用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 - 荃基與浸聯小 20分入, 邊間穩陣 D ? ...
go

62網 - 荃基與浸聯小 20分入, 邊間穩陣 D ? [複製鏈接]

62網 - 荃基與浸聯小 20分入, 邊間穩陣 D ? 好煩呀! 剛搬黎 62網, 真係唔識擇呀! 我自己就心儀浸聯小多 d, 但睇好多媽媽講, 20分真係博一博, 機會唔大! 但唔知荃基 20分是否穩陣 D 呢? 請大家比 D 意見我吖! please

5    0    0    0

引用:62網+-+荃基與浸聯小+20分入,+邊間穩陣+D+?

原帖由 Ah_B 於 15-09-07 發表
62網 - 荃基與浸聯小 20分入, 邊間穩陣 D ? 好煩呀! 剛搬黎 62網, 真係唔識擇呀! 我自己就心儀浸聯小多 d,  ...
荃基20分都要博!! 祝好運!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

不計校齡, 兩間都是有宗教小學, 不過荃基應該大機會過浸聯 !

LuLuKiuKiu  agree  發表於 15-9-11 10:00

20分兩間都要抽, 抽獎依D嘢邊有一定得, 衹是睇彩數
好彩既得一個位都係你抽中, 唔好彩既抽極都唔中

引用:+本帖最後由+subb+於+15-9-7+13:45+編輯+\

原帖由 subb 於 15-09-07 發表

不計校齡, 兩間都是有宗教小學, 不過荃基應該大機會過浸聯 !
其實我都係咁諗,都係覺得基慧好似機會大d! 但自己又鍾意浸聯多d! 但又怕自己太博

回覆:62網 - 荃基與浸聯小 20分入, 邊間穩陣 D

岩岩聽左荃基簡介會,校長話舊年15分先至抽,今年就唔知喇

但去年都有人20分入唔到荃基

引用:Quote:原帖由+subb+於+15-09-07+發表本帖最

原帖由 Ah_B 於 15-09-07 發表
其實我都係咁諗,都係覺得基慧好似機會大d! 但自己又鍾意浸聯多d! 但又怕自己太博

...
荃基小班,浸聯大班,

荃基31年歷史,多畢業父母/兄姊,浸聯1x年歷史,其實機率差不多,要博就博間鐘意。

唯一考慮係荃基要111, 浸聯唔駛111。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:岩岩聽左荃基簡介會,校長話舊年15分先至抽

原帖由 carol0302 於 15-09-07 發表
岩岩聽左荃基簡介會,校長話舊年15分先至抽,今年就唔知喇
唔係好明,15分先抽! 即係20會直入?

校長話上年15分先要抽

回覆:Ah_B 的帖子

荃基定馬灣基慧?荃基如20分應該易過荃浸,馬基20分都難,机會同荃浸差不多,荃基屬2線,應該易中D

回覆:wai406 的帖子

同意,浸聯無論抽獎或叩門都爭得頭崩額裂,荃基似乎略為緩和,不過近年似乎好多家長有同樣想法,所以荃基也比以前難中

荃基校長話上年15分先要抽

回覆:62網 - 荃基與浸聯小 20分入, 邊間穩陣 D

即係20分實入,唔駛抽

引用:即係20分實入,唔駛抽 +

原帖由 wai406 於 15-09-11 發表
即係20分實入,唔駛抽
真係好難諗呀!咁我選浸聯好? 還是荃基好呢?我博唔博好呢?唉…

Ah_B 發表於 15-9-13 10:46
真係好難諗呀!咁我選浸聯好? 還是荃基好呢?我博唔博好呢?唉…

荃基成績在荃灣一向都是中間偏上,但和浸聯相比仍有一段距離;另外,浸聯在活動教學,關愛文化等各方面都似乎比荃基優勝.所以浸聯理應是更好的選擇.

至於考慮到入讀的機會,好多家長都會覺得浸聯是熱級熱門,一定是很難入到,但我卻覺得未必.因為荃灣有基督教分的人有多個選擇,浸聯,馬基和仁立都是熱門選擇,有基督教分的票源被幾間小學大大分薄了.而且浸聯相對其他學校比較新,至今相信還未有人可以拿到父母是畢業生的五分,所以有2025分都是兄姊是畢業生或/和有基督教分的人.

N年前仔仔升小一的時候浸聯在356個自行申請中有7X20分爭32個位,入讀機會約四成.現在自行派位的學位雖然減少了,但因為馬基的堀起搶走了好多有基督教分的學生(當年馬基有20分必入),仁立,仁紀又因為中學校網較好和B1A聯系中學的關係,大大吸納了荃灣的學生,所以報讀浸聯的人未必是你想像中那麼多.

至於統一派位荃灣是一個很奇怪的區,一般的區只會有兩三間熱門學校(如葵涌的仁立,仁紀),這些學校就算放第一志願,入到的機會都不高.但荃灣區熱門的學校竟然多達十間八間,間間都話唔放第一就沒有機會.這個是事實,不過換一個角度來看,這也代表了每間學校其實都並不是太多人放第一志願.所以就算好似浸聯所謂熱級熱門的小學, 第一志願入到的機會可能比你想像中高得多.

如果你還是不放心,很擔心派到寶校,我會建議你自行先嘗試報浸聯,萬一失敗統一派位就隱陣選荃基作第一志願,這樣便可以進可攻退可守了.

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+15-9-14+00:35+編輯

原帖由 jcctiu 於 15-09-14 發表
jcctiu 謝謝你呀!好詳細呀!比到好清晰的資訊我呀!👍

我識人現在讀荃基,老師校長都好關愛小朋友的 ! 

不如你去聽多一點學校校長講座了解多一點, 看看那一校比你感覺好d

我知,荃基及浸聯都有簡介會 !

而我當年兩校也去過, 聽過荃基校長講座,比我印象是幾好的 !  

引用:+本帖最後由+subb+於+15-9-14+09:55+編輯+\

原帖由 subb 於 15-09-14 發表

我識人現在讀荃基,老師校長都好關愛小朋友的 ! 
thx

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+15-9-14+00:35+編輯

原帖由 jcctiu 於 15-09-14 發表
雙仁唔係葵涌區咩?

‹ 上一主題|下一主題