用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

引用:回覆+lalamike+的帖子 請問有無透露搬校安

原帖由 retriever 於 15-09-09 發表
回覆 lalamike 的帖子

請問有無透露搬校安排?
最快2018才搬,即使轉校網也不影響升中安排!
ps要講清楚,是校長講speech時忽然提出「原來有家長去咗肇輝台」,面露不悅,而非副校!
副校是介紹華小冇記缺點制度而只有獎勵,面容嚴肅!

回覆 wingszew 的帖子

其實不是想說什麼"錯"與"對"...
是其是, 非其非...

各位家長都有不少職場的歷練, 試想像一下你是主辦單位的管理人, 而現在這個FUNCTION 失場者眾多, 而且不少受眾去錯地方, 負責同事跟你說, 報名網頁已寫明舉行地點, 你會接受你的同事這個理由嗎?

真是一個人的腦袋, 比幾十人甚至近百個腦袋清醒?!

維護神校, 也無必要曲變直...

karen55407  神校  發表於 15-9-9 19:30

謝謝回覆...
那是否會學位增加? (今年或下年)

搬過去, 是否有計劃搬回來, 還是有新校舍?

你說的校長, 是否陳校長, 所謂"通識之父"那位前九華校長嗎?

回覆:retriever 的帖子

如無記錯,Q&A環節有家長問會否搬後加學位,校長話無打算。
對,就是陳校長!

hkpapa852  津校可唔可以加位, 其實唔到佢決定  發表於 15-9-9 14:08

retriever 發表於 15-9-9 13:49

又可以咁諗....黑面 可能係對安排失誤不滿既
安排失誤 可能 源自自己 或 佢同事
津校資源始終較少....有D野係未必100%能令家長滿意~~~

回覆:mcl203 的帖子

你係講者,觀眾嚟唔到,就當然不悅啦!唔通高興咩!

引用:回覆+wingszew+的帖子 其實不是想說什麼"

同意!

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-9+13:52+編

回覆 isa_ty 的帖子

看到幾位在另一條THREAD 度話聽完簡介會, 觀感差左...
可否分享為何?

回覆:retriever 的帖子

請問邊條thread呀?

雖然我無去錯地方, 不過陳校長答問題答到黑面, 同埋答問題無望住問問題個家長, 比家長感覺不太好。

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-9+15:40+編

報名,記時間,記地點絕對是家長的責任,這巳是誠意的表現。我一開始已講,校方可有改善空間。請問失場的人多還是到場的人多?
說人維護神校不對,但不斷的攻擊又為何?

回覆:wingszew 的帖子

學校名,地點,及現址盡在圖中。。
當然明白未來家長不熟,加個地圖寫清楚華中及華小位置,或直接安排高年班在華小帶領迷途小羔羊也可以,但真心覺得學校安排沒有「錯」但可以更好好。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:wingszew 的帖子

劉華話齋:今時今日,咁嘅服務質素⋯

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

我為自己澄清下,我冇話校方做錯,亦明白學校第一次搞,經驗不夠可體諒!

不過出email個職員disclose 哂各家長email,呢點真係⋯⋯⋯。

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

其實我都去錯左,去到未落的士已有過老師過黎話去錯,原車再去華中,睇番學校寫左係自己overlook,無得怪人,我先入為主睇到華小新舊校相就更以為係華小舉行,其實好小事,大家以和為貴啦

回覆:elysion 的帖子

咁你聽完個簡介會覺得有用嗎?是否真係會了解學校多咗?會否改觀了?

引用:+本帖最後由+wingszew+於+15-9-9+17:43+編

原帖由 wingszew 於 15-09-09 發表
不能同意更多!學校其實已經很清楚列出地址所以家長們自己沒有看清楚就怪責學校是不對的!再者,今時今日所有直資、私校報名、睇面試時間、放榜全部都是自己提醒自己所有timeline, miss 咗就係家長責任,你可以怪學校嗎?可能disclosed email address 係有些不對,但如樓主所言個list 咁長,學校係唔夠時間email individually。我相信大部分家長看完email 都不會紀錄所有email address.

其實樓主十分不滿意學校呢個安排但又很關心學校未來放向真是很矛盾。其實今次呢個機會係比所有未來家長停一停、想一想的好時機,不滿意就不報好了!

咁大個人要學懂承擔責任,白紙黑字寫到明,係咪過馬路提你睇燈,食魚叫你小心有骨咁先至叫服務貼心哩?

怪不得依家咁多小孩唔認錯,做錯都係人地害人地唔好!

引用:咁大個人要學懂承擔責任,白紙黑字寫到明,

原帖由 Tintin926 於 15-09-09 發表
咁大個人要學懂承擔責任,白紙黑字寫到明,係咪過馬路提你睇燈,食魚叫你小心有骨咁先至叫服務貼心哩?

怪 ...
呢個世界真係好多怪獸家長。佢website報名時已講明29/8 自己上website check,竟然有家長話email confirmation係norm!自己既責任推落人地度,我真心覺得華仁唔適合你lor.
我自己都去錯華小,但我冇怪任何人,只係覺得自己大頭蝦,好瘀皮,remind自己報學校時要再小心,唔好再攪錯。
我由细到大既教育係不断自我反省,從錯誤中學習,而唔係開po怨天怨怨地怨人地做得唔好lor,諗下自己有冇錯先la

‹ 上一主題|下一主題