用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網華仁, St. Joseph 和高主教那間最谷?
樓主: yingsumyee
go

12網華仁, St. Joseph 和高主教那間最谷? [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

中學文憑試好像還差一些,不是嗎?個人喜歡華仁多些。

chrischeung 發表於 15-9-13 11:05

簡單D諗,2間都只有公佈「大約」既入大學率,兩者相若,但高記有公佈4級以上等例等成為績,但華記就連係簡介會都唔願提
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chrischeung 發表於 15-9-13 10:56
回覆 Nbranson 的帖子

有咁多插班位?其實一睇中學就知排行,根本吾使諗,st  jo /華仁/高記
小一讀唔掂或不適合走左十個,問下小二家長就知:

fruitfulsnoopy  真的得1個?如果是,那個就是高小學生了.  發表於 15-9-14 10:08
karen55407  華仁今年有一個小二插班生咁大把  發表於 15-9-13 13:10

SJ 有超過十個, 都係附近學校的來投,幾個一入就入xxxx校隊。

回覆:Nbranson 的帖子

如果你的消息是正確的話,也請別假定WY同St Jo一樣收十個小二插班生

chrischeung 發表於 15-9-13 11:05

中學文憑試SJC 肯定 > RC/WYHK。RC今年可能 > WYHK。

回覆:12網華仁, St. Joseph 和高主教那間最谷?

今年高小最少走了8個去St Jo, 華仁,Ls,Db, spb等學校。不過我知當中不是考全級頭10

引用:今年高小最少走了8個去St+Jo,+華仁,Ls,Db,

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-09-13 發表
今年高小最少走了8個去St Jo, 華仁,Ls,Db, spb等學校。不過我知當中不是考全級頭10

...
我指小一升小二

回覆:12網華仁, St. Joseph 和高主教那間最谷?

今年華仁小學簡介會,校長親述小一今年冇人留班,即相當於冇插班位?

karen55407  冇人留班都會有人退學  發表於 15-9-13 16:20

高小叻果批,應該係乖巧谷得的。受其他學校歡迎吾出奇。

覆返樓主。三間一定是高主教最谷。英都教快過一般學校的。中文雖然用書冇快到(英數一年班一開學已1b),但張卷都幾深。幾篇閱讀理解

英數都教快

cmchang0927  數冇教快呢  發表於 15-9-13 17:47

高記我覺得不谷的地方:冇默書考試! 中英默只計平時最好的幾次。
考試課文好少!eg last yr p3, 中英常考只考四課!我女學校p1都考十課!
平日功課只有三四樣。
除了英文深半年,其他一樣。

谷的地方:
英文深半年
中閱解靠自己(不過我女學校都係靠自己)

其他: 家長同學冇乜鬧爭,好多老師都friendly

回覆:cmchang0927 的帖子

聽起嚟高小也未至於恐怖

回覆 karen55407 的帖子

可能我自己慣左大女學校的四測兩考地獄歲月三年,細仔才升高記小一,所以除了英文覺得較津校吃力外,其他的接受能力較大。。中英閱解我個人覺得間間學校也要靠自己,又比我們的年代深,係辛苦的
利申:我仔不是smart and名列前矛那些,只在中游浮沉

回覆 karen55407 的帖子

老實説,if my son is within the top, i wanna try wy and st jo also, cos can save 3800 per month。。

回覆:cmchang0927 的帖子

津校都有英文讀深一年嘅

回覆:karen55407 的帖子

謝謝大家意見

引用:高記我覺得不谷的地方:冇默書考試!+中英默

原帖由 cmchang0927 於 15-09-13 發表
高記我覺得不谷的地方:冇默書考試! 中英默只計平時最好的幾次。
考試課文好少!eg last yr p3, 中英常考只考 ...
以往只有英文教深,但今年開始一年班數學一開學已經教深半年了。
不過同意,默書只計平時分是非常好的。但其實考試一定用番個d字,所以其實一樣要溫要串,但壓力就一定冇要考埋黙書咁大。

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

我大女學校p5中考黙約8課,英黙約12頁。。所以見到細仔不用考黙真係鬆一口氣。。
我覺得自己好似脱北者去到中國大陸,見到有飽飯食已好滿足一樣。。哈哈
‹ 上一主題|下一主題