用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔剛升小一,家長適應好未?
樓主: mypineapple
go

仔仔剛升小一,家長適應好未? [複製鏈接]

引用:我就未適應,例如要睇功課,對手冊,早起。

原帖由 mypineapple 於 15-09-09 發表
我就未適應,例如要睇功課,對手冊,早起。。。
一齊加油

回覆:仔仔剛升小一,家長適應好未?

咁快默書

回覆:cowboybaby 的帖子

係呀,下星期咁快就要默書, 下個月測驗

回覆:mypineapple 的帖子

我已適應,不過妹妹仲未,仲未識寫手冊==呢兩個星期我自己跟,簡直血都嘔幾轉。。老公仲要系隔離睇戲

引用:適應中.......我女做功課做得好慢兼且沒有

原帖由 SYSYGLKP 於 15-09-10 發表
適應中.......我女做功課做得好慢兼且沒有耐性,做一樣大槪要個半鐘,如果遇正第日要默書都唔知點算好!

...
一樣功課要咁耐時間,係咪抄寫,因為太多抄寫有時候真係須要多d時間,不過鼓勵下佢慢慢訓練佢快d,加油呀💪

回覆:ckh311 的帖子

請問點樣可以訓練寫快啲?

回覆:pakqiu_mama 的帖子

睇功課真係要好高EQ:;pppp:

我地功課暫時都輕鬆,遲下就唔知了

引用:Quote:原帖由+SYSYGLKP+於+15-09-10+發表適

原帖由 ckh311 於 15-09-13 發表
一樣功課要咁耐時間,係咪抄寫,因為太多抄寫有時候真係須要多d時間,不過鼓勵下佢慢慢訓練佢快d,加油呀&# ...
係!抄寫課文及詞語—次

我小朋友係幼稚園寫中文詞語或句子時都好慢,寫一頁詞語約20~25個到啦,初時起碼45mins,我越睇就越火滾,長此唔係辦法嘛,跟住我限時,咁會睇佢當日寫咩,筆劃多唔多而決定俾幾多時間佢,當然我俾d時間收緊d,都知佢未必得,有時都遲5mins,但長期keep住呢個放法,佢有時寫多d詞語或句子都自動自覺快咗,通常15mins攪掂,當中你又讚下佢鼓勵下佢,咁效果都ok,不過純粹我小朋友接受到,你又試下不同方法,唔得又諗下試下其他,加油呀

silvertiny  限時。好似老細比deadline咁, 點都快手啲.哈哈.好方法  發表於 15-9-22 10:49
mayyylai  呢個方法唔錯喎  發表於 15-9-16 12:29

回覆:ckh311 的帖子

謝謝分享方法,等我試吓先

下星期要默中、英文😭😭😭

回覆:MICKEY.FAN 的帖子

我要默中文,番咗唔係好耐,點解咁快默書架

mypineapple 發表於 15-9-13 22:23
我要默中文,番咗唔係好耐,點解咁快默書架
正式上咗堂一個禮拜半就默書了

所謂聽說讀寫, 第一次就默7句英文, 阿女係完全識讀出嚟, 問題係唔識串, 我覺得步伐太快了。

正式上堂一個禮拜, 唔見咗一本書一本作業, 做功課做一半漏一半, 執書包又執漏。真係估唔到平時咁醒目, 到頭來咁甩頭, 反而呆呆鈍鈍既家姐, 樣樣都做到妥妥當當。

叫佢溫默書, 識讀以為自己識咗, 預默唔識叫佢抄, 佢狂喊, 唔記得帶功課提佢, 好惡咁話自己明明執好咗, 做功課D字超醜, 計數隨便亂計....... 唉, 唔知要捱到幾時

不過, 佢會好乖咁要求上網聽中文書的普通話就是了。

MASAYA  郭靖vs黃蓉, 梗係郭靖穩打穩紮  發表於 15-9-14 09:06

回覆:little_yolky 的帖子

我仔仔有時多功課會發忟𢛵, 字心寫得唔靚叫佢改都會有微言,我話功課係你既,你唔改無問題,老師到時叫你改正就唔止寫一次之後佢死死地氣改

silvertiny  佢地係怕老師架喎.死穴  發表於 15-9-22 10:51

MASAYA  郭靖vs黃蓉, 梗係郭靖穩打穩紮  發表於 2 小時前

如果到最後, 家姐好似郭靖咁好打就好了。
BTW, 佢數學好咗好多喎, 佢話今年位數學阿sir教得好清楚, 俾咗答案之後仲會解釋個答案點得嚟, 所以好明白。我真係堅信前兩年係俾位miss害慘咗。

mypineapple 發表於 15-9-14 09:10
我仔仔有時多功課會發忟𢛵, 字心寫得唔靚叫佢改都會有微言,我話功課係你既,你唔改無問題,老師到 ...
係呀, 少少哋功課佢就好合作咁做, 只要佢望到終點响邊。如果要佢抄好多好多次, 佢就會發颷發狂發ti騰了。

little_yolky 發表於 15-9-14 08:49
正式上咗堂一個禮拜半就默書了

所謂聽說讀寫, 第一次就默7句英文, 阿女係完全識讀出嚟, 問題係 ...
快的搵本關於coaching的書看看啦!你小女應是小精靈type 一切要有讚美開始 甘先可以manipulate到佢

licpd 發表於 15-9-14 12:28
快的搵本關於coaching的書看看啦!你小女應是小精靈type 一切要有讚美開始 甘先可以manipulate到佢 ...
.............點解你馬上就知佢受軟唔受硬咁利害

little_yolky 發表於 15-9-14 13:01
.............點解你馬上就知佢受軟唔受硬咁利害
家中都有一位吗!发起皮气上来唔系人甘笨!所谓一言九鼎的,做事没耐性,没恒心!他还是另一种型威武型的MIX,要话事,有斗心,知道他的性格就要配合他先唔嗮日日VOMIT BLOOD.
‹ 上一主題|下一主題