用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假後心情
go

暑假後心情 [複製鏈接]

你們小朋友開學後仲有冇好似放更暑假咁,小女剛升小二了,好似好難收拾心情.
   0    0    0    0

w26 發表於 15-9-8 13:46
你們小朋友開學後仲有冇好似放更暑假咁,小女剛升小二了,好似好難收拾心情. ...
開學第一日已經進入狀態了, 一個升小一, 一個升小三。所以呢, 暑假玩多D其實真係無乜問題的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個小三,OK,頭頭是道,突然好似好獨立咁!唔駛提已經自己執好哂書包!咁啱有新同學暫時坐佢隔離,我叫佢要照顧新同學添!
恐龍家

回覆:暑假後心情

我個連自己名都串錯

你地就好

Yanamami  巧短典~  發表於 15-9-9 12:24
little_yolky  P1嗎   發表於 15-9-9 11:56
Jane1983    發表於 15-9-9 08:45
MASAYA    發表於 15-9-9 08:44

新一年好似大個左好多, 連提都唔駛提, 我以為唔記得提佢執餐具, 原來佢自己一早執左, 自己量完體溫寫埋然後叫我簽名, 寫低目標希望邊科進步, 自己拎書出黎溫習, 我原本想同佢講唔駛日日溫書, 閒時可以玩下, 但佢自發我就唔阻佢, 自律方面長足不少

放假是為了蓄力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

幾歲?真係好生性。

Jane1983 發表於 15-9-9 09:02

幾歲?真係好生性。
初小, 同你個同年
Learning to Read, Reading to Learn.

過往p1~3 我地都注重玩,時間上有7~8成玩,約2~3成用於學習。今年小4已經同阿仔講要開始認真,會5成玩5成學習。雖然話5成玩,但每星期都用13,14小時於訓練同車程,睇怕最後同初小無咩大分別!

雖然老師話大個左,但未回云,發白日夢,me worry 中

我仔都係小二,算正常,無乜特別,仍然返緊半日學,功課少,所以放學之後仍然有放暑假心情,但佢對上堂好似都幾認真,有日放學話,佢上唔到常識堂,因為校車隊很早要排隊走,我仲安慰佢,上唔到唔緊要,自己睇下書都已經得,其實第二日都會再上返,佢在意上唔上到堂都叫大個仔咗。

甘自律,甘乖,真係抵錫!

暑假期間, 玩用了6成時間, 學習用了4成時間, 9月重新返學, 好快已投入課堂.

Jane1983 發表於 15-9-9 10:29

甘自律,甘乖,真係抵錫!

可能自覺唔再係最細,又可能剛加入基督少年軍,責任感又強左,總之好感恩

little_yolky  應該同基督少年軍有關。  發表於 15-9-9 15:46
Jane1983    發表於 15-9-9 14:35

回覆 MrBeast 的帖子

一樣.....勁WORRY

MASAYA 發表於 15-9-9 11:56
可能自覺唔再係最細,又可能剛加入基督少年軍,責任感又強左,總之好感恩  ...

係架, 小朋友有參加制服團體性格品行會好啲. 我女舊年小四第一年參加基督少年軍, 今年繼續, 佢前兩日先至話 Madam 選佢今個星期六學校開放日企門口迎賓, 唔係個個有份選中喎, 小女覺得好自豪! 佢好積極及強烈請求星期六各專科補習全部讓路請假, 為的是要返學校企門口!!!!

little_yolky    發表於 15-9-9 15:47

小時了了 發表於 15-9-9 12:23
係架, 小朋友有參加制服團體性格品行會好啲. 我女舊年小四第一年參加基督少年軍, 今年繼續, 佢前兩日先至 ...
幼稚園時我都畀個女參加小童軍,不過冇乜效果,可能個陣仲係細,之後決定將來參加基督少年軍就停左小童軍,我女初初怕步操辛苦,madam同佢講步操係會辛苦,但大家會一齊面對所以唔駛怕,跟住步操左兩次都冇一句怨言,仲好似好享受咁,真係估唔到
學校個基督少年軍都要小四先可以參加,教會個可以初小參加,而且接觸教會導師多,所以好放心畀佢join教會個少年軍

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-9-9+11:56+可能自

原帖由 小時了了 於 15-09-09 發表
係架, 小朋友有參加制服團體性格品行會好啲. 我女舊年小四第一年參加基督少年軍, 今年繼續, 佢前兩日先至 ...
你哋D小朋友真係乖!
我仔幼稚園時玩過女童軍辦的小蜜蜂,亦有幸在K3時可以列隊歡迎該辦學團體的高層!年年學校都比機會佢哋表演添!
但到小學問佢仲玩唔玩童軍,佢好肯定決絕話唔玩!
要佢受約束,真的難了。
功課係都要試下唔跟格式寫,尋日第一份中文功課派回來,已蓋了個印"請留意格式"

小女今年小六,有直屬中學,唔知點解話中一想入精英班,昨日打聽到一位上屆師姐小學考全級頭十中一都入唔到精英班,即刻嚇一跳,攞之前儲落啲生字出嚟背 係前所未有對英文咁認真

MASAYA    發表於 15-9-9 12:52
小時了了    發表於 15-9-9 12:48

YolandaTam 發表於 15-9-9 12:45
小女今年小六,有直屬中學,唔知點解話中一想入精英班,昨日打聽到一位上屆師姐小學考全級頭十中一都入唔到 ...
小學全級前十入唔到精英班係咪因為英文問題?

引用:小女今年小六,有直屬中學,唔知點解話中一

原帖由 YolandaTam 於 15-09-09 發表
小女今年小六,有直屬中學,唔知點解話中一想入精英班,昨日打聽到一位上屆師姐小學考全級頭十中一都入唔到 ...
其實唔出奇,我曾聽過,小學考全級頭5名內,入了間出名中學,中一考全級尾嗰幾名,還好小朋友好上進,中三進返上前去,之後順利地入了港大。

‹ 上一主題|下一主題