用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

s位 [複製鏈接]

CAC岩岩評估完 要排s位 想了解多一點 很無助 唔知點做好 小朋友剛讀普通幼稚園k1 但我知要排大概兩年 先可能有s位 s位同學仔係咪大多係自閉小朋友 但見資料會有中度至嚴重智障 其實心理很不安 更會影響小朋友情緒嗎?

0    0    0    0

回覆:hiuwingbb 的帖子

我都同你一樣,評估完要輪候s位即時當住dr面係咁喊,好無助,但喊完都要快快收拾心情挈助小朋友,我小朋友剛剛讀協康,入面唔同的障礙都有,有發展遲緩,体能障礙,唐氏等等,但佢地會同case的編埋同一組,我小朋友嗰組就係全部自閉傾向,要用圖咭的小朋友

S位真係照顧好好多,一對六,我都幾放心

其實我感覺同一般主流幼兒園差唔多,唔係好大分別,分別在佢徐左平時小組之外,有齊個別3t俾你小朋友,佢地一樣要買書,一樣有功課,但會睇程度去教,你小朋友程度唔太差就會讀深D。。。

引用:其實我感覺同一般主流幼兒園差唔多,唔係好

原帖由 lkube 於 15-09-07 發表
其實我感覺同一般主流幼兒園差唔多,唔係好大分別,分別在佢徐左平時小組之外,有齊個別3t俾你小朋友,佢地 ...
多謝您回覆呀!s位係咪要排兩年呀?你小朋友幾大個呀?我一啲方向都冇 而家唔知要做咩 係咪都冇野做 等排s位?你有冇找私人再做訓練?

我小朋友4歲二個月,排左年幾,我喺兩歲時幾己有俾堂佢上,例如言語治療,職業冶療,社交小組,而我小朋友之前上主流k1時學校都有支援,例如有啲感統,特殊幼兒導師訓練俾我地報讀,你可以去例如協康會査詢下而家未有得讀s位有冇一啲堂可以俾你小朋友上住先,唔好錯過黃金時間

引用:我小朋友4歲二個月,排左年幾,我喺兩歲時

原帖由 lkube 於 15-09-07 發表
我小朋友4歲二個月,排左年幾,我喺兩歲時幾己有俾堂佢上,例如言語治療,職業冶療,社交小組,而我小朋友 ...
明白喇!真係多謝您解答呀!

‹ 上一主題|下一主題