用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 ccs啓基小一申請
go

ccs啓基小一申請 [複製鏈接]

啓基1/9開始接受申請,由於它只有一日interview day,而當天早上我已有另一個interview,因怕撞時間,故致電學校詢問,但佢乜都答我唔到,我只想知道依家輪到甚麼時間啫,就係咁簡單。因他入form, 即比時間。有無mama近日入咗form? 時間又怎樣?好讓我遷就吓d時間, thx so much
   1    0    0    0

I have submitted the form last Saturday (6-Sept) morning. The interview time is 26-Sept pm.

回覆:elsiechan 的帖子

以前阿仔iin過,同一時間in好多人,小朋友入班房in,大人去禮堂聽講座,所以我覺得應該每人個時間都差不遠,仲要由下午in到黃昏,起碼4個鐘!(3年前)

剛剛交完,只得番上午session

回覆:ccs啓基小一申請

呢間如收左可參加大抽獎嗎?

回覆:LC116 的帖子

可以大抽獎

引用:啓基1/9開始接受申請,由於它只有一日inter

原帖由 elsiechan 於 15-09-08 發表
啓基1/9開始接受申請,由於它只有一日interview day,而當天早上我已有另一個interview,因怕撞時間,故致 ...

我都交了,am session,個interview 仲要玩好耐

溫馨提示:如小朋友是細仔/女可以唔洗報。校監/校長講明唔收,叫你下年再報。

引用:溫馨提示:如小朋友是細仔/女可以唔洗報。

原帖由 saltato 於 15-09-09 發表
溫馨提示:如小朋友是細仔/女可以唔洗報。校監/校長講明唔收,叫你下年再報。

...
即係2010年9月後出世?

引用:Quote:原帖由+saltato+於+15-09-09+發表溫

原帖由 yamagata 於 15-09-09 發表
即係2010年9月後出世?
正常理解係。去年佢一樣會比你交報名表及報名費,然後在interview當日,當你一家三口開開心心上學校去,小朋友正在interview, 而你亦花了不少心機填寫好問卷,學校就會同你講,佢地係唔收細仔的⋯

但係又收左報名費先

回覆:saltato 的帖子

係,我仔 12 月既,當年我都有甘既感覺。但到6月尾,學校有人放位,就收左我仔喇。

引用:係,我仔+12+月既,當年我都有甘既感覺。但

原帖由 kasu19 於 15-09-10 發表
係,我仔 12 月既,當年我都有甘既感覺。但到6月尾,學校有人放位,就收左我仔喇。

...
是否好多年前?因9月26我囝有另一間interview,如肯定唔收細B,我唔花時間報。
P.S.我囝係12月超細B

請問大家interview時間是否學校安排?抑或家長自行選擇?

引用:Quote:原帖由+kasu19+於+15-09-10+發表係,

原帖由 day_bo 於 15-09-10 發表
是否好多年前?因9月26我囝有另一間interview,如肯定唔收細B,我唔花時間報。
P.S.我囝係12月超細B

...
只要去年有去interview的家長都知道的,因為是那個很elegant的校監親口告訴你,叫你下年再報,然後再support by校長的。

Interview時間很長,前後3,4小時,我prefer用這段時間親子好過換取那渺小的機會⋯

真係當佢好backup的backup,去下面試入唔入本身唔緊要,但滾攪小朋友2粒鐘,除非裡面真係開心到唔捨得走

如果佢擺明唔收細B, 應該清清楚楚一早列明可申請的出生日期,雖然那報名費都係事小,但感覺唔良好嘛!(我仔是九月B), 當日一早有另一間interview, 看趕唔趕得切來呀

舊年有帶小朋友去呢間學校in,成個interview過程好長,家長坐hall睇學校既video,小朋友去課室in。間學校俾我既感覺係好commercial,好hard sell間學校!

是否留部分學位比啟思幼稚園?變相更少學位給外來生?
‹ 上一主題|下一主題