用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ------16-17 95校網揮手區------
樓主: kukucoco
go

------16-17 95校網揮手區------ [複製鏈接]

引用:但係大家會唔會甘唸,不甘心未搏先打定輸數

原帖由 CD_BB 於 15-09-09 發表
但係大家會唔會甘唸,不甘心未搏先打定輸數嗎?即明明心儀A,都自行揀B?如果真自行入左B,就連心儀A都冇機 ...
非君不嫁就當然明知陪跑都死守111啦,因為除咗佢其餘全都唔想揀。
但若果冇乜所謂,A,B,C都ok嘅話,我就會喺ABC之中揀1間較大機會入到嘅學校,呢個係策略。每年大把111又叩門唔入嘅學生……

我都係15分,心儀將循,黄永樹,信義會小學,好難揀,頭痛中!

大家有去簡介會?太多同時間,去唔到聽

引用:大家有去簡介會?太多同時間,去唔到聽

原帖由 Yurietsui 於 15-09-10 發表
大家有去簡介會?太多同時間,去唔到聽
星期六日去東港城個教育博覧行個圈……

要留意東港城個教育博覧好多大熱學校無擺
將循,宣基,馮晴,景天,將天無擺

謝謝chiliwu...我明白了。
咁我15分, 心儀1)將循,2) 黃永樹, 非非君不嫁, 是但一間都開心。既然黃永樹15分有機但將循一定唔得,咁我揀黃好了。但我又想問大家,黃係咪唔一定要111呢?如果係,我統一甲一乙一揀返將循又可行嗎?反正抽獎唔計分,機會平等。到時萬一將循唔得,我返去叩黃囉,我自行揀佢噃~咁樣雖然有D博,兩間都無111, 但好似機會大D,反正111又不一定收。大不了叩其他2線,認命。唔知咁想法好無?請大家賜教。

引用:+本帖最後由+sally2pen+於+15-9-10+16:23+

原帖由 sally2pen 於 15-09-10 發表

謝謝chiliwu...我明白了。
循小校長話一定要111先有得叩門,實際係咪咁我唔肯定。黃永樹識人自行,甲一,乙一都冇擺亦有得去interview。

唔好諗住叩門有乜優勢,因為到時係睇表現,111嘅誠意……我覺得係次要。同一辦學團體嘅幼稚園生都唔係必收,競爭真係好激烈。呢刻搏完,搏到/搏唔到都唔會後悔先好去馬……

仲有個幾星期俾你考慮呀。黃永樹12-13/9有開放日 (帶小朋友去,有中英數嘅試堂㗎),18號簡介會。循小19號有簡介會。你睇埋先再作決定啦。

謝謝您! 其實TKO的大熱我都去過好幾間了, 反而二線的只去過王余。王余我都好喜歡,可是大家都說放乙一才有機會,所以暫時我都未有頭緒第二放邊間好。
不過燃眉之急,都係諗掂個自行先。唔知填大抽獎前仲有無機會有多次各校的簡介會呢?如田小,明道,聖安。。

回覆:------16-17 95校網揮手區------

心儀將天,只有15分,是不是將天也得111才有機會叩門?

引用:心儀將天,只有15分,是不是將天也得111才

原帖由 air983 於 15-09-10 發表
心儀將天,只有15分,是不是將天也得111才有機會叩門?
早幾年唔係。將天叩門考學術,要做卷㗎,若讀開happy school唔知應唔應付得來。

引用:謝謝您!+其實TKO的大熱我都去過好幾間了,+

謝謝您! 其實TKO的大熱我都去過好幾間了, 反而二線的只去過王余。王余我都好喜歡,可是大家都說放乙一才有 ...
田小19號有簡介會,聖安呢個星期六有簡介會

想八下田小係咪上年開始1,1,1先見叩門生,因都係聽返黎。。。謝謝分享。

暫時第一位心儀將天,王余,宣基
但得15分..

littlestar_2009 發表於 15-9-12 00:57
想八下田小係咪上年開始1,1,1先見叩門生,因都係聽返黎。。。謝謝分享。
19號有得聽簡介會,對學校有興趣就親身去聽去問啦.

引用:謝謝您!+其實TKO的大熱我都去過好幾間了,+

謝謝您! 其實TKO的大熱我都去過好幾間了, 反而二線的只去過王余。王余我都好喜歡,可是大家都說放乙一才有 ...
王余都係熱門,是一線。

王余都系一線?真唔知點填表。

引用:暫時第一位心儀將天,王余,宣基但得15分..

原帖由 黃色狗 於 15-09-12 發表
暫時第一位心儀將天,王余,宣基
但得15分..
自行 將天、宣基冇機。3間喜愛程度1樣,可以搏下王余。

回覆:------16-17 95校網揮手區------

我仔也只有15分,對95校網完全唔熟無從下手

回覆:sally2pen 的帖子

有哥哥姐姐讀緊果啲已經係必收生!
仲有宗教分,一定難過黃永樹

‹ 上一主題|下一主題