用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家pn考慮先學好自理or要學術性高呢
go

大家pn考慮先學好自理or要學術性高呢 [複製鏈接]

很苦惱!現在我谂法應該會報村校全日班!但怕k1出去唔夠其他小朋友爭!你地點揀?

0    0    0    0

引用:很苦惱!現在我谂法應該會報村校全日班!但

原帖由 ecml 於 15-09-13 發表
很苦惱!現在我谂法應該會報村校全日班!但怕k1出去唔夠其他小朋友爭!你地點揀?

...
其實k1好多都唔考太學術嘅野,我上年經驗只要小朋友肯開口說話,有禮貌、坐得定,其實已經唔難有offer。interview 內容其實都離唔開問姓名,幾多歳,今日邊個陪你黎,所謂學術都係認下顏色、水果、配對中考下日常生活野例如同布公仔抹咀、刷牙。所以個人認為要鼓勵小朋友不怕陌生、肯說話同坐定定便足夠

回覆:大家pn考慮先學好自理or要學術性高呢

考K1時,都只是在PN班上了不足兩個月,基本上沒有任何自理上的幫助,只是對in K1時增加了家長的印象分

引用:很苦惱!現在我谂法應該會報村校全日班!但

原帖由 ecml 於 15-09-13 發表

...
得罪講句,教小朋友自理係父母既責任,點解要求學校教。
好老實講,屋企自己唔教,只靠學校,小朋友自理能力唔會高。

對父母都要返工既情形,好多時小朋友由工人或祖父母揍,小朋友被服侍得妥當真係欠缺自理能力,父母本身未必想但有時無可奈何。
其實又唔係要學校教自理,而係想小朋友係朋輩或老師唔得閒逐個幫小朋友既環境影響下令小朋友獨立。

引用:+本帖最後由+L+H+於+15-9-14+12:20+編輯+\

原帖由 L+H 於 15-09-14 發表

對父母都要返工既情形,好多時小朋友由工人或祖父母揍,小朋友被 ...
事實而家係有好多小朋友讀到小學自理能力都好差,所以如果屋企唔教,學校真係幫唔到太多。

‹ 上一主題|下一主題