用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS play-based learning同local school係教學上最大分別 ...
go

IS play-based learning同local school係教學上最大分別係咩 [複製鏈接]

其實IS 幼稚園嘅play-based learning同local school係教學上有咩唔同? 係咪local school多d flash card? 我想了解下,希望有人解答。thx

2    0    0    0

回覆 VVhuilee 的帖子

self-initiative driven exploration versus one-way spoon-fed style.
that is the difference and that makes a difference in one's manner of pursuit of knowledge, and in large the way he lives.

睇小朋友性情、老師質素和你想條路點行。如果小朋友係正常有好奇心,積極活躍,老師識引導,你又吾求佢5歲考小一,要識串字、認中文字、數學加減心算,咁Play-based learning係好好,小朋友有學習熱誠,自己學可以去到好遠。

回覆:Jane1983 的帖子

阿仔讀緊Kingston N班,我係好滿意。見佢番學都係玩,講故事,唱歌,勞作咁。每兩個月有唔同主題學唔同嘅野。我好想知道local school又會係點呢?如果學顏色,local school會點教?

回覆 VVhuilee 的帖子

local school都有吾同種類,好似KV、Victoria、LH,以至學卷的又一村都已經吾同。教顏色,例如維記會比小朋友自己溝顏色,油顏色去學習,會教三語點講和寫。
去過一些open day,和睇朋友的細路的功課,local的課程由K2開始(尤其要備戰考名小的幼稚園),已經係有操練的成份。中文會寫「我在火車站排隊」,英文一日一個生字串字...

Play-based的問題係容易水過鴨背,玩咗就吾記得咗,知識學咗吾鞏固到。其實本來吾太大問題,因為種子已播下,但如果要比拼,屋企無輔助,就可能好似吾夠local咁「紮實」。

我講下我兩個女讀幼稚園時的情形丫。
大女讀全日託管幼稚園,照顧得好好,也有很多活動,感覺就像我們小時返學,老師教,學生學,我大女都讀得好開心。

細女讀esf學校會有自由活動時間,會在唔同地方安排唔同活動,但名額有限,先到先得;所以想玩就要爭取,或行快d先玩到心儀的活動。

學校有個水池,比d學生圍住玩,入面放左d工具,佢玩左一排之後問我,點解塊布冇窿但會漏水?

小食時間,只會放在枱上,要食自己拎,食完要自己擺好。

不過都係好多年前的事了。

回覆:VVhuilee 的帖子

個人經驗,其實LS都有好多不同種類教學模式,未必全部餵食,有些教會學校會比校貼近IS嘅活動教育,但兩者都會有少少唔同。

以教材為例,今日大家學整pizza...LS會預備好用紙條扮唔同嘅材料如芝士,蕃茄,仲有工作人員服同客戶等角色扮演比你模擬真實,過程可以學到食材名,顏色,溝通,同人合作等。

而IS係會比真實嘅材料比你,成班同學一齊整麵粉pizza底,塗蕃茄醬,加芝士,火腿放去焗爐等整熟一齊食,過程一樣學到食材名,顏色,溝通,同人合作等,不過就多左親身接觸事物,而IS比較著重親自接觸,感受成功同失敗嘅感覺等。

可能係資源關係,實在好少LS可以比真實嘅食物小朋友去接觸,或者屋企識教,亦可彌補呢方面嘅問題

IS: initiative
LS: 被Initiative

torunpoland  programmed initiative?  發表於 15-9-14 18:40

朋友問我, 我都俾唔到一個 GOOD example.  只識講IS 唔谷, 無功課.  我想有D example 可以講到人地明.... 我從來無去過任何LS 參觀, 我真係講唔出個example.

引用:朋友問我,+我都俾唔到一個+GOOD+example.++

原帖由 VVhuilee 於 15-09-14 發表
朋友問我, 我都俾唔到一個 GOOD example.  只識講IS 唔谷, 無功課.  我想有D example 可以講到人地明....  ...
你不在亞洲讀書?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

會否大家有錯覺,誤會了香港本地幼稚園為洪水猛獸。

小女有幸上了一年街坊幼稚園,明愛屬下機構,按教育局指引,是4歲后才拿筆寫字,部份教學非常montesorri, 課室設計亦如是,夏天有水池玩,可以碌地沙,老師說話很溫柔,家長有大學講師有草根,孩子混得十分愉快。除了老師用廣東話溝通,學費平最少兩三倍,分別與后來讀的small world ,真的不大。

small world 重視教導孩子自理和閱讀,這是他們的強項。

不曉得現在的其他本地幼稚園上課內容,但相信他們在幼兒教育上不會大落后。不要以為「逢港必谷」,在EK內反而感覺到今天的IS很有「谷」味。

回覆:annie40 的帖子

剛剛先有朋友話K1仔要做剪報,之後present (show and tell)

annie40  you mean IS???  發表於 15-9-14 21:37

回覆 annie40 的帖子

年代吾同了,我小朋友仲係初小,收咗幾年料,現在的名幼,英文串字、寫幾深的中文生字、造句、「玩」數學加減書mental sum、做幾深的閱讀理解...
即使學卷幼稚園,有間出名的,K3已經要寫「皮影戲」,吾淺了...

torunpoland  只能暗幸選IS  發表於 15-9-14 22:10
torunpoland  只能暗幸選了IS  發表於 15-9-14 22:10

回覆 torunpoland 的帖子

不是IS啦. K1仔要剪報之後匯報...... 唔係剪剪貼貼咁簡單, 做完訓練手指就算, 而係要個小朋友講返單野出來。好深。
我個仔讀Y1, 還是跟Sight words玩遊戲咋。

讀街坊幼稚園的,通常等大抽獎派位,不用考名小。

這些輕鬆地上k1,k2的孩子,上到k3, 已能寫二三十字的短文,上小一時,心理質素高,兩三個月已學會很多,很多,完全是後發先至。這班孩子比小女年長一歳,今天入港大,中大,科大者甚平常。

偶然探訪校長和老師,似乎依舊能堅持教育理念,令人鼓舞。

這是女兒上的第一所幼稚園,亦是自己在育兒上的啟蒙學校。交一份學費,母與女一起學習。

引用:阿仔讀緊Kingston+N班,我係好滿意。見佢番

原帖由 VVhuilee 於 15-09-09 發表
阿仔讀緊Kingston N班,我係好滿意。見佢番學都係玩,講故事,唱歌,勞作咁。每兩個月有唔同主題學唔同嘅野 ...
Local school 加傳統 教學的

教顏色咪就係抄生字囉

red 寫5次咁囉

引用:剛剛先有朋友話K1仔要做剪報,之後present+

原帖由 torunpoland 於 15-09-14 發表
剛剛先有朋友話K1仔要做剪報,之後present (show and tell)
我buy show and tell 但應該講返小朋友有興趣的事,

大家都系做SHOW AND TELL, LS 真系认真好多,要能摆出来贴堂,OPEN DAY 有“成绩”给人看才行!IS可能着重过程,学到野结果出来的成品不是重点。

回覆:IS play-based learning同local school係教學上最大分別係咩

LS 會好明顯知道學左D乜,即係好似背唐詩咁成首背返出黎,好明顯係"識左",而IS 係會探討,研究內容,未必完全背到出黎,比人感覺"唔知學左D乜"

‹ 上一主題|下一主題