用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? ...
樓主: cherishbaby
go

懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+cherishbaby+於+15-9-8+10:47+

原帖由 cherishbaby 於 15-09-08 發表

回覆 nkf 的帖子
我相信唔會因為你有個孖生而插班一定收!仲有,要插班首要又係成績好先,所以所有嘢都唔係只係有個人喺入面讀咁簡單!不過我樓主都差不多決定分開抽,咁真係要諗清楚自己可以manage 兩個唔同學校嘅問題!仲有,樓主你咩網,唔同網決定又可能唔同,要睇下你係得天堂同地獄定係都有不錯的二線!

引用:回覆+nkf+的帖子 (1)+該主任意思係,佢知

回覆 nkf 的帖子

(1) 該主任意思係,佢知道有某啲學校係會因為您有一個收咗,而收埋另一個。但佢嗰間係名 ...
我見過幾個孖胎叩門的case, 好似真係有優勢. 原因係兩個去考直資,大仔考到無得抽,另一個抽中地區一線尾,最後真係叩到細仔間津校,大仔放棄直資。

回覆:懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎?

但你呢個case係因為細路叻而成功叩入定因為有兄弟派咗入去而收佢,who know? 博唔博由家長諗啦!

引用:+本帖最後由+cherishbaby+於+15-9-8+10:47+

回覆 nkf 的帖子
「一定要收」,除非有 Black and white 寫明,否則我唔會信。名校插班睇成績,運動或音樂。
我識 twins 考直私(2線),1 個有 offer 另一個 reject , 連 2nd in 也沒有,寫信也冇用,現在真的要分開學校,阿媽啱啱開學睇通告睇到C !

醒目開學勳章 王國長老

如果果間學校個主任講到插班必收, 咁你可以搏下一個抽呢間, 一個抽另一間, 就真係兩個機會了
不過我唔認為好多學校有呢個"必收"機制呢

cherishbaby 發表於 15-9-8 10:46
回覆 nkf 的帖子

補充一點,當日名校主任,話插班"一定要收", 我都好懷疑,但佢真係笑得好隱晦咁再次答我" ...
叩門/插班一定係睇成績, 老實講, 你叩得插得, 都一定係出名既學校吧, 所以, 一定係睇成績。我唔明點解果位主任話考插班一定要收, 因為收插班係學校既自由, 唔收你耐佢唔何的。
如果你唔綑縛, 有九成九既情況會係兩個派唔一樣既學校, 唔一定兩個都好, 或一個好一個唔好, 或兩個都好, 真係要睇運, 但結果大部份情況都係派校唔一樣, 其中一個要叩門。如果你同小朋友做好叩門既心理準備, 你就試試吧, 否則, 你要有心理準備升小一時要教兩份唔同既功課, 執兩個唔同校但同年級既書包, 準備兩個唔同既測考時間, 兩個校曆, 真係諗起都顛。

引用:Quote:原帖由+cherishbaby+於+15-09-08+發

原帖由 AgapePa 於 15-09-08 發表
我見過幾個孖胎叩門的case, 好似真係有優勢. 原因係兩個去考直資,大仔考到無得抽,另一個抽中地區一線尾, ...
咁大仔考到直資係咪有一定實力所以得呢?

cherishbaby 發表於 15-9-8 10:31
回覆 nkf 的帖子

(1) 該主任意思係,佢知道有某啲學校係會因為您有一個收咗,而收埋另一個。但佢嗰間係名 ...
可以計下或然率睇吓博唔博
假設某一線津校抽中机會率是30%.
情况1. 兩個都中 :  30% x 30% = 9%
情况2. 一個中, 一個唔中, 要叩門 :  30% x 70% x 2 = 42%
情况3.  兩個都唔中 : 70% x 70% = 49%

如果簡間次熱,抽中机會率是40%.
情况1. 兩個都中 :  40% x 40% = 16%
情况2. 一個中, 一個唔中, 要叩門 :  40% x 60% x 2 = 48%
情况3.  兩個都唔中 : 60% x 60% = 36%

結論 "兩個都唔中" 机會率頗高

引用:Quote:cherishbaby+發表於+15-9-8+10:31+回

原帖由 AgapePa 於 15-09-08 發表
可以計下或然率睇吓博唔博
假設某一線津校抽中机會率是30%.
情况1. 兩個都中 :  30% x 30% = 9%
我之前講咗,成功及失敗的機會都大咗⋯

其實這只是作最壞打算去扣門的所謂優勢,事實又是否如此?
一個中,一個唔中,咪又係煩。
我上年都有人同我講孖嘅有著數,因為其他人只睇到好一面,抽到就2個入哂。但扣門對孖黎講係好高難度,除非2個小朋友都非常出色。否則,學校都想收個叻的。

yauyingbb 發表於 15-9-8 15:29
其實這只是作最壞打算去扣門的所謂優勢,事實又是否如此?
一個中,一個唔中,咪又係煩。
我上年都有人同我 ...
我睇嘢比較負面,如果分開抽兩個都抽到唔理相嘅學校,那豈非世界末日,找一個插班位都辛苦,若找同一校两個位更難。

cherishbaby 發表於 15-9-8 10:31
回覆 nkf 的帖子

明白你既擔心憂慮。我個人覺得分開抽唔係一個聰明既做法,有啲捨本逐末,用粗疏計算方法計一計 (有錯指正):

