用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 係咪我太堅持?
go

係咪我太堅持? [複製鏈接]

我本身好鍾意蒙特梭利,想比bb 報play group , 住屯門,但屯門好似冇,幫bb 報咗朗屛有一間,但c6 唔係太鍾意個老師,點好?c6 and 99 好想bb 讀將來間幼稚園間pg.係樓下, 我冇問題,我覺得可以兩間一齊讀,我點都想阿仔讀一間montessori. 係咪我太執著?
   1    0    0    0

引用:我本身好鍾意蒙特梭利,想比bb+報play+grou

原帖由 Swy124 於 15-09-13 發表
我本身好鍾意蒙特梭利,想比bb 報play group , 住屯門,但屯門好似冇,幫bb 報咗朗屛有一間,但c6 唔係太鍾 ...
究竟蒙特梭利有乜優點吸引你?你最終想小朋友得到什麼?問自己多D問題,再搵返個根本,你就知道自己需要什麼。

回覆:Swy124 的帖子

你好 只是想分享一下 我也是很喜歡montessori 現在仔仔都有上緊 可是我仔仔對傳統教材一點興趣也沒有 所以我現在無咁執著一定要玩教材 但是有幾樣野在家一定會堅持的 就是不給予任何電子產品 要他自己tidy up 讓他自己試做家務之類的 例如抹地 或 摺衣服(當然不會做得好)這些訓練自理的東西 或訓練小手肌和手眼協調的或sensory的訓練 自己整比佢玩

回覆:Swy124 的帖子

完全無問題。

一般playgroup 與蒙特疏利係好唔同的教育模式,小朋友學到的東西也不一樣,我小朋友兩樣都上過,最後因為升學問題,決定自己在家蒙特疏利,因為幼稚園我不考慮蒙式教學法。

引用:我本身好鍾意蒙特梭利,想比bb+報play+grou

原帖由 Swy124 於 15-09-13 發表
我本身好鍾意蒙特梭利,想比bb 報play group , 住屯門,但屯門好似冇,幫bb 報咗朗屛有一間,但c6 唔係太鍾 ...
我和家人都好鐘意,可以在家執行,在搵學校和playgroup時搵D在課程中有monte的, 另外暑假再去monte school summer class,我覺得可以補足到的。

Swy124 發表於 15-9-13 10:28
我2個囡之前都係上MONTESSORI PLAYGROUP。我都好鍾意。
我自己之前係ftm,不過老實講我都係屋企會用montessori套理論教, 不過同人地專業受訓既係有唔同,同埋我行蒙教屋企人唔行,好難係屋企做到。
但我concern既係你c6點解唔鍾意個老師,蒙教課室入面老師都好重要,因為蒙教冇特別每日既課程,只靠老師係課室入面去引導小朋友學習,如果老師唔好,去上只會浪費金錢。

回覆:係咪我太堅持?

朗屏果間我都有上,感覺老師係有心教的,但可能monte 教法同一般pg 唔同,你bb 上堂係咪好扭喊得好犀利所以c6 唔鐘意?

chekenken 發表於 15-9-19 10:29
朗屏果間我都有上,感覺老師係有心教的,但可能monte 教法同一般pg 唔同,你bb 上堂係咪好扭喊得好犀利所以 ...
我已經叫老師慢慢來,所以未係好嚴格,bb 未進入扭既階段。因為老師第一堂叫小朋友踩沙,個個小朋友都勁喊,本身我都冇咩野,但老師之後打幾次電話黎補獲,好冇乜信心,之後,又比好多comment 我地,話唔好一齊同小朋友講野,又話我地太保䕶小朋友,老公覺得佢講咁多comment, 究竟佢有無牌,好多理碖,又話要細細聲同小朋友講野,呢樣我都覺得怪怪地,但其他我我覺得可以試下聽佢講

其他Montessori playgroup 又好遠,我住屯門,有無d 近d?

回覆:係咪我太堅持?

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 15-9-23 19:36
我都不喜歡Teacher Mono
你點解唔鍾意?其實我想睇下其他果d montessori playgroup 係咪咁??不過好多都喺尖沙咀,太遠,老公又會反對,所以我都唔知點好

引用:Quote:puichingforsure+發表於+15-9-23+19:

簽名被屏蔽

puichingforsure 發表於 15-9-24 00:16
我們有上過另外的老師,對比之下,覺得Mono好唔從小朋友角度去諗點解有D野做唔到,佢只係將Montessori 應用 ...
你上過另外的老師在那區?

引用:Quote:原帖由+Swy124+於+15-09-23+發表你點

原帖由 puichingforsure 於 15-09-24 發表
我們有上過另外的老師,對比之下,覺得Mono好唔從小朋友角度去諗點解有D野做唔到,佢只係將Montessori 應用 ...
請問其他老師係咪都係Montessori playgroup 呢? 想知道其他m pg 上堂形式係咪都係咁?

引用:Quote:puichingforsure+發表於+15-9-23+19:

原帖由 Swy124 於 15-09-23 發表
你點解唔鍾意?其實我想睇下其他果d montessori playgroup 係咪咁??不過好多都喺尖沙咀,太遠,老公又會 ...
Swy, 我同你一樣都係嫌其他m pg 遠,以我所知屯門元朗係純 m 嘅pg 應該得呢間。
其實我見其他小朋友係有成功例子的。
果d 小朋友2歲左右,一星期返2日,會train 得好d.
我暫時都只係weekly 咁返,效果慢好多。
跟mono 果套唔係唔work, 只係講同做真係唔同的。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:Swy124+發表於+15-9-24+10:10+你上過

原帖由 puichingforsure 於 15-09-29 發表
Tai Po
可唔可以pm我大埔邊間呀?thanks

‹ 上一主題|下一主題