用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳小學一問~~
go

將軍澳小學一問~~ [複製鏈接]

將軍澳小學一問~~

如要選作第一階段報名,將軍澳天主教、宣基、保良局黃永樹那一間較為理想??亞仔一分都無,若要第一階段成功,是否很渺茫呢?請賜教!! 唔該晒:)

Re: 將軍澳小學一問~~

區內以黃永榭成積最好,但宣基
有中學并且是band1中學.

Hi Dickyma, 黃永樹成積好亦是我選擇它的其中一個原因,但我的另一個顧慮是區內的新移民問題,眾所就知將軍澳的新移民何其多!!!!從我以往的觀察,似乎黃永樹的新移民小朋友比例較多,對嗎?在公園碰見一群一群的小惡霸,確令我敬而遠之,更擔心仔仔將要面對的前景。其實,我心目中較喜歡將軍澳天主教,可否提供高見呢?坑口的小學情況又如何?多謝賜教!

醒目開學勳章

Q太郎媽咪,

你完全講得好啱, 亦道盡點解咁多 TKO 學生跨區報讀其他小學, 同埋眼光放遠一點, TKO 現時只有一間英中。

Q太郎媽咪

About TKO Primary School I answer many times already !!! Everytime the same question !!

宣基:::

有Secondary School,近年口碑載道,但你要笫1志願choose them ,將來if after lucky draw 你才可優先叩門interview :tongue:

黃永樹 ::

區內number One ,with swimming pool

將軍澳天主教::
Average !! 可以STUDY 得輕鬆 de !!!

根據我非官方

To : Q太朗媽咪.

你的憂慮我以前都想過,學校方面我覺得每一間
都好留意學生的行為,易唔會致朱不理,你怕近墨者黑,
間間學校都有多少,唔怕得咁多,最緊要多留意.
坑口得保良局馮晴比較好,07年會完成千禧校舍工程,
其次是將軍澳官立,唔會比人殺校.
我個仔現在讀宣基小學,都不錯.孩子自動自覺學習,
這點我最欣嘗.

唔好意思,我舊年忙於女女升中選校,一向不太留意"小學雜談"o既發表,因今年九月到仔仔選小一,先走入離逛逛,原來之前走

我心目中想選宣基小學, 但我地餂底左冇宗教分,
若果第一輪跨區唔成功, 第二輪又抽唔到.
再去叩宣基門就好渺茫.
好似進退兩難咁

Hi phoebepanpan,

正如naughtyboy所講,再去宣基叩門的確好渺茫,如果宣基係妳o既心水小學,倒不如

Q太郎媽咪 ,
我仔而家在PLK 方王換娣讀k2, 九月要報小一啦
我有考慮過借我姑姐地址報鰂魚涌d小學. 但係六年小學喎. 來來回回都好辛苦.  :cry:
又想過報新浦崗, 但心水小學唔多, 只有伍華 & PLK 何壽南.
所以想來想去都未知留在TKO 好定出區外好.
又會報定九龍灣聖約x, 貪佢有直屬英中.

講返TKO 除左宣基之外, 我仲有d 冷門心水係 ,
寶琳果邊既基德,  寶盈既循道衛理,  彩明既信義會明道.
大熱既宣基, PLK 馮晴, 黃永樹, TKO 天主教依d maybe 比教難入. 因為PLK 好多人有兄弟姊妹分的, (就睇我仔果班, 機乎果果都係細佬妹)
我個係大仔, 又餂分啦.

我的女兒也是讀plk方亞王換娣k2, 是大女, plk的小學好像好難入, 請問梁潔華又如何?

phoebepanpan,

真係唔想令你咁唔開心,只係想照直講,因為有朋友個女在宣基讀小五,(佢係小二插班的)佢一向都有同我講尼間小學的事,係佢話我知,宣基中學冇同小學結龍,去年只收廿幾個上中學姐,佢仲話好担心.
入小學如果係教會,叩門就好大機會,連插班都會比較易.

以我所知 :
基德, 宣道 - 程度唔係太深,讀得好輕鬆
明道, 馮晴 - 程度中上,校譽好
黃永樹, TKO 天主教 - 程度一D都唔輕鬆,都好深.

點解新移民多數揀黃永樹,聽D家長話係因為唔駛讀多兩科喎(聖經同科學),而會揀tko天主教就係相反想讀科學,因為尼科係用英文課本的

CHUCHU,
點會令我唔開心哩, 我冇宗教分, 亦打算第一round 博下選區外. 所以宣基多數入唔到lu. 間野咁招積, 要第一二round 都揀佢1st 先收.

jj2004,
你囡讀上午都下午 ? 我仔係上低A, 會唔會係同班同學?

我女兒是下低b, 上星期六有無去旅行呀?

jj2004 寫道:
我女兒是下低b, 上星期六有無去旅行呀?

sorry,太多topic 而家先睇到.
冇去旅行呀, 上年去過, 熱到我死, 又辛苦.
今年剔左唔去, 又冇話個仔知, 廢事佢嘈要去哦.
點知旅行前一日, 老師講明天去旅行既事項,
放學返來佢就話我做咩唔比佢去

如果有興趣選PKL小學,為何不選擇黃大仙區的保良局錦泰小學?有校車在將軍澳直達,將來選中學時地區又優勝。而且保良局所有教學模式一樣,所以成績差不多。

phoebepanpan

你好, 我仔仔今年九月都要找小學, 宣基我都有興趣, 我家住觀塘, 我對這所學校不是太熟悉, 請問校風及成績如何, 周圍的環境會否太噪雜, 唔好意思, 我太多問題.  
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

我有鄰居的小孩是讀宣基的,雖然他們也是乖小孩,但他們說高年班常常說粗口,三四年班又好鐘意駁老師嘴,一年班最乖。成績方面.....它們的直系中學就好好,小學就......,唔係咁多人入得番宣中(以一般直系計)你自己想想....

Venus 寫道:
phoebepanpan
你好, 我仔仔今年九月都要找小學, 宣基我都有興趣, 我家住觀塘, 我對這所學校不是太熟悉, 請問校風及成績如何, 周圍的環境會否太噪雜, 唔好意思, 我太多問題.  

我仔唔係讀緊宣基喎, 我只係睇過好多COMMENT & 上宣基校網睇過, 覺得佢唔錯所以想選佢.
但1ST AROUND 我多數博下選跨區, 所以宣基多數都唔會抽中吧!
你住觀塘點解唔選觀塘區 ? 中學網點都好過將軍澳哦 !
早幾日我睇D小學資料, 我個仔話好想讀臻美,  因為唔使做工課, 個課室又靓喎  

請問點解臻美唔使做工課?係咪上堂做架, 因為我都想幫我個小朋友報讀這間但又不太認識
‹ 上一主題|下一主題