用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾多家長會因為要上堂而放棄優才?
樓主: Andriy
go

有幾多家長會因為要上堂而放棄優才? [複製鏈接]

有時我諗,無論學校點收生都有人鬧:

- 有啲見1輪而面見時間又短嘅,啲人就話見咁短點知小朋友岩唔岩

- 有啲見3輪甚至4輪嘅,啲人又話見咁多次做乜,有料嘅見一次都揀到小朋友

- 有啲見得晏(例如5:30-7:30)又嫌晏,有啲見得早(例如8:15)又嫌早

- 有啲要見家長問學校理念, 又話而家係小朋友讀唔係我讀,做乜要問我

仲有太多,不能盡錄,總知都喺嗰句,接受到嘅咪報law, 最緊要係尊重別人選擇

ok3  唔知幾時開始, 投訴已經成為香港文化嘅一部分  發表於 15-10-8 10:10
szechu2004  Agreed   發表於 15-10-7 20:09

引用:有時我諗,無論學校點收生都有人鬧:-+有啲

原帖由 muimui2 於 15-10-07 發表

- 有啲見1輪而面見時間又短嘅,啲人就話見咁短點知小朋友岩唔岩
講得好.....

回覆:xaueur 的帖子

引用:一早放棄too(直情無去報)。以下純屬個人感

原帖由 lightingchung 於 15-09-15 發表
一早放棄too(直情無去報)。以下純屬個人感觀 : 雖然此校成績ok, 比人玩一年仲係只是比個"希望"你,其實要人 ...

引用:有時我諗,無論學校點收生都有人鬧:-+有啲

原帖由 muimui2 於 15-10-07 發表

真的很到位!

回覆:有幾多家長會因為要上堂而放棄優才?

老實講,通常係有左其他offer而放棄唔上堂。如果無offer再手,上幾多堂都要上。
曾經有個校長講句說話好啱聽,「我係收個小朋友,唔係收家長。」
其實可唔可以放過家長呀?學校將重點放在如何培育小朋友,好過叫家長(甚至不是自己學校學生家長)去上堂,寫文。
家長為求offer,為小朋友有好學校收,咩都會願意做,就算要排通宵都會。學校就係睇準呢一點,又搞呢樣果樣,搞一大輪上晒堂之後話唔收,好似玩人咁。
點解唔係收左果d,才上堂呢?

引用:老實講,通常係有左其他offer而放棄唔上堂

原帖由 oooasis 於 15-10-07 發表
老實講,通常係有左其他offer而放棄唔上堂。如果無offer再手,上幾多堂都要上。
曾經有個校長講句說話好啱 ...
我都覺得出咗conditional offer後再上堂好D。現在會出現上晒堂,但冇offer的情況。當然,你可以當免費學嘢,但家長不是一定對每個topic也感興趣的,好似被逼住要上的,感覺不太好……

‹ 上一主題|下一主題