用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔剛升小一,家長適應好未?
樓主: mypineapple
go

仔仔剛升小一,家長適應好未? [複製鏈接]

回覆 mypineapple 的帖子

想 當年 阿 仔 小 一 真是好有壓力,  仲 大 過 自己 開 會 做project

回覆:tws2010 的帖子

同意呀! 呢一排真係大壓力到失眠

引用:請問點樣可以訓練寫快啲? +

引用:Quote:原帖由+Ryan_baba+於+15-09-11+發表

回覆:Sweetheart12 的帖子

咁細個小朋友未知對日後有咁大影響

回覆:仔仔剛升小一,家長適應好未?

係,不過佢係旺角見過乞丐,對佢好好奇好深刻,你知依家在香港幾少會見到乞丐,我就同佢講,細個唔努力讀書,大個便會做乞丐,無屋住,無錢食飯,好惨?

回覆:cowboybaby 的帖子

自細同小朋友講定就啱, 俾佢地知道後果可以有幾嚴重

回覆:仔仔剛升小一,家長適應好未?

我做家長都未適應,開學兩個星期唔夠我已經病咗,今日先尾聲

回覆:py84ko 的帖子

我都唔知自己幾時先適應到

其实—早預左小学生活大概係点,幼稚園時早d裝備下(唔等於谷呀~):学下phonics, PTH拼音、訓練好自己做功課、收拾書包、食飯、生活有規律早睡早起、有閱讀習慣……上到小—就可以好快習慣。

引用:我做家長都未適應,開學兩個星期唔夠我已經

原帖由 py84ko 於 15-09-20 發表
我做家長都未適應,開學兩個星期唔夠我已經病咗,今日先尾聲
我同你一樣,開學病到而家,睇幾次醫生都唔好,可能係無形壓力

Yanamami 發表於 15-9-21 08:29
其实—早預左小学生活大概係点,幼稚園時早d裝備下(唔等於谷呀~):学下phonics, PTH拼音、訓練好自己做功課 ...
話時話適應小學既定義係?
我覺得只要上堂聽得明老師講課,返屋企自己做功課,有默書測驗識得溫習,返學放學可以自己準備好已經叫適應左,會唔會有人覺得成績好係適應既指標之一?

Yanamami  定義同你相同~~禁家長亦唔洗有压力到病~  發表於 15-9-21 11:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-9-21+08:29+其实

原帖由 MASAYA 於 15-09-21 發表
我覺得只要上堂聽得明老師講課,返屋企自己做功課,有默書測驗識得溫習,返學放 ...
而家應該好多以成績行先我星期日同小朋友温完默書落公園玩(辛苦過後都要俾甜頭佢),咁橋見到幼稚園同學媽咪,佢一開婆即講學校老師打俾佢訓話,話英文唔得,中文又識字少,講一大輪,最後嗰個,唔該媽咪谷谷佢,收線,我見佢搖哂頭苦笑,真慘,佢話當初諗住呢間係二線中小學,所以揀,點知入到去,擋一線咁谷你

ckh311 發表於 15-9-21 11:38
而家應該好多以成績行先我星期日同小朋友温完默書落公園玩(辛苦過後都要俾甜頭佢),咁橋見到幼 ...
如果上堂聽唔明老師講課又真係要諗辦法搞搞佢,不過冇具體方法只係谷谷佢其實唔係個個家長識搞,學校有冇搞d家長講座?我女學校d講座好好,個個講者都唔主張補習同操練,但唔同講者有唔同方法參考,最緊要係佢地會提出死谷爛谷既副作用,重點係調整家長心態
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ckh311+發表於+15-9-21+11:38+而家應

如果上堂聽唔明老師講課又真係要諗辦法搞搞佢,不過冇具體方法只係谷谷佢其實唔係個個家長識搞,學校有冇搞 ...
個位媽咪話無特別點教咩方法,因為學校自制詞語薄,老師叫佢多d同佢讀,佢仲同我講話想谷佢英文,英文緊要d,但我同佢講我睇法係英文當然重要,但中文都好重要,中,數,常科都係中文,中文字攪唔掂就企係到,3科一齊死,唯有多d睇下圖書,兩個一齊讀下,希望慢慢記多d。
但英文有咩辦法呢?佢好簡單嘅聽同講都唔得,因為我玩下問佢小朋友What is your name?佢都答唔到,問我咩嚟點解。
我只係介紹咗一個教英文嘅老師推介嘅英文apps俾佢,都好簡單,以遊戲性質學英文,我小朋友都好鍾意玩。
請問你仲有無好方法呀?

ckh311 發表於 15-9-21 12:20
個位媽咪話無特別點教咩方法,因為學校自制詞語薄,老師叫佢多d同佢讀,佢仲同我講話想谷佢英文,英文緊要d ...
學習語文次序係聽說讀寫,如果佢連what is your name都唔明,上英文堂應該只可以發夢...
如果家長對自己英文講故事冇信心,最簡單係睇英文卡通,然後睇住書聽audiobook,聽得多之後可以試下跟住講,開頭小朋友冇信心就一人一句,講錯唔緊要,最緊要建立到信心去講,呢時候已經同時學習reading,最後寫就交畀學校或者寫作班 <-- 呢個係冇高學歷家長 (即係我) 既平民方法,能力高既家長自然有佢地個套

另外同意你話中文重要,讀中小一定係中文重要,中文唔得其他科死晒,最後升唔到英中又係用中文讀,咁就玩完...

引用:Quote:ckh311+發表於+15-9-21+12:20+個位媽

學習語文次序係聽說讀寫,如果佢連what is your name都唔明,上英文堂應該只可以發夢...
如果家長對自己英 ...
Thank you你呀,其實我自己都係低水媽咪,所以英文唔敢亂教小朋友,所以由好細開始就出外揾外籍老師教,希望多聽多講,我小朋友成日話我發音唔啱我試下將你方法教佢,因為其實我小朋都鍾意上YouTube 或now 睇下d英文卡通,都睇得明同好開心,擋係俾佢relax下。

MASAYA 發表於 15-9-21 10:44
我覺得只要上堂聽得明老師講課,返屋企自己做功課,有默書測驗識得溫習,返學放 ...
我覺得只要上堂聽得明老師講課,返屋企自己做功課,有默書測驗識得溫習返學放學可以自己準備好已經叫適應左,會唔會有人覺得成績好係適應既指標之一?

小一生可以做得好呢兩樣已經唔少嘢了。

little_yolky 發表於 15-9-21 12:58
識得溫只係個方法,唔包結果一定好,係咪簡單好多呢?

MASAYA 發表於 15-9-21 13:00
識得溫只係個方法,唔包結果一定好,係咪簡單好多呢?
我讚成小一生知道自動自覺測考默前溫書, 唔理結果, 已經係好成功了。

大女自動自覺溫, 有時衰咗得6X唔會俾我鬧, 叫佢下次再努力, 駛唔駛媽媽幫。
至於細女........懶到條虫咁, 預默兩次都可以錯一模一樣既字, 有8X分都俾我鬧到狗血淋頭。

最憎人懶。
‹ 上一主題|下一主題