用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 嘉諾撒谷不谷和有無測驗?
go

嘉諾撒谷不谷和有無測驗? [複製鏈接]

我想問下嘉諾撒小一有無測驗或係評估,算谷不谷嗎?謝謝

4    0    0    0

回覆:嘉諾撒谷不谷和有無測驗?

學校叫評估,其實都是測驗,只是叫法不同。評估分數不會列入平時分,即不會影響成績表。但默書分數就會入。谷不谷?深不深?功課多不多?每個家長感受也不同,我就覺得小一不谷,小二未知。不過大多用家也說高小很谷。

謝謝你!我自行會選下、不入就叩門!

祝成功

測驗會不會每學期測三次的?謝

詳細沒注意到。小一是中英文科大概幾個單元評估,老師會通知大約評估時間,有時是冇實際日子,只會說下星期評。數學科通常是特發評估,沒有特別通知。印象常識科沒有評估。

評估唔計分,  所以無咩壓力, 我由得我囡自已温, 我無理佢.  默書又提早成個多星期通知, 所以有充足時間温, 對小一來說, 不是太谷.

引用:我想問下嘉諾撒小一有無測驗或係評估,算谷

原帖由 winwin228 於 15-09-10 發表
小一還0K,小二中默書比一至2課書範圍,然後默時要默詞語、選一部份讀默、再有2句新句(不是課文的句子),亞女小三了剛開學不久,上星期功課都6、8、10樣,今日星期一又十樣功課啦,星期三中默書範圍係一篇2頁紙的課文加8個成語,你話谷唔谷呢?同埋小二時D英文都幾深下,默書要默set paragraph(有得温),另一篇嘅paragraph係嗰課嘅所有範圍(默嗰時先知默咩,但唔係課文中的paragraph,即老師用課文句子或生字默新的paragraph)

引用:我想問下嘉諾撒小一有無測驗或係評估,算谷

原帖由 winwin228 於 15-09-10 發表
高小唔谷又點會70%入band 1呀!入得去讀預咗,小朋友谷到咪好囉!唔受谷嘅都幾無奈,十樣功課喎,不停做都起碼要2個鐘呀!

功課好似好多,但十項功課中都有三、四項係改正,實際上只有六、七項左右。有時啲功課响堂上已經做埋,我家小朋友一般一至兩小時可以做完。

至於入band 1嘅比率,減咗過隔籬中學嘅數字,入band 1嘅比率唔係好高。由於隔籬中學嘅banding唔高,前二三十名老師唔建議揀。

引用:功課好似好多,但十項功課中都有三、四項係

原帖由 afternoontea372 於 15-09-22 發表
功課好似好多,但十項功課中都有三、四項係改正,實際上只有六、七項左右。有時啲功課响堂上已經做埋,我家 ...
唔同班D功課係咪唔同呀?這天係9樣功課加4樣改正呀!今天好少少有4樣功課加4樣改正,但就要中英文都抄書,明天還要默書

小一第1次中默巳要默2課課文加詞語

回覆:afternoontea372 的帖子

咁如果考頭二三十名內,可選哪些?又如果考頭三名內,又可選哪些?分別給男仔女仔參考。

引用:功課好似好多,但十項功課中都有三、四項係

原帖由 afternoontea372 於 15-09-22 發表
功課好似好多,但十項功課中都有三、四項係改正,實際上只有六、七項左右。有時啲功課响堂上已經做埋,我家 ...
嘉諾撒書院唔係band 1咩?

引用:咁如果考頭二三十名內,可選哪些?又如果考

原帖由 derek0811 於 15-09-22 發表
咁如果考頭二三十名內,可選哪些?又如果考頭三名內,又可選哪些?分別給男仔女仔參考。

...
上校網有得睇升中派邊間多

derek0811 發表於 15-9-22 23:56
頭二三十名肯定係band 1學生大把學校可以俾你揀可以上學校網頁睇吓啲派位情况

catcatma 發表於 15-9-23 13:39
嘉諾撒書院唔係band 1咩?

頂多係band 1 佢都有收band 2有啲响嘉小考1XX都入到

默書會不會一星期後一齊默的?謝

一個星期默中文,跟隨下一個星期默英文,遇上假期就順延一星期。

catcatma 發表於 15-9-21 18:11
小一還0K,小二中默書比一至2課書範圍,然後默時要默詞語、選一部份讀默、再有2句新句(不是課文的句子), ...
今年阿女升小二,第一次 默書都仲OK, 係默大半版課文同詞語, 英文都係三張紙, 好多字都重覆....我以為小二都仲可以好似小一咁輕鬆添.

‹ 上一主題|下一主題