用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 又喊又渴睡!讀寫邊緣人
go

[讀障] 又喊又渴睡!讀寫邊緣人 [複製鏈接]

Help! 點樣幫佢好!!!
老師話小息立刻瞓著,放學回家又要瞓,見寫字就喊,晚上食飽又會走去瞓。
報告話讀寫邊緣小朋友,但又沒有再給跟進。
有冇人同我一樣?
   5    0    0    0

引用:Help!+點樣幫佢好!!!老師話小息立刻瞓著

原帖由 Joystarter 於 15-09-09 發表
Help! 點樣幫佢好!!!
老師話小息立刻瞓著,放學回家又要瞓,見寫字就喊,晚上食飽又會走去瞓。
報告話讀 ...
但小朋友點解會有渴睡情況出現?

請問小朋友幾大個?小學不會不跟進的喎?!

升小一,幼稚園做功課一見已喊,午餐都未食夠已要去瞓,瞓了兩個鐘,好D!做少少功課一個半鐘,但字有些會反轉或不見一些筆劃,數字更加不可思議。晚上食飽後9點又可以瞓到8點,叫醒仲係好眼瞓。

總之瞓飽就食飽,食完又去瞓,莫非我生了隻豬仔。

幼稚園是否也是這樣?

回覆 irenelwl 的帖子

幼稚園高班下學期開始嚴重咗,昨天抄手册回家,只抄得一項回來,但 check 番仲有好多未寫,叫佢跟番又喊,問佢喊咩,要瞓覺!

Joystarter 發表於 15-9-10 09:19

幼稚園高班下學期開始嚴重咗,昨天抄手册回家,只抄得一項回來,但 check 番仲有好 ...
好可憐的小朋友, 他似乎想逃避, 他有沒有任何的訓練,例如OT, 可能他力不從心, 小肌肉又未ready 寫咁多字, 和學校傾下可以點幫你仔仔啦.

你同學校聯絡下, 最好可以按排佢排期見CAC, 做番個評估
如果負擔得起, 自己都可以出去私家做評估
如果又急但又想快D做評估, 可以搵下D機構幫手, 例如小童群益會, 協康等等, 問下佢地有咩幫到手
我女小一時肯抄手冊 (高班學校有訓練), 但真係唔鐘意做功課, 但又怕欠交, 晚晚搞到好夜. 搵埋上門姐姐補習都唔掂, 小二去補習社, 只搞得掂功課, 但成績係滿缸紅, 到小三都係, 但小二暑假我同佢出左去私家做評做, FIRM左佢係讀障 + 好多其他問題, 樣樣小小而導致佢的問題放大, 不過上左半年OT TRAINING, 去左中心上左D COURSE, 佢就開心左, 開朗左, 做野比以前快左, 當然成績要浸要讀, 我都唔諗佢會讀得好好, 始終佢要比人多好多時間去讀.
我最唔開心係自己咁頓, 到發現有男家親人係讀障先帶個女去CHECK。小二時學校班主任同我講個女唔似係, 話佢用左幾個方法去測量了, 我好後悔太信學校的老師, 如果你有一分的懷疑, 還是要要求校方幫你正式轉介評估 , 早D面對就係對小朋友最好的幫助。另建議你搵下社區中心有無一D適應小一的課程還有, 佢地好多社工同幼兒工作者會比較懂處理小孩的問題。我都係知個女有時 , 週圍搵資料先知其實週邊都有資源的, 不過有好多要排。

好多謝你,去年已做了CAC, 評估回來話邊緣人,轉介去讀寫班圖像法,但無用。上了小一已交代,但學校話未必有事,可能唔習慣。 現在半天放學回家食完又瞓,瞓了一個鐘唔肯起身,唉!

回覆 Joystarter 的帖子

你有沒有同佢去過見職業治療師(OT)? 以我所知, 未上小一應無正式的讀寫評估, 幼稚園做的係初評, 所以有必要留意要否轉介。另外你提到佢成日想瞓, 咁都應該要見下兒科醫生同埋OT可能會幫到你, 因為好多SEN小孩都有多種唔同的問題交叠 , 讀障唔係話就咁讀障。我女小肌發展朗好, 所以抄寫無問題, 但我仔而家K3, 佢都係懷疑讀障, 小肌比較差, 佢真係好憎寫字, 初時又係一叫佢寫就話去瞓覺。而家間中都會咁, 我地上個月同佢開始左做OT TRAINING, 慢慢見到佢寫字長久左, 真係要一滴一滴咁去草番黎, 大家都要努力, 加油!

唔該晒,明天要見家長我尋求學校幫助。多謝你的解答!

引用:你同學校聯絡下,+最好可以按排佢排期見CAC,

原帖由 irenelwl 於 15-09-10 發表
如果又急 ...
我而家就係排緊學校評估,我明白你當時的心情,我女而家小二,小一嗰陣,英文串極都唔識,佢好俾心機串嫁,一向無抗拒英文,老師又無話咩,係話專注力短。到下學期5月,個功輔老師(見左佢十日到),同我講佢係咪讀障呀,我心都離埋。我對呢方面一點認知都無。。。直到現在,我排學校做評估,等待中。因私人太貴。我都係上社區中心的班。
只係我覺得等待的過程好難涯

引用:唔該晒,明天要見家長我尋求學校幫助。多謝

原帖由 Joystarter 於 15-09-10 發表
唔該晒,明天要見家長我尋求學校幫助。多謝你的解答!
有無留意小朋友睡眠質素?佢只係讀書做功課先扭眼訓定做其他野(如食飯睇書睇電視)都有扭眼訓情況?日頭有無成日恰眼訓及朝早唔願起身?

我咁問原因係兒童睡眠窒息症都有機會,見你話小朋友要成日訓,訓覺時間算長,你可以上網搵多啲資料睇下小朋友有無徵狀。

回覆 hnh_mami 的帖子

佢可以食食下Zzz, 睇電視on 車車又Zzz, 出完街等昇降機回家企係都可以Zzz,搭車一定Zzz。

回覆:Joystarter 的帖子

咁佢睡眠質素如何?有無成日打鼻"寒",夜晚成日醒?

小朋友睡眠質素差都會影響腦部發展及專注力,你不如問下專業意見。

無鼻寒,睡得好好,不醒人士。

引用:無鼻寒,睡得好好,不醒人士。

原帖由 Joystarter 於 15-09-11 發表
無鼻寒,睡得好好,不醒人士。
係咪逃避?

引用:Quote:原帖由+Joystarter+於+15-09-11+發表

原帖由 tinaleung 於 15-09-11 發表
係咪逃避?
係啦,會唔會心理問題所以成日想訓?正常一個小學生無理由會咁渴睡。

引用:你同學校聯絡下,+最好可以按排佢排期見CAC,

原帖由 irenelwl 於 15-09-10 發表
如果又急 ...
想請問你係邊間做評估,
同邊到做訓練,
因為我仔今年小一,
老師已經講左佢專注好差,
想同佢出去做評估

‹ 上一主題|下一主題