用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔剛升小一,家長適應好未?
樓主: mypineapple
go

仔仔剛升小一,家長適應好未? [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 15-9-22 16:47
借機叫阿女以後自己安排,拋返嗰波比佢
其實以前係爸爸負責响月曆度貼上阿女個測考默範圍。因為今年有兩個, 月曆格仔唔夠大, 爸爸叫我一人print一張出嚟, 我唔得閑, 無print, 所以咪無月曆睇囉。

小一咁細個, 點都要提吓:阿女, 溫書喇。

回覆:仔仔剛升小一,家長適應好未?

每個女有自己嘅卡通月曆,要佢地自己填。

引用:一日默2科

原帖由 purplesheep 於 15-09-22 發表
一日默2科
我個女聽日都中英一齊默

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+15-09-21+發表

原帖由 ckh311 於 15-09-21 發表
加油呀💪我同你一樣,又驚傳染佢,小學始終唔可以郁d請假,除非真係發燒,舊時就傷風咳都可以唔返, ...
有時我都知佢係累係比幼稚園辛苦,但見佢做功課溫習成日遊魂,做得慢又唔小心錯。我就忍唔住發忟鬧佢,但閙完又好內疚。

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-09-21+發表加油

原帖由 little_kid 於 15-09-22 發表
有時我都知佢係累係比幼稚園辛苦,但見佢做功課溫習成日遊魂,做得慢又唔小心錯。我就忍唔住發忟鬧佢,但閙 ...
按錯了制!出了很多公仔!

回覆:little_kid 的帖子

我今日都有後悔鬧仔

回覆:仔仔剛升小一,家長適應好未?

我今日都有鬧仔。尋日先讚完佢,今日就甩甩漏漏大家一齊加油!

見到佢地做功課真係會怒氣!我仔經常做漏1頁功課,每次放工後幫佢檢查功課,好多時都會有1樣功課做漏1頁!都會鬧佢,但又時又會諗其實佢放學後可以自己完成功課都好叻,都係唔好鬧咁多!

温馨提示:唔好用成人既standard套落—个六歲小朋友度(禁淺都唔知点解佢唔明/明明可以一个鈡做完,佢要两个鈡/唔明点解佢会……),你覚得好淺好易,因你已経master到,佢初开始做,係要d時间去純熟技巧。—係就早d係幼稚園時train(又有人話要happy school, 唔想谷),—係就小—开始train(your last chance, 否則上到高小甚至初中,你会呻到棵树死埋)~公平d講,开学不足—个月,你要求佢做到d乜?係咪应該俾多d支持同訓練?小—上学期係適应期,如果train得好,下学期应上哂軌道。

Btw, 做完功課应叫佢自己check每頁有無做齐,再tick手册,每做完—項tick一tick.

MASAYA  香港除左土地不足,錯既空間都不足  發表於 15-9-23 10:37

回覆:flower9 的帖子

我個仔呢幾日做功課慢吞吞,真係火都黎

‹ 上一主題|下一主題