2015年派首三志願有68.2%,參考呢段新聞,http://topick.hket.com/article/6 ... 6%E5%9B%9E%E5%8D%87

減番唔同校網、人口上升、派首二/三志願等等因素,斷估(真係斷估)2016年派首志願有5x%-6x%,我假設有56%,

捨本
A) 一齊抽,
結果可能係 (A1) 抽得好;(A2) 抽得唔好
(A1) 機會率 = 56%;
(A2) 機會率 = 44%

B) 分開抽,
結果可能係 (B1) 兩個都抽得好;(B2) 一個抽得好 + 一個抽得唔好;(B3) 兩個都抽得唔好
(B1) 機會率  = 56% * 56% = 31%
(B2) 或 (B3)  機會率  = 69%

結果係(B2) 或 (B3) 你都頭痕,頭痕機會極高。

結果就算係 (A2) / (B3),我都覺得都比(B2)好。一齊叩門、一齊求學校收、一齊讀一間唔好既學校都叫做有伴,小朋友情緒問題少啲。

逐末
一個抽得好 + 一個抽得唔好,小朋友感情好一定問點解分開、點解派得差呢類問題,你要處理佢地情緒問題 ,仲要寄望叩門時,學校會有「潛規則」,酌情收埋派得唔好嗰個。仲有之後,跟功課、考試、課外活動呢啲....

如果你揀校排序排得好,唔好太進取,派到首志願再輕鬆啲去叩門,.....

引用:+本帖最後由+nkf+於+15-9-9+10:00+編輯+\

原帖由 nkf 於 15-09-09 發表
Agree! 一係一齊好彩,一係一齊唔好!一個好一個唔好,你解釋係唔好彩,佢哋咁細,明嗎?

二年前叩kln女校小一,1st in見有一對孖女,因為好活潑,好深印象。2nd in只見阿媽帶得一個嚟in, 最後據說應該二個都叩唔到。

非常感激各方意見和分析。由於我兩個小朋友性格好唔同,一個文静、一個活躍,綑綁式選校對佢哋亦未必係好事,加上如抽首志願失敗,相信想揾其他學校肯收晒兩個叩門機會唔大(因為面試都要講天時﹑地利、人和) ,所以我先有此憂慮。

引用:非常感激各方意見和分析。由於我兩個小朋友

原帖由 cherishbaby 於 15-09-09 發表
非常感激各方意見和分析。由於我兩個小朋友性格好唔同,一個文静、一個活躍,綑綁式選校對佢哋亦未必係好事 ...
咁嘅話我認為係性格而選校而非考慮機會率!仲有,文靜同活潑都可以讀同一學校,我唔信一間學校只有文靜嘅人,or只有一類性格嘅人先啱讀!不過你係媽咪你最清楚!但想講下好嘅津校十間有九間都係谷,而你眼中好嘅學校相信都係一線學校!你之前講嘅係入好校機會率,分開抽好似機會大啲,起碼幫到叩門。如你已諗到叩門插班,咪又係諗住佢哋最終讀同一間?
我諗你已決定了,祝好運!

回覆 Babyarsene 的帖子

首先多謝您嘅寶貴意見與祝福。冇錯,我兩個小朋友性格好唔同,真係有朋友建議我應該因應佢哋性格分開選校、分開抽,我亦明白分開讀,父母會好辛苦,所以我一直希望揾間中融、唔好太谷,盡量能乎合二人需求嘅學校比佢哋一齊讀,其實我想首選嘅只不過係區內二線學校,聽聞動静皆宜,加上壓力唔算大,所以深得一批唔想太辛苦嘅區內父母垂青,所以即使係二線學校,亦唔一定中獎(因為去年都識人抽唔到) 。正因如此,亦可能我過份悲觀,加上又不懂各項選校數據分析,不懂命中率推算,所以才作以上"最壞打算", 並希望各位同路人/有經驗人事給予意見。
經大家意見分析,我會同老公好好考慮一下(仲有十幾日嘛),  總之依家盡量走訪、參觀區內所有心儀/非心儀學校,將來即使抽唔中,又叩唔到門,都唔駛對間要入讀嘅學校一無所知。

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 首先多謝您嘅寶貴

原帖由 cherishbaby 於 15-09-09 發表
回覆 Babyarsene 的帖子

首先多謝您嘅寶貴意見與祝福。冇錯,我兩個小朋友性格好唔同,真係有朋友建議我應 ...
不用客氣!如係二線,睇下乙一機會大唔大,如大,我又認為一齊抽同分開抽都冇咩分別!
希望之後收到你好消息!

分開抽唔見得有咩好處?叩門同插班又唔係必收....一個好一個唔好又煩,...兩個唔好仲煩....就算好彩兩個都抽得好但唔同學校咪又係煩....何必自尋煩惱

‹ 上一主題|下一主題