用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔35網
樓主: irisw
go

黃埔35網 [複製鏈接]

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-9-13+03:40+自行除

原帖由 se6b03 於 15-09-14 發表
今年大抽獎唔知31網是否仍然會向35網借位。
舊年都要借,今年適齡多咗,自己唸下

sissysze 發表於 15-9-14 15:09
舊年都要借,今年適齡多咗,自己唸下

但今年31網自己本身都減左位,仲有冇咁多位可以借 ? 好成疑問。

se6b03 發表於 15-9-14 15:22

但今年31網自己本身都減左位,仲有冇咁多位可以借 ? 好成疑問。

點疑問都好,借31網好,甚至41網都好,照理係唔會對你在自行時的
策略有所影響。。。至少你唔會期望有兩間油天、LS、MCS的位借俾
35網吧!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 wing214 的帖子

你係邊間幼稚園呢?我地係聼早9點。紅馬去左感覺唔倒咩野,但有點擔心佢會唔會好谷,仲話如果連續幾期唔合格會勸退,甘對小朋友影響唔好果啵。。。

引用:回覆+wing214+的帖子 你係邊間幼稚園呢?

原帖由 Naturedoo 於 15-09-14 發表
回覆 wing214 的帖子

你係邊間幼稚園呢?我地係聼早9點。紅馬去左感覺唔倒咩野,但有點擔心佢會唔會好谷, ...
幾期唔合格勸退,除咗寶校應該大部分學校都會囉....

睇番教育局資料, 31網羅裕積同佐官今年都減咗班, 未必有位再留俾35網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-14 16:29

睇番教育局資料, 31網羅裕積同佐官今年都減咗班, 未必有位再留俾35網

羅裕積點會借俾人。。。哽係番叮廣官同方方啦!  

奥脫福 發表於 15-9-14 16:33
羅裕積點會借俾人。。。哽係番叮廣官同方方啦!
羅記同小方, 我寧願要小方..... 先碼係小方校務報告見唔到話自己學生既TSA成績低過全港平均水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-9-14+16:33+羅裕積

原帖由 hkpapa852 於 15-09-14 發表
羅記同小方, 我寧願要小方..... 先碼係小方校務報告見唔到話自己學生既TSA成績低過全港平均水平
...
乜羅記甘差咩

回覆:黃埔35網

其實係唔係冇資料睇到上年幾多人抽幾多個位?

k-pa 發表於 15-9-14 23:53

其實係唔係冇資料睇到上年幾多人抽幾多個位?

以下資料撰錄自「二○一三年度小一入學報告書」及「二○一四年度小一
入學報告書」:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/14rept_tc.pdf

小 一 入 學 各 學 校 網 學 童 派 位 結 果 概 況

學校網

二 ○ 一 三 年 度

二 ○ 一 四 年 度

經 學 校 自 行 分 配 的 學 位

甲類

乙類

小 計

經統一分配的學位及獲派選校志願

不受 校 網 限 制

1 - 3

住址 所 屬 校 網

1 - 3

4 - 10

Beyond 10

小 計

分配小一學位總數

回覆 奥脫福 的帖子

原來可以查既。。。。我記得大概計過35網7所學校total學位好似都係700幾個,加埋叩門位可能也就800+,睇落學位幾爆下。。。

sissysze 發表於 15-9-14 21:44
乜羅記甘差咩
佢自己係校務報告寫咋!

節錄自2012-2013年度校務報告P.14:
(六) 學生表現
1. 學業表現
   1. 於2012年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文科的成績能遠超於全港基本水平,英文科的成績則遜於全港基本水平,而數學科的成績則與全港基本水平相等。

節錄自2013-2014年度校務報告P.14:
(六) 學生表現
1. 學業表現
   1. 於2013年的全港性系統評估報告中,小學三年級中文、英文及數學科的成績均略遜於全港基本水平,而小學六年級中文及數學科的成績亦略遜於全港基本水平,英文科的成績更遜於全港基本水平。

中文同數學都差咗, 英文就更加.......

寶校是指那間?

引用:Quote:sissysze+發表於+15-9-14+21:44+乜羅

原帖由 hkpapa852 於 15-09-15 發表
佢自己係校務報告寫咋!

節錄自2012-2013年度校務報告P.14:
幾年前幫過羅記小朋友補習,啲英文真係好淺

同附近循道比淺好多

回覆:黃埔35網

回覆:Vincywsc 的帖子

計分法:適齡兒童10分,即報小一個年既小朋友會有10分,如首名子女會再有5分,即成日講既得15分,如有宗教信仰,父母兄弟姐妹係該校舊生又有5分,即成日講既20分,當然又有宗分加父母舊生即再加上,即係會有25分,差不多入緊,名津除外,所以得15分基本上只係陪跑,有宗教學校一定唔駛諗,大把教徒攞住廿分都要抽,除非冇乜人選既學校啦,所以得15分既只可簡冇宗教既學校黎陪跑博一博~

回覆:Mamalababy 的帖子

對啊!20分也未必抽到!!!

引用:計分法:適齡兒童10分,即報小一個年既小朋

回覆:Vincywsc 的帖子

其實係架,15分真係陪跑多,除非你願意入一d二線而又冇宗教信仰既學校或者官校啦,都仲叫做有個機會既,咁又冇話一定要簡直資既,咪等大抽獎囉,如果真係驚既咪考定私校back up 囉,萬一派得唔好都起碼有學校back up,或者等扣門囉,冇計,每年都係咁架喇!至於寶校同果欄,因為去年小一35網唔夠學位,所以要問31網借位,而借位個兩間學校又近住31網既果欄,所以咪有此說法囉,咁你諗下仲有位借得出黎既,緊係唔係個個網既熱門學校啦,寶校我費事再講了,自己睇返之前既post 啦,因為會比人話不負責任既評論架

‹ 上一主題|下一主題