用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? ...
go

懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? [複製鏈接]

我對孖女,每人只有基本15分(兩人均有首名子女分), 本身唔係想入名校,只想多個機會抽中心儀首選小學。身邊朋友話孖胎分開抽可以多個機會,叫我將兩人全部排位相同(當然包括三條一,以備日後叩門), 如果好彩就兩個一齊入,一係就齊齊唔入,各散東西(當然要有依個最壞打算)。 如其中一個好彩入到首/較好志願(如:姐姐是幸運兒) ,就帶妹妹去叩門,因為家姐入咗,妹妹叩門成功機會較大。起碼好過兩個綑綁式大抽獎,一個唔好彩抽唔到,兩個一齊去叩門,要學校一齊收嘅機會好微。

或者,分開讀一年,下年妹妹再去考插班,因為姐姐讀緊,妹妹成功機會比小一叩門大啲。

以上諗法唔知有冇錯呢? 懇請高人指點,萬分感激!
   6    0    0    0

回覆:懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎?

好似孖胎大抽獎要填一模一樣!其中一個入,另外一個就可跟住!即多一次機會!對嗎?有無人解答到?

份表有個位俾你tick,同時有多於一名子女並填上申請編號,兩人當一人處理。
最好係直接打電話去教育局學位分配組問。

smallyau 發表於 15-9-7 23:00
好似孖胎大抽獎要填一模一樣!其中一個入,另外一個就可跟住!即多一次機會!對嗎?有無人解答到?

...

係有兩個選擇。

1)2人同用1個隨機编號抽,只填一份表,兩人選校選擇一樣,必定派同一學校。

2)2人獨立填表,選擇可以相同或完全不同,2人隨機编號唔一樣,有機會派到唔同學校,(正常龍鳯胎至會咁做)

引用:Quote:smallyau+發表於+15-9-7+23:00+好似

原帖由 Ryan_baba 於 15-09-07 發表

係有兩個選擇。
如獨立填表,大家填一樣,其中一個入到心儀,另一個唔係可跟住嗎?有錯請指教!thx!

選咗分開,就係分開黎抽。即係可能一個抽到,一個抽唔到。如一個抽到之後,你再去為另一個扣門,你要諗清楚點同學校解釋,點解唔一早一齊抽。

引用:Quote:原帖由+Ryan_baba+於+15-09-07+發表

原帖由 smallyau 於 15-09-07 發表
如獨立填表,大家填一樣,其中一個入到心儀,另一個唔係可跟住嗎?有錯請指教!thx!

...
牛皮燈籠

little_yolky    發表於 15-9-8 13:32
little_yolky    發表於 15-9-8 13:31

smallyau 發表於 15-9-7 23:49

...

若獨立便放棄連帶關係
這是同學年孖胎,不是兄姐已就讀的必收生

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-9-8+00:15+編

原帖由 Tintin926 於 15-09-08 發表
我明白了,謝謝!

引用:Quote:原帖由+smallyau+於+15-09-07+發表如

原帖由 dlee_ca 於 15-09-08 發表
牛皮燈籠
我只不過唔明白想問清楚有無人能解答!

非常感謝大家意見!其實我身邊不同朋友/同學仔家長都跟我講我孖胎"有著數"﹑多個機會,我一直唔明,點知最近去聽某區名校講座,跟該校主任傾,我話擔心如果兩個小朋友綑綁式一齊抽,結果抽得唔好,兩個一齊叩門,學校好難一齊收,個主任就話,如不幸要叩門,即使孖胎,都會獨立睇,未必一齊收。建議我可以考慮分開抽,即多個機會(每人獨立一個號碼、一個機會), 如果有一個入到,就帶另一個去叩門,佢話佢哋間學校多人爭未必一定收,但其他學校會有機會。

另外,亦可以分開兩個讀一年,第二年再考插班當中心儀/較理想嗰間小學,主任話到時因為有一個讀緊,考插班嗰個學校係"冇得唔收"(即一定要收)。

我聽完先開始明,點解話孖胎有兩個機會。我都有再打電話問過教育局,孖胎可唔可以分開填(但選擇完全一樣) ,唔綑綁式(表格唔互填對方號碼), 起初職員唔明點解要咁做,佢亦認為冇特別好處,但我話咁會有多一個機會,佢就冇再出聲,只係提醒我,有機會叩門時要向學校解釋,點解唔一齊抽。。。。。。由於只係一間學校嘅主任咁講,唔知實際情况如何?所以希望有經驗人士指導一下。謝謝!

