用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? ...
樓主: cherishbaby
go

懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? [複製鏈接]

回覆 曲曲 的帖子

連叩門機會都冇

Ryan_baba 發表於 15-9-7 23:17

係有兩個選擇。
請問點解龍鳯胎先會咁做既?

kitblack 發表於 15-9-11 13:57
請問點解龍鳯胎先會咁做既?
以net12為例,女抽Marymount,仔抽St joe/WY

唔明點解小二插班會一定收?

wonglily  佢無位點收,領教過點敢收,有目標收。  發表於 15-9-12 10:37

回覆 siuming23 的帖子

哈哈!我都想知,不過可能每間學校情况唔同,我問其他學校又無人咁"肯定式"答我,所以我諗都係因校而異,加上插班﹑叩門都要講天時、地利﹑人和,撞正小二學校冇插班位,就算有兄弟姐妹讀緊都冇用。

回覆 cherishbaby 的帖子

我估孖生兄弟 / 姐妹插班入小二嘅機會率同其他人一樣,即係要考試,如果另一個考得唔理想,學校應該都唔收,插班唔同小入申請入學,小一就話有家姐 / 哥哥就必收,插班應該唔會囉,學校一定會揀個叻嘅小朋友,將來升中都有保證啲。
純粹個人諗法。

我覺得分開抽既好處係 如果一個抽得好 或者2個都麻麻
媽咪跟功課果陣可以教埋另一個 唔同既課本同notes, 甚至Curriculum可以互補不足
咁2個都可以有最好既education

引用:我覺得分開抽既好處係+如果一個抽得好+或者

原帖由 krw 於 15-09-23 發表
我覺得分開抽既好處係 如果一個抽得好 或者2個都麻麻
媽咪跟功課果陣可以教埋另一個 唔同既課本同notes, 甚 ...
乜小朋友甘勁有甘多時間讀到二間學校嘅課程呀,真係要比嗰叻你呀,idea甘好

回覆 sissysze 的帖子

咁兩間完全唔同就冇辦法啦
差唔多咪學深D 或者D NOTES整齊D果個囉

如果唔係 唔同學校既人交換NOTES黎做咩
出面有D補習社都係用呢個方法 俾D學生做多D練習 或者拎D好D既notes咋

不過又真係唔係個個家長都做到既

回覆:cherishbaby 的帖子

引用:借問聲,孖胎分開抽,應該係大孖有15分,細

原帖由 李慕白 於 15-09-23 發表
借問聲,孖胎分開抽,應該係大孖有15分,細孖只有10分,因為細孖係第二個,冇左首生既5分,係咪咁?
所以分 ...
大細都係15分

回覆:Babyarsene 的帖子

回覆:懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎?

我有個同事剛生左對孖女,佢就好搞笑,話俾佢地一個讀國際學校,一個讀津校,到時交替去對方度返學,將兩間學校d課程都學曬⋯我估實操性一定唔大,講笑就得

引用:我有個同事剛生左對孖女,佢就好搞笑,話俾

原帖由 Naturedoo 於 15-09-24 發表
我有個同事剛生左對孖女,佢就好搞笑,話俾佢地一個讀國際學校,一個讀津校,到時交替去對方度返學,將兩間 ...
似樣嗎? 如似的話,不如玩盡啲,每人輪流返,咁國際local一定學哂。

引用:Quote:原帖由+Naturedoo+於+15-09-24+發表

原帖由 BBCOW2009 於 15-09-24 發表
似樣嗎? 如似的話,不如玩盡啲,每人輪流返,咁國際local一定學哂。
佢咪就係咁用意囉

回覆:Naturedoo 的帖子

勁! 到時記住叫佢上來EK經驗分享

AgapePa 發表於 15-9-8 15:09
可以計下或然率睇吓博唔博
假設某一線津校抽中机會率是30%.
情况1. 兩個都中 :  30% x 30% = 9%
啱,其實一計就知分開唔著數因為一齊抽又一齊中的機會,一線係30%,2線有40%,咁分開就自己玩自己,會變成9% 同16%

回覆:懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎?

雖然我數學考試成績都唔錯,但我當年就冇咁計算,只是一心一意幫孖女報最心儀嘅學校,一抽就中,齊齊入。

我另外認識一對孖女,佢地有個哥哥,因此孖女非首名子女,父母就幫佢地分開報,一個揀哥哥嘅小學(必收),另一個(據說較有實力)就考私小又抽名津校,最後中獎名津校,孖女分開讀。

Twins 媽咪
‹ 上一主題|下一主題