用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新聞:中一男生跳樓死
樓主: angelfan07
go

新聞:中一男生跳樓死 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 TwinWong 的帖子

以下是我家讀小學的小朋友對近期學童自殺事件的看法......

可能D細路仔成日見唔到父母,佢地放學時有事想同人分享時都未必有人聽...因為父母可能在公司唔得閒,公公婆婆唔多明,而工人姐姐亦唔多理。

到了夜晚見到父母時,通常只可溫功課,所以D小朋友長期有心事都無人去傾訴,漸漸地積壓了,之後一時唔開心咪做傻事囉。

TMMA 發表於 15-9-23 16:08
回覆 TwinWong 的帖子

以下是我家讀小學的小朋友對近期學童自殺事件的看法......
都係~以前又多兄弟姊妺呢~又多左鄰右里小朋友可以玩下發洩下,而家既小朋友(尤是独生)都真係幾寂寞下~

今日我女同班男同學又…………

TwinWong    發表於 15-9-24 08:23
Yanamami  又点呀?  發表於 15-9-23 22:41

回覆:新聞:中一男生跳樓死

真是令人心痛

引用:今日我女同班男同學又…………

原帖由 yamyau 於 15-09-23 發表
今日我女同班男同學又…………
又點呀

同標題一樣

黃巴士  RIP  發表於 15-9-24 11:01

yamyau 發表於 15-9-24 08:23
同標題一樣
咁要好好輔導小朋友, 唔多唔少心理上會有点影響

其實,除咗比多d 時間陪小朋友外,傾嘅話題都重要,父母如果只同佢傾功課同讀書成績,佢哋都會感受唔到父母嘅關愛。怕讀得唔好比人罵或令父母失望之類。。。。

現在才剛剛開學, 基本上學校仍然給剛升中的學生適應中, 學業上應該未有太大壓力, 可能是人際關係問題........

回覆:angelfan07 的帖子

想請教,呀囡佢會無啦啦哭,問佢學校有冇人欺負佢,佢又話冇,問佢係咪學校有問題佢又話冇,佢只係好驚,我都唔知點先幫到佢。

醒目開學勳章

bebeamazing 發表於 15-10-5 00:42
想請教,呀囡佢會無啦啦哭,問佢學校有冇人欺負佢,佢又話冇,問佢係咪學校有問題佢又話冇,佢只係好驚,我 ...

我女舊年剛升中本來好鬼開心(因為唔係日日有功課交,而且又多不同類別的課外活動),大約一個月左右,就無啦啦偷偷地喊,睇到佢好唔開心,我都有問佢係咪有人蝦佢,佢都話無,CHOK多兩CHOK先知佢覺得壓力好大覺得好驚(O個種驚佢話唔識形容),因為功課多默書多測驗多,如果欠交功課五次就一個缺點,上堂用英文教書又聽唔明白,又驚欠交,好多晚做到好夜1至2點先有得訓;而且O個時我女一返到學校,班內有幾同學時常搶我女功課抄,要脅我女唔俾就會孤立佢;無精神壓力又大(當時佢喊住話終於明白點解D人話壓力大要去死!),當時我有開解阿女,我話初時係咁架啦,捱過上學期就無事會適應,但始終阿女聽唔入耳,影響情緒又易胃痛肚疴,O個時已經有兩三次咁樣無返學(其實我知道佢除咗真係胃痛和肚疴,最主要係佢未做哂功課驚欠交,所以寧願唔返)~~~~~去到呢個地步,我都要打去跟班主任講關於阿女成日俾人搶功課抄和情緒爆煲問題,班主任有同我女TALK過,而且調埋座位,又安排每星期一次見社工TALKING,自從阿女調咗座位和同社工TALKING後,情緒已娙逐漸好咗,兩三個月後已經完全適應英文上堂模式,成績進步很多很多~~~~

***利申:我姑丈響英文中學教書多年做訓導主任,我有同佢講過阿女升中後的情緒,佢話一定要同班主任講,而且要小心處理~

*****我女今年中二,依然定時會見社工TALKING;我亦曾見過呢位女社工(年青的),佢同我講中學生活六年時間,中三選科壓力會更大,之後就係中六考DSE,叫我不要太擔心話阿女係屬於樂天性格,只係有時遇到困難走唔出困局~~我好感恩阿女能遇到呢位社工~~~~~~~

醒目開學勳章

bebeamazing 發表於 15-10-5 00:42
想請教,呀囡佢會無啦啦哭,問佢學校有冇人欺負佢,佢又話冇,問佢係咪學校有問題佢又話冇,佢只係好驚,我 ...
無啦啦喊就已經有問題架啦~你慢慢引導你女講出心中不安,驚D乜野~~~
如果你女因為上堂聽唔明,舊年我有另外買咗科學/通識/地理中文版O既書俾佢睇,等佢易明D~~~

今年阿女中二,佢話叫我唔使再買中文版,睇英文易明好多,我笑咗~~~~~

回覆 bebeamazing 的帖子

不要拖慢,盡快找學校社工,由專業人士處理吧!我囡同社工談話後,心舒服好多。

請問呢段時間維持左幾耐?

回覆:yamyau 的帖子

今朝去學校同班主任傾了約10min,佢話幫我同社工約時間,但而家仍未有回覆。可能再遲d吧 。

TwinWong    發表於 15-10-6 08:23

醒目開學勳章

引用:請問呢段時間維持左幾耐? +

原帖由 bebeamazing 於 15-10-05 發表
請問呢段時間維持左幾耐?
阿女每一次見過社工後都開心咗,亦無再偷偷咁喊,我亦無咁擔心,我女都要2個月多先完全適應升中的不安。

****另外我女有壓力就胃痛肚疴,bk嘅jm介紹食活得易益生菌,問題亦解決了。

BK & EK jm幫忙不少架

活得易益生菌 係邊樹有得買?

醒目開學勳章

引用:活得易益生菌+係邊樹有得買? +

原帖由 bebeamazing 於 15-10-05 發表
活得易益生菌 係邊樹有得買?
屈人寺(有藥劑師)684元孖裝共2樽(每樽60粒),咬爛當糖食。

‹ 上一主題|下一主題