用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校
go

升中選校 [複製鏈接]

小兒在荃灣讀小六,成績band2,本來選校不是那麼頭痛的,因為了解荃灣的中學。可現在剛搬到深水埗區居住,所有的中學都感到很陌生,為了幾個月后選校不那麼彷徨,現在開始做功課,希望各位家長朋友可以幫幫手🙏,給一些意見指引指引,萬分感謝!🙏🙏

0    0    0    0

真係好唔了解,報返荃灣中學可唔可行?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

可以留返係荃灣網.

荃灣網有男校聖芳濟, 另外李城壁同廖寶珊都唔差.

轉出深水埗男校得長天 (B1), 真係無乜著數, B2 男女校有匯基 (大坑東) & 佛教大雄係我讀書年代都 ok.

仲有你要小心轉網後個 banding 會唔會有升跌, 升當然係好事, 跌左就大件事.

好老實, 只要間中學真係自己都鍾意, 跨區返學唔會係大問題.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

好多謝你的分享!
我會認真考慮,阿仔在荃灣關立小學讀,
如果轉出來深水埗不知banging是升還是降?
昨天留意到唐乃勤中學,
請問你了不了解?

elbar  是荃灣官小生嗎? 請查看訊息。  發表於 15-9-7 19:56

回覆 judy898 的帖子

其實返學路程不是問題,主要是你仔喜歡邊間中學同入讀的機會,我都是住深水埗區,仔跨區自行入咗荃灣1a校,讀了2年,讀得頗開心

唐中是很多SSP b2的首選,佛教大雄校風吾錯,我仔有幾個小學同學仔讀緊,都很有禮貌,很乖

judy898 發表於 15-9-7 12:51
好多謝你的分享!
唐中應該只有中一至中三級

回覆:ccj2008 的帖子

你說的有道理👍
可阿仔說在荃灣讀了六年小學,
太熟悉了,想換一下新的環境,
本來遷就他無可厚非,
可深水埗區的band2學校
特別是男生的選擇實在太少,
我也覺得留在荃灣比較好可兒子不開心,
他想讀唐乃勤中學,
我擔心自行無緣,大抽獎又抽不中的話,
會被派到一些band3的學校就慘了😢
真的好煩惱啊!

醒目開學勳章

唐乃勤只選部份人面試

回覆:peggy 的帖子

請問band2的成績有機會面試嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:好多謝你的分享! 我會認真考慮,阿仔在荃

原帖由 judy898 於 15-09-07 發表
好多謝你的分享!
唐中我唔了解,已有會員代答。

banding 問題最好問返學校負責升中派位既老師,佢地會有渠道問到。

我囡今年升中,P.6 時負責升中派位既副校講我囡學校學生轉出深水埗或葵青區 banding 無變。

但你要記住間間學校唔同,唔可以用我囡學校既資料套落荃官小。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我之前有朋友, Band 2生抽入唐中, 去到中四會接上莊啟程, 但要中, 英, 數合格先可直升.

非常感謝!😊😊

回覆:aleung922 的帖子

我是發自內心喜歡這所中學
如果沒有機會面試
希望大抽獎可以中獎了
還有2次呈分的機會
希望阿仔加油加油再加油
謝謝你寶貴的分享😚😚

謝謝你的分享😊😊

醒目開學勳章

judy898 發表於 15-9-7 21:00
請問band2的成績有機會面試嗎?

通常選b2a的學生
冇記錯唐中在大抽獎時有4-5個位被荃灣區抽

回覆:peggy 的帖子

如果這樣的話
乙部以深水埗區校網大抽獎機會會大很多
我再斟酌斟酌
謝謝!

‹ 上一主題|下一主題