用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2016-17 N 班
go

2016-17 N 班 [複製鏈接]

可講下1st in 和2nd in 的內容嗎?
會講故事嗎?
我個仔係2013年12月,想做大b,但佢以家顏色都未認得

4    0    0    0

回覆:2016-17 N 班

留毛等學野

回覆:fafaicw 的帖子

我囝當年答錯晒顏色都收咗,放心啦。主要唔係睇小朋友識幾多學術嘢,而係淡唔淡定,有冇反應,有冇禮貌,唔會會爭嘢玩,扭計打人等……仲有家長會唔會好操控佢,過份緊張,所以,專心填吓問卷,間唔中俾啲support小朋友。2nd in 都係啲關於教養,日常照顧等嘅問題,小朋友可以專心同另一位老師玩,唔阻住你就最好了。

而且,下年2月先in, 仲有時間train吓啦。

回覆:mannitol 的帖子

請問你話give him support?係即場?會不會又話我太操控架?
Thx

回覆 fafaicw 的帖子

舉例:有環節係老師講故事, 隻蝴蝶在公園飛一圈後飛去爹D媽咪度

回覆:i2be 的帖子

??

引用:請問你話give+him+support?係即場?會不會

原帖由 fafaicw 於 15-09-10 發表
請問你話give him support?係即場?會不會又話我太操控架?
Thx
Give him support 可以係eye contact, 拍拍shoulder 表示佢做得好,點頭微笑讚同佢。無論佢做啱或做錯,都可以有support. 佢知做錯,唔開心,講句:唔緊要,你好努力啦。我嗰時亞囝俾人推跌,佢坐咗响地方唔知點算,我同佢講: 唔緊要,返嚟坐啦。
凡事淡定,唔好咁著緊,就可以了。

阿囝 group in 時出去冇答過老師問題. 返埋位時, 我摸下佢頭仔同佢講吾緊要, 盡力就可以. 估吾到佢有 2nd in . 仲收埋 PN offer. 大家放鬆D就可以了. 加油!

媽媽或爸爸一個笑容已經係一個鼓勵

其實想問,如果group in時,呀仔不玩枱上的玩具,然後周圍走,我應點處理?

坦白講,玩玩具既時間頗長,成半個鐘,真係用了好多口水、精力吸引個女繼續玩枱面上已經玩過既玩具。唯有用唔同既玩法,叫佢同人交換打發時間。

玩枱上嘅玩具時間,只係等入課室in嘅時候。我只見到入到課室先有老師攞紙記低嘢,出面只有老師望吓和安排入課室,連張form都係自己攞住,去到課室先俾老師。所以,出面等緊時啲老師有冇咁好眼/記性,睇到你個label, 又記得個名就唔知啦。話晒嗰時都多人嘛。

上年等入課室IN時, 無唸有無老師在MARK分, 只係驚仔仔等得太耐, 枱上玩具交換再交換都玩到無引, 唔肯坐定, 或者KEEP唔住個開心MOOD, 或者會叫走, 所以面試時自己有帶定故事書&貼紙, 最後都用得著. 故事書讀完, 貼紙未玩完前, 已被叫入班房.
曾面試過不同學校, 故事書&貼紙唯有在ST CAT 派上用場, 因為等得比較耐哦.

引用:上年等入課室IN時,+無唸有無老師在MARK分,+

原帖由 愛b人 於 15-09-15 發表
上年等入課室IN時, 無唸有無老師在MARK分, 只係驚仔仔等得太耐, 枱上玩具交換再交換都玩到無引, 唔肯坐定,  ...
Ok
我都帶嘢玩去先。
到呀仔in時,佢已經兩歲,希望合作點

‹ 上一主題|下一主題