用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家有冇聽過Hong Kong Homes,代理英國物業 ...
樓主: NetB
go

大家有冇聽過Hong Kong Homes,代理英國物業 [複製鏈接]

引用:Quote:noel2010+發表於+15-9-8+18:51+可能

原帖由 samkee 於 15-09-08 發表
£1600又真係幾貴喎。
我之前留意緊其他城市市郊的平房,問過律師收費在£600-900 左右,可能樓價及地區不 ...
咁平?邊樹?

NetB 發表於 15-9-9 00:08
咁平?邊樹?
不在London的,是東面城市的,可能鄉下D 平D吧

引用:Quote:NetB+發表於+15-9-9+00:08+咁平?邊

原帖由 samkee 於 15-09-09 發表
不在London的,是東面城市的,可能鄉下D 平D吧
如果回報ok,又有升值潛力,都好好了

wloi 發表於 15-9-8 15:27
睇你agent幫襯三流律師行,英國律師應該都好專業,好多跨國律師行總部在英國 ...

最近兩次都搵到律師錯誤,一次是屋契冇包車房的契,你可能話只係個律師差,但間屋之前已經轉過幾手,次次的雙方律師,都冇發現唔見左車房的契,係由客人發現。

另一次第二個律師話間屋有強制收地條款,話可能會影響將來出售,上網GOOGLE搵下強制收地是什麼,發現原來是政府強制收地後,比發展商起樓出售,而且是有時間性的,因此已經執行左,於是話番比律師聽,叫佢繼續成交。

可能時運低,我同之前幾手,大家都幫襯緊三流律師行

引用:+本帖最後由+skIII+於+15-9-9+16:33+編輯+\

原帖由 skIII 於 15-09-09 發表
講緊係Buyer 自己個律師?

回覆:noel2010 的帖子

請問noel2010你搵嘅HongKong agent係邊間呢?

引用:Quote:wloi+發表於+15-9-8+15:27+睇你agent

原帖由 noel2010 於 15-09-08 發表
可能個樓盤做海外投資者多,發展商搵咗個中國人在英國掛牌的律師,方便我們廣東話對話。律師費就統一£1600 ...
咁agent 收幾錢? 其實實際重有D乜野資出? 佢個慢 agentfees又收幾多%?如果租得出實在有幾多落袋?又如果有一日再買番出去,又要比幾多人賺(如律師費、agent fees、利得稅?)

poiuypoi 發表於 15-9-11 01:16
請問noel2010你搵嘅HongKong agent係邊間呢?
叫世紀,主要跟agent 是公司老闆,細公司。

mummy911 發表於 15-9-11 23:52
咁agent 收幾錢? 其實實際重有D乜野資出? 佢個慢 agentfees又收幾多%?如果租得出實在有幾多落袋?又如果 ...
支出是agent commission, 劃一收費,但我不知其他盤怎收,另律師費,查冊費,匯款手續費。租金9厘, 扣管理費及地稅有7厘, 利得稅是7厘的20%, 約5.x 厘淨回報。未有經驗賣出,不知有何洗費。由買樓花到收樓,升了10%, 英磅滙價就跌由13.2 到現在。

Santana    發表於 15-9-12 14:48
‹ 上一主題|下一主題