用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2016年滿14歲,去英國應該讀y9 or 10?
樓主: tung_yan0623
go

2016年滿14歲,去英國應該讀y9 or 10? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-09-17+發表我仔14

原帖由 db7mu23 於 15-09-17 發表
我想法,和你一樣。

自己嗰仔乜嘢料子 ,我心中有數,上年係香港讀中三(中中),成日缺課,不單袛英文未達 ...
香港讀中中如果成績一般都係讀低一年打好個底好啲,我仔讀完中二,phy chem bio冇讀過所以我報y9,agent有話佢可以讀y10,但比多一年佢適應英語環境,始終佢香港係傳統英中吾及讀國際學校

hjma 發表於 15-9-17 18:38
就係,我都吾明,佢學校叫法好奇怪...L3/F3/F4/L5/U5/L6/U6
我諗係叫法唔同。

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-09-17+發表學

原帖由 hjma 於 15-09-17 發表
我仔14歲5個月,剛入y9,佢都話D同學細個,我在宿舍見佢幾個同級嘅同房矮我仔差不多成個頭,但阿仔又冇話 ...
阿仔Y9數學!

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-09-17+發表我仔14

原帖由 db7mu23 於 15-09-17 發表
阿仔Y9數學!
係呀,我仔話做緊percentage,小學已用心算做,淺D咪可以理少科,用D時間去追自己弱嘅科

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-09-17+發表阿

原帖由 hjma 於 15-09-18 發表
係呀,我仔話做緊percentage,小學已用心算做,淺D咪可以理少科,用D時間去追自己弱嘅科

...
係,同意!

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-09-17+發表阿

原帖由 hjma 於 15-09-18 發表

...
同意x 2

British children start primary school when they are 5, so Year 9 in the UK is equivalent to F2 in Hong Kong.  The entry age for Y9 is 13.
‹ 上一主題|下一主題