引用:非常感謝大家意見!其實我身邊不同朋友/同

原帖由 cherishbaby 於 15-09-08 發表
非常感謝大家意見!其實我身邊不同朋友/同學仔家長都跟我講我孖胎"有著數"﹑多個機會,我一直唔明,點知最 ...
我唔認為分開抽等於多一個機會,因為你講嘅係有個condition 其中一個抽得好一個唔好,但你有可能兩個分開都抽得唔好,到時一樣兩個都要叩!另外,叩門好難,仲難考過直私,我唔會望叩門多一個機會。

醒目開學勳章 貢獻勳章

每件事決定之前,先考慮可承擔後果

option 1,一齊抽,有機會兩個都入唔到入儀學校,但機制下,你已得到兩個同校學位,無保証叩門會收哂兩個
option 2, 分開抽,有機會兩個都入唔到心儀學校,亦有機會一個入到,或兩個都入到,但不能同學校就讀嘅風險相對高得多,無保証叩門或插班要收另一個
如果各下認為一同上學係重要嘅,無可能會考慮2,但如果接受兩個唔同校(e.g. 龍鳳胎),可以一試,但只怕無運行嗰個會唔開心...

恐龍家

cherishbaby 發表於 15-9-8 08:54
非常感謝大家意見!其實我身邊不同朋友/同學仔家長都跟我講我孖胎"有著數"﹑多個機會,我一直唔明,點知最 ...

唔明白 :

1)
如果有一個入到,就帶另一個去叩門,佢話佢哋間學校多人爭未必一定收,但其他學校會有機會。」
講完等於無講,考叩門睇面試表現,會因為有孿生姐妹已經收左而機會大啲?

2) 「主任話到時因為有一個讀緊,考插班嗰個學校係"冇得唔收"(即一定要收)」
考插班講成績實力,會因為有孿生姐妹在學就一定收?

實務問題,你要考慮點樣分配時間跟兩個小朋友在唔同學校唔同制度既功課/考試/活動問題。

謝謝大家意見!但如二人一齊抽,也有機會一齊抽得唔好,都係要一齊叩門。分開抽(但選校次序完全一樣) 亦有機會一齊中獎。。。。。。一切都係要睇二人運氣。。。做父母真難決定呀!

回覆 nkf 的帖子

(1) 該主任意思係,佢知道有某啲學校係會因為您有一個收咗,而收埋另一個。但佢嗰間係名校,多人爭,就唔會寫包單。
(2) 決定得分開抽,父母一定要承擔最壞後果,就係兩個分開讀,辛苦嘅後果必然要自負。朋友話當然如果大家抽到嘅分別都係較後志願嘅學校,大家一齊去返首志願(相同三條一嘅小學) 叩門又唔成功,就唯有去其中一個抽得較理想嘅學校為另一個叩門,起碼都有得揀,加上如果嗰間係一般嘅非熱門學校,未必會睇三條一,見到有一個收咗,好大機會會肯收另一個叩門,係轉折啲,但都有機會可以同校讀。

回覆 nkf 的帖子

補充一點,當日名校主任,話插班"一定要收", 我都好懷疑,但佢真係笑得好隱晦咁再次答我"我哋係冇得唔收!", 我諗插班當然一定要考試,但可能某程度上係要優先考慮,甚至必收。
後來,我亦去過另一間差不多Level 的小學聽講座,直接問校長,如有一個入咗,校長話另一個叩門就睇情况啦,至於第二年插班都係要考㗎,但佢就冇正面回答是否有較大機會被取錄。

我都係孖。但我唔會分開抽。我一定唔想分開讀。咁可必攪咁多野又唔係一定。如果心態係一定一齊讀。就一齊抽吧。

回覆:cherishbaby 的帖子

同意樓主分開抽,如一個好一個唔好,都起碼令唔好那相比其他叩門者多了少少優勢,如萬一叩唔到又真是好想一起讀,咁好那個去叩返另一個那間相對容易。

引用:同意樓主分開抽,如一個好一個唔好,都起碼

原帖由 BBCOW2009 於 15-09-08 發表
同意樓主分開抽,如一個好一個唔好,都起碼令唔好那相比其他叩門者多了少少優勢,如萬一叩唔到又真是好想一 ...
有優勢嗎?其實相反,抽得唔好也是double!

‹ 上一主題|下一主題