用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 分享蔡繼有簡介會重點
樓主: Connie12747
go

分享蔡繼有簡介會重點 [複製鏈接]

回覆:分享蔡繼有簡介會重點

想問下老師點樣鼓勵閱讀?我見過有Cky學生人仔細細拿住本Harry Potter 嚟睇,問佢年紀,竟然只得yr 1. 所以好奇學校用乜方法可以搞到班學生咁鍾意睇書呢?

licpd 發表於 15-9-14 07:31
你观察入微!其实学校就算是双语,大把net,但不要以为就是自由如IS,始终管理层是否用传统的思维管理学校 ...

同意你所觀察到的.
是的, 學校儘管有很多NET, 考IBDP, 教法比較開放...但始終不是國際學校. 某些管理或教學仍是有傳統的思維.
例如在紀律和某些規則, 學校也像傳統學校抓得很緊.

我有子女在國際學校唸書的家人, 曾經批評CKY是國際學校mix傳統學校的四不像, 她勸我不如俾多些學費去唸真正的國際學校. 我尊重她的觀點. 只是, 每個孩子和家庭的教育理念和需要也不同, 最重要是選擇前要清楚了解自己揀選了什麼.

joyce1234 發表於 15-9-16 09:43
想問下老師點樣鼓勵閱讀?我見過有Cky學生人仔細細拿住本Harry Potter 嚟睇,問佢年紀,竟然只得yr 1. 所以 ...

學校interview 其中一項是要考生朗讀中英文書各一本, 所以學校揀選的學生, 本身已是有一定程度的閱讀能力, 也很大部分是喜歡閱讀的.
班上大部分同學都喜歡看書, 又討論書中情節, 本身不太喜好的慢慢也會受感染, 會睇埋一份.

除了六樓藏書量豐富的圖書館,每層樓另有圖書閣, 又有小型圖書館. 每間課室各有不少圖書,
每日有課上閱讀時間和故事時間, 不用走上六樓 , 書本也隨手可得.

學校中英文科也是用圖書教學, 功課是回家朗讀圖書給家長聽. 另外有因應學生閱讀程度的reading scheme, 因此學生每日也至少有四五本圖書帶回家看和朗讀給家長聽.
最重要是, 因本身功課不多, 所以孩子有大量時間看圖書.

引用:Quote:licpd+發表於+15-9-14+07:31+你观察

原帖由 四隻貓 於 15-09-16 發表
同意你所觀察到的.
是的, 學校儘管有很多NET, 考IBDP, 教法比較開放...但始終不是國際學校. 某些管理或教 ...
Oh! 我正正就係超級愛佢行國際學校嗰套, 但又不失傳統學校要有適當的規範。剛剛星期六聽完佢個talk, 本來已經鐘意CKY, 聽完令我更加愛上佢。最impress 係Dr. Lau 話開始察覺學生好少鐘意中文, 黎緊佢地會多啲focus on develop 小朋友對中文嘅興趣。

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-9-12+11:45+咁就

原帖由 bbb330 於 15-09-14 發表
It is true that some parents give up DGS, Ying wah and St mary and take CKY
如果我阿女有幸被DGS, St.Mary, CKY, Maryknoll 等神校收, 我諗我會choose CKY..

四隻貓  give me five!  發表於 15-9-16 14:39

回覆:四隻貓 的帖子

非常同意

之前有人話小朋友讀cky , 家長不大清楚小朋友學了甚麼,感覺不太實在。其實校方每個學期頭中英數科老師都會派發theme letter 告知家長科目範圍, 指導家長怎樣配合小朋友學習。

補充一下, 6樓圖書館將會加多半層, 藏書量會增加。

回覆:分享蔡繼有簡介會重點

我都覺得Cky 是介乎傳統與國際之間的學校,但我一啲都唔覺咁叫四不像。相反,啱我呢啲唔想傳統教學、又擔心國際學校校風太放同埋唔重視中文既問題。呢個年代,中文唔掂會好輸蝕。

bbb330  absolutely agreed  發表於 15-9-17 16:17

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-09-16+發表同意

原帖由 chumiguan 於 15-09-16 發表
Oh! 我正正就係超級愛佢行國際學校嗰套, 但又不失傳統學校要有適當的規範。剛剛星期六聽完佢個talk, 本來已 ...
可以講下講座內容嗎?我因返工去唔到。

回覆:chumiguan 的帖子

已被刪除

joyce1234 發表於 15-9-16 09:43
想問下老師點樣鼓勵閱讀?我見過有Cky學生人仔細細拿住本Harry Potter 嚟睇,問佢年紀,竟然只得yr 1. 所以 ...
揀閱讀能力高的學生就得
Joking aside, lei d 學生傳統學校都有架

回覆 joyce1234 的帖子

Y1生看Harry Porter? 開學才半個月,應該不是CKY的功勞吧!
利申:我的而且確覺得CKY相當不錯的。

但問,點解我喜歡藍色,我可以說藍色顯得沉鬱和實在;但亦有人覺得藍色太冷酷。點解我覺得藍色顯得沉鬱和實在,並不需要深究,只是個人品味問題。我早說過紅色也好,綠色也美,人人喜愛不一。

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+15-09-16+發表同意

原帖由 chumiguan 於 15-09-16 發表
Oh! 我正正就係超級愛佢行國際學校嗰套, 但又不失傳統學校要有適當的規範。剛剛星期六聽完佢個talk, 本來已 ...
我就由唔中意,因唔了解,而变成好中意。  

自問自己不是好西化,如果小朋友真的去了genuine IS, 我怕佢會好難調節。

引用:回覆+joyce1234+的帖子 Y1生看Harry+Porte

原帖由 torunpoland 於 15-09-16 發表
回覆 joyce1234 的帖子

Y1生看Harry Porter? 開學才半個月,應該不是CKY的功勞吧!
那已是好幾個月之前的事了,即係y1 下學期的時候了。我又冇諗邊個功勞,最大功勞應該係家庭。只係心諗有呢啲同學仔一齊切磋非常不錯!

回覆:joyce1234 的帖子

Totally agree. To have book lovers as friends is just cool!

ggsbb    發表於 15-9-16 16:26

回覆:ggsbb 的帖子

很正常。CKY的老師都有大陸人。

‹ 上一主題|下一主題