用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎? ...
go

有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎?

其實事前應問清楚小朋友是否願意出國留學!

小朋友幾歲? 有沒有提過什麼原因想回來?

如果因為 homesick, 妳可提議每天同他 Skype 多兩次, 也鼓勵他找些香港來的同學一起玩。 這是過渡期, 小朋友不慣, 也是常見的。 學校活動多了, 忙了, 漸漸便會投入。

Deleted

Yanamami  幾大个?  發表於 15-9-12 08:25

引用:我女入學4日.一齊香港去的同學大吵大鬧左4

原帖由 wloi 於 15-09-11 發表

我女入學4日.一齊香港去的同學大吵大鬧左4日,同我女講終於說服 ...
不是太兒嬉了嗎?

Mi328 發表於 15-9-11 21:47
不是太兒嬉了嗎?

我另外知有兩個在英國讀完一年Y9,就返香港。

引用:Quote:Mi328+發表於+15-9-11+21:47+不是太

我另外知有兩個在英國讀完一年Y9,就返香港。因為真係唔適應到,父母無奈接返香港。 ...
我囡同我whatsapp好正常有事,一face time 就喊話適應唔到要番屋企,D鬼妹見佢喊得好激動籃住佢安慰佢佢, 直到houseparnet見佢太激動叫佢停止face time後冷靜後 whatsapp我feeling better.

引用:Quote:Mi328+發表於+15-9-11+21:47+不是太

我另外知有兩個在英國讀完一年Y9,就返香港。因為真係唔適應到,父母無奈接返香港。 ...
我囡同我whatsapp好正常冇事,一face time 就喊話適應唔到要番屋企,D鬼妹見佢喊得好激動籃住佢安慰佢佢, 直到houseparnet見佢太激動叫佢停止face time後冷靜後 whatsapp我feeling better.

annie40  聽到也覺心痛,難為了媽媽  發表於 15-9-12 07:08

我女今日同我講,d舊生話每年都有人因為唔適應退學

引用:我女今日同我講,d舊生話每年都有人因為唔

原帖由 wloi 於 15-09-12 發表
我女今日同我講,d舊生話每年都有人因為唔適應退學,多數捱到一個學期,最短紀錄係5日。 ...
想知係男仔多定係女仔多呢?

回覆 wloi 的帖子

朋輩行為會影響令千金的情緒,宜多加鼓勵,灌輸正面感覺。別人孩子的情況所知有限,如果認識其家長,也許可以主動聨絡,看能幫上什麼忙。孩子在外,彼此扶持,多friends總比少friends 好。

回覆 cartierchan 的帖子

似乎houseparents和同學都好好,明天買些好吃零食,小飾物等,寄給女女,和同學一起分享。收到媽媽的愛心包裹,是驟雨中的陽光了。:D

Yanamami  我正想禁講~  發表於 15-9-12 08:27

cartierchan 發表於 15-9-12 04:50
我囡同我whatsapp好正常冇事,一face time 就喊話適應唔到要番屋企,D鬼妹見佢喊得好激動籃住佢安慰佢佢 ...
禁其实d同学都好nice呀……

小兒學校的校長在開學前的致家長通知中提醒新生家長最好在第一個星期不要跟孩子們通電話或 face time,學校會安排一連串活動, 把他們的時間填得滿滿的, 要相信他們在學校會得到好好照顧. 校長勸說家長們愈是顯示關心, 情況愈是糟糕.

亞仔說一開始非常homesick, 但沒時間想太多和哭.  然後, 有朋友仔相伴打球, 沒太大失落.

姪女剛入學時每跟媽媽通電話往後便情緒低落失控大哭, house parent 勸說家長暫且不要跟她通電話.  要知道她狀況就聯絡houseparent, 情況就一下子改善了.

annie40  原來甘似入讀kinder  發表於 15-9-12 17:57

回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

agree 朋友一樣佢小所孩子上N班,哭足兩星期,太關心反而不好,學校會安排及照顧孩子,一至二星期才適應。。

醒目開學勳章

回覆:有冇試過小朋友過左去外國之後, 先扭計話要返黎

試過兩年跟阿仔去music camp(幫手做義工), 有家長好緊張每日都跟兒子講幾次電話(由早上至香港嘅零晨), 每次都講到喊, 搞到大人和小朋友都情緒低落,最後阿sir沒收電話幾日, 只準媽咪聯絡阿sir, 之後小朋友回復正常, 投入所有活動, 每日同家長再通電話已沒有問題。

我亦問過學校怎樣處理homesick, 老師話會安排不同活動給學生, 令他們忙碌,盡量填滿時間, 亦希望家長不要太緊張, 不要時刻致電, 以免令到學生情緒波動。

亮燈 發表於 15-9-12 06:59
想知係男仔多定係女仔多呢?

我女讀女校

annie40 發表於 15-9-12 07:06
回覆 wloi 的帖子

朋輩行為會影響令千金的情緒,宜多加鼓勵,灌輸正面感覺。別人孩子的情況所知有限,如果 ...

我女無事

annie40  住宿舍,身體強健最重要  發表於 15-9-12 17:43

我識一個男仔,放假返香港好正常,最後一日要走唔肯去機場。

另外.我老公有個客係美國大公司,派個女仔黎香港幾日,原來佢從未離開過屋企,homesick.喊!

引用:Quote:亮燈+發表於+15-9-12+06:59+想知係男

原帖由 wloi 於 15-09-12 發表
我女讀女校,5日紀錄那位係法國妹。
原來係咁!真係每個人既適應能力都唔同。