用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

回覆 叮噹媽媽 的帖子

其實報過咁多學校,電子報名,電子回覆,我想唔起邊間係無既,呢個跟個LIST 幾長絕對無關(唔係什麼SEND EMAIL INDIVIDUALLY),因為過程又係電子自動化既。。。
電子報名,就算唔SEND EMAIL REPLY,個系統都會PROMPT 用家 PRINTOUT。

因為用家在進行電子程序,只有個系統知道下一步係點,用家係無法知曉,所以電子程序向用家作出適當提醒係必需的,而RECEIPT 根本就好基本。 後來很多家長去錯地方,也是明顯因為報名後系統沒有適當提示或發出確定信息所致。

至於有版友話 "始終出席者比沒出席者多。。。"  呢個語言邏輯,跟某政府官員話:"沒有出來遊行的市民,都是支持政府的。。。" 差不多,所以只能無語!

我對電子程序設計很熟悉,其實事情很清楚,沒什麼好拗的。

批評報名安排差,跟對學校有興趣是完全兩事,也沒什麼好懷疑。

有一句說話叫 "愛之深,責之"

karen55407 發表於 15-9-9 18:14
劉華話齋:今時今日,咁嘅服務質素⋯
唔, 我覺得妳今次講得唔啱啦...... 學校既主要服務係教學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

依家啲尊貴嘅家長並唔係你咁諗㗎!

回覆:retriever 的帖子

華小絕對欠缺你這種對電子程序熟悉的人才!又咁愛華小,真難得!祝福你能成為未來家長!

karen55407 發表於 15-9-10 10:54
依家啲尊貴嘅家長並唔係你咁諗㗎!
唔.... 追求"客戶服務"多於"教學質素"既, 咁唔應該讀官津學校.

官津小學唔收你錢, 即係你唔算係佢個客, 你想有D咩"客戶服務"呢?

所謂一分錢一分貨, 想要有高質素既"客戶服務", 就最好去D要"俾錢"既學校搵啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:華小絕對欠缺你這種對電子程序熟悉的人才!

原帖由 karen55407 於 15-09-10 發表
華小絕對欠缺你這種對電子程序熟悉的人才!又咁愛華小,真難得!祝福你能成為未來家長!

...
咪係,睇下津校D校務處有幾人強馬壯就知

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-10+11:01+

原帖由 retriever 於 15-09-10 發表

回覆 叮噹媽媽 的帖子
系統都要比錢搞,自己比較下D官津vs直私網站,边D靚仔D

回覆:hkpapa852 的帖子

華小又係嘅,好搞唔搞搞簡介會,無錢就咪搞啦!

引用:華小又係嘅,好搞唔搞搞簡介會,無錢就咪搞

原帖由 karen55407 於 15-09-10 發表
手入電郵地址,又唔逐個家長覆,唔抵幫

karen55407 發表於 15-9-10 11:23
又唔好咁講.... 話說兩年前, 英華同CKY簡介會報名時系統癱瘓, CKY仲上埋報添!

其實都係小事一單. 想入華小既, 去唔去簡介會都係想入, 唔係咁想入既, 去咗同無去分別都唔係咁大

回覆 karen55407 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3134063&pid=41491110

回覆 karen55407 的帖子

猜可能是快搬校,所以攪個簡介會跟家長溝通下,不知是不是。。。

唉吔!你條Link點解無咗嘅?

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

其實有機會接受耶穌會教育都係一種福氣!至於簡介會的安排問題,相信學校會吸收經驗,將來會做得更好!正如耶穌會一直帶引學生,從自己的經歷學習反省,從錯誤中令自己變得更好!

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-10+11:01+

回覆 叮噹媽媽 的帖子
把自己習以為常的事變成理所當然,無奈。因為學校沒有個別通知而失場,但又十分有誠意,矛盾。把記得出席的人比喻成沒上街的市民, 佩服!

回覆 叮噹媽媽 的帖子
我真係冇你咁熟識電子程序,但華小係一間傳統低調的"津校",我相信佢地IT 未必會比要交學費的學校強,可能你有幸入到這大家庭第一時間complain 就係學校嘅website

回覆:karen55407 的帖子

你應該把成條link copy and paste 到 address bar, 唔係就咁點擊。

留意貼在這的link 只有前面果截變藍色,所以就咁click 可能有問題。

karen55407  Thx  發表於 15-9-10 18:58

回覆:叮噹媽媽 的帖子

坦白講,根據報名時家長填的電郵地址發過email receipt 根本達唔到build 一個系統既 scale。

你看學校最後容許fill in mobile no & email address 查場次,就知佢地已把資料放在database 內,到這個地步,發個email 係易過借火;

填表時發個email receipt, 更加係網頁程式幾句,標準到不得了,真心講,唔係咩資源問題 (老實講句,呢d 傳統老校咁多校友,點會有資源問題?!)

至於最後發email 時把所有家長電郵地址公開,當然唔需要遂個電郵地址key 入去啦!

把所有電郵地址,放在bcc 欄就ok!

收件者只會看到自己的電郵地址,看不到其他人的。

回覆:魚爸爸 的帖子

耶穌會早年的神長關懷學生,出名給予學生自由空間,讓孩子在錯誤中成長…

不知道會不會因近年外藉神父退出教學前線甚至管理層,影響這種教學傳統。

你不妨將你的建議向學校反映一下,相信學校會樂意接受!

另外,耶穌會辦學0既核心價值係唔會咁輕易改變!

雲牛  你真是一位gentleman   發表於 15-9-10 20:55
‹ 上一主題|下一主題