用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒童發展及評估
go

兒童發展及評估 [複製鏈接]

兒童發展及評估

各位好:

我囝囝多一星期快滿2歲7個月,語言能力明顯比同齡兒童差,而且有些發音不準及未能用言語表達:如肚餓、眼訓等。但大人指令他大部份明白,喜歡的話會照做,不喜歡的話會發脾氣不做。有時可以解釋一下為何,便照做,有時大部份都不會做。在家中不能坐定,只有食飯及睇Video才會坐。其餘時間會開電視、風扇、爬高、爬低、玩水喉、玩電話、拉櫃桶、開關房門......總之無停

自3月返play School後,囝囝表現有進步,會叫伯伯、媽咪、三叔。但班主任跟我說囝囝需然有進步,有語言上及情緒上問題,最好早些去健康院檢查。要排到5月20日才能見姑娘。若真有問題,會排期很久。我知在仁安、養和有此服務,唔知好唔好及貴唔貴。請各位指點一下,或分享一下。

Thanks so much!

Re: 兒童發展及評估

Cecily,

你可以帶仔仔去協康會到做評估先, 大概係$500-600一次, 通常1-2次已有結果, 知道仔仔的情況, 你去佢地個web-site睇下先啦。

wksin

wksin

Thanks for your reply.  

Hello Cecily,

Try this web site.

http://www.heephong.org/slp/

Thanks.

But Heep Hong 叫我先帶囝囝往健康院做評估。

咁奇怪?青蔥計劃係有得做評估喎﹗

青蔥計劃是自費的服務,你試吓再問一次。

如果主要係語言問題,又唔想排期,我諗我可以幫到你。請check pm.
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?
‹ 上一主題|下一主題