015年10月25日 (星期日) 10:00a.m - 12:30p.m
講題    : 「如何培養子女品學兼優」
主辦機構  : 香港防止虐待兒童會
地點    : 新界屯門安定邨東華三院鄧肇堅小學禮堂
查詢/購票 : 電話 2450 2244 (Joseph Wong)
日期    : 2015年10月31日及11月1、2日(星期六、日、一)
課程    : 指導式遊戲治療三日訓練課程
主辦機構  : Morning Glory Treatment Center for Children (美國)
地點    : 基督教香港信義會 - 九龍油麻地窩打老道50A號信義樓5樓禮堂
查詢課程  :[email protected](李小姐)
報名    :電話 2304 0355 (梁小姐‧青田教育中心)
請按此下載報名表格

日期    :2015年11月7日 (星期六) 2:30p.m– 5:30p.m
講題    :「為孩子立界線,如何成為恩威並重的家長」
主辦機構  :觀塘浸信會
地點    :觀塘浸信會一樓禮堂 -九龍觀塘功樂道83號
查詢/購票 :電話 2303 0460(關小姐)/ 2343 6745(鄞傳道)
請按此下載報名表格
日期    :2015年11月9、10日 (星期一、二) 9:15a.m–5:00p.m –
                       兩日課程(在職老師及駐校社工,獲優先取錄)
課程    :活用指導式小組遊戲治療程序技巧在學習態度及情緒社交上
                          幫助有特殊需要的學童(SEN)
主辦機構  :Morning Glory Treatment Center for Children (美國),
                        青田教育中心協辦
地點      :基督教香港信義會 - 九龍油麻地窩打老道50A號信義樓5樓禮堂
查詢/報名 :電話 2304 0355 (青田教育中心 梁小姐)
請按此下載報名表格
日期    :   2015年11月12日 (星期四) 7:00p.m – 9:30p.m
講題    :「怎樣從小培養孩子的良好品行及管教方法」
主辦機構  : 聖公會聖士提反堂
地點    :香港西環般咸道71號
                          (香港大學對面‧MTR港島線西營盤站C般含道出口右轉直行)
查詢/報名 :電話 2546 1212 ( 冼牧師)

日期    :  2015年11月13日(星期五) 9:00a.m – 4:30p.m
講題    :「教導有學習及讀寫障礙(Dyslexia)子女的竅門」
主辦機構  : 東華三院沙田賽馬會沙田綜合服務中心
地點    : 沙田麗豪酒店3樓紫荊廳 (沙田大涌橋路34-36號)
查詢/報名 : 電話 2699 4100 (張先生)
請按此下載報名表格
日期    :2015年11月14日(星期六) 1:30p.m– 4:30p.m
講題    :「子女發脾氣和行為不當時,父母處理態度及說話技巧」
主辦機構  :青田教育基金會有限公司(香港政府註冊公共性質慈善機構)
地點    :香港灣仔洛克道3號小童群益會一樓禮堂
                        (港鐵灣仔站C駱克道出口左轉步行7分鐘)

備註              :孩子常常奢望別人事事順己意,稍不如意便大哭、發脾氣。父
                        母往往為了子女的安全、健康、學業、時間、經濟上等等問題
                        而要作出限制。成人堅決的態度及果斷的說話,能夠矯正孩
                        子不當的行為,正確的管教方法不但能教會孩子當行的路,  
                         更能增強親子關係;反之,父母模稜兩可的育兒態度,孩子
                        只會對成人不信任、不尊重。這個重要父母之道,是值得夫
                        婦二人共同出席講座學習。
費用             : 青田會員$50、非會員$60
                          (一人一票,憑券入座,大小同價,四歲以下兒童恕不招待。
                          敬請家長合作)
        誠意邀請您們蒞臨上述講座,劃線支票(抬頭寫「青田教育基金會有限公司/Greenfield Educational Fund Ltd.」)及回郵信封,寄九龍荔枝角青山道696號時采中心1樓1室,本會將門券寄上。
查詢/報名 : 電話 2304 0355 (青田教育中心 梁小姐)

日期    :2015年11月15日 (星期日) 澳門‧家長講座
專題    :10:00am – 1:00pm:「孩子情緒及行為管理」
                           2:30pm – 5:30pm:「如何提升孩子解決問題能力技巧」
主辦機構  :澳門聖公會專業培訓中心
地點    :澳門蔡高中學(暫定)
查詢/報名 :電話 (853) 2835 3449 (劉先生)

我都學習中,但過程絕對痛苦,尤其是自已屬於EQ低。仔仔今年小一,由九月到現在我有九成時間每日以淚洗面。服藥兩個月,略有好轉,但對抗性行為加劇。返學打人,畫花同學既書。鬧完又繼續做,同學仔當住我面前話佢曳,唔鐘意佢,其實自已心裡極至難受,個种心痛,無人會明,好唔開心。但在仔仔面前,就話:唔緊要,人地唔鐘意你,你要忍住,行開自已玩。但唔可以郁手。

回覆 jz1677 的帖子

我知仔仔有好多挫敗感,所以刻意話佢知我好錫佢,他是我的寶貝。即使我好唔鍾意他的行為,仍然愛他。這些話常常講。

另外,管他的時候,話佢知我是愛他才管他,為他好,就算他嬲我,我也要管。

他做錯事,我不打他,反而要他自己負責任,要他想法補救。

我發現阿仔好受,越來越合作。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:我都學習中,但過程絕對痛苦,尤其是自已屬

原帖由 jz1677 於 15-11-25 發表
我都學習中,但過程絕對痛苦,尤其是自已屬於EQ低。仔仔今年小一,由九月到現在我有九成時間每日以淚洗面。 ...
我明白妳!我仔仔又係上堂搞同學,又成日同老師對抗,頭一個月我真係每日都極不開心,一聽到佢話冇人同佢玩,小息時一個人個心痛到吾識形容

‹ 上一主題|下一主題