用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48校網1-1-1之選
go

48校網1-1-1之選 [複製鏈接]

請教大家, 呢區咁多學校3條1先有得IN, 幾間都心儀, 應該點排? 例如3條1先有得IN既學校:
聖愛德華
藍循
李兆強
基顯
聖馬太
例如如果放了李兆強111, 就沒有扣藍循機會了, 但扣門通常都扣好幾間啦, 咁係咪填了李兆強111,之後份表就唔應該出現藍循既選擇呢? 因為點排都抽唔到+無機會扣門.
   9    0    0    0

李兆強 唔洗111 都有得IN...

回覆 sweeticandy 的帖子

我上星期跟幼稚園參觀李兆強, 校長講明要111, 從一而終, 以表誠意, 講就要111, 實際情況唔知了

引用:回覆+sweeticandy+的帖子 我上星期跟幼稚

原帖由 JoeyPC 於 15-09-09 發表

我上星期跟幼稚園參觀李兆強, 校長講明要111, 從一而終, 以表誠意, 講就 ...
李兆強實際情況就係000都收,48網得藍循要111

回覆:48校網1-1-1之選

個人意見:
去到叩門階段,就係津校選擇學生最好機會
。如果你係校長,你會收
1-1-1 答錯曬問題學生

或者 0-0-0 叻仔,
好多話1-1-1學校先可以叩,都是心理戰,不可能不派表俾你,照入表先算

引用:個人意見: 去到叩門階段,就係津校選擇學

原帖由 jkhn1234 於 15-09-09 發表
個人意見:
去到叩門階段,就係津校選擇學生最好機會
。如果你係校長,你會收
完全認同,是心理戰,俗啲講就係校長「大你」。以我所知,除了藍循真要111,間間都只係吹水。

引用:請教大家,+呢區咁多學校3條1先有得IN,+幾間

原帖由 JoeyPC 於 15-09-09 發表
請教大家, 呢區咁多學校3條1先有得IN, 幾間都心儀, 應該點排? 例如3條1先有得IN既學校:
聖愛德華
藍循
聖愛德華就吹得最離譜,今年先首次乙一滿額,憑咩要111叩門?

贊成,48 網只有藍循堅要111

JoeyPC 發表於 15-9-9 17:20

我上星期跟幼稚園參觀李兆強, 校長講明要111, 從一而終, 以表誠意, 講就 ...
那間李兆強呀?

我將兆 排2X (只係亂填唔想填寶校).. 都有得.IN..

最終...  李兆強都係睇成績而收人...

lauwingtai 發表於 15-9-9 19:03
完全認同,是心理戰,俗啲講就係校長「大你」。以我所知,除了藍循真要111,間間都只係吹水。

...
藍循係張表寫明要111....

所以我連表都無入..

謝謝大家的意見, 咁就好LE, 即係111只係講下用來大d家長, 實際都有機會扣門

lauwingtai 發表於 15-9-9 19:06
聖愛德華就吹得最離譜,今年先首次乙一滿額,憑咩要111叩門?
根據坊間既小一入學攻略, 聖愛德華世襲勁超額, 所以吹到好熱

邊間真係要111先有得叩? 睇下呢度先:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3062466
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-9-9+19:06+聖

原帖由 JoeyPC 於 15-09-10 發表
根據坊間既小一入學攻略, 聖愛德華世襲勁超額, 所以吹到好熱
吹囉

JoeyPC 發表於 15-9-10 11:44

聖愛德華世襲勁超額....

又睇下有幾勁:

申請入學年份小一派位學額自行分配學額已取錄和預留學額暫定統一派位學額

2010-2013年, 年年自行都"超收5個"咁啱? 似係"假超收"多D囉. 2014年自行收67人, 似乎自行差1個先收夠就真.

唯一超收都係啱啱呢屆, 扣咗5個假超收, 都係超收3個之嘛, 有幾勁?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無知一問,點樣睇一間學校係假超收?

hippocan 發表於 15-9-13 05:07
無知一問,點樣睇一間學校係假超收?
連續多年超收人數一樣?有冇咁巧合呢?

油基法唔係111都可叩門入,
2014/15學年真人真事,
識人無111都入左去讀。

引用:油基法唔係111都可叩門入, 2014/15學年真

原帖由 小花媽咪 於 15-09-13 發表
油基法唔係111都可叩門入,
2014/15學年真人真事,
識人無111都入左去讀。
基法靠成績,一開波就筆試

回覆 longyiuma 的帖子

基法無開放日, 唔知有幾好呢? 淨睇網頁好難決定, 有冇爸媽知道基法D老師有冇愛心, 功課測考深唔深?谷唔谷?
‹ 上一主題|下一主題