用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 想統計一下:1st waiting 請進
樓主: sorbi
go

想統計一下:1st waiting 請進 [複製鏈接]

最重要係隨緣!去年我仔一開始就1st waiting, 上足10堂+交足兩份工課+4月已經通知我去註冊但最終都係冇位!還好他現在另一直資讀得好開心。不過只是苦了家長,不斷致電學校及成日望電話,到開學頭一星期都依然在等待!直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解唔收曾經call過去註冊的…

其實回顧過去一年跟優才的關係,就像拍拖一般。當你不斷接受佢嘅甜言蜜語而對佢嘅傾慕有增無減時,甚至去到談婚論嫁的階段;但一日未到註冊簽紙的一刻,雙方都有權去選擇更好的。
以上只是個人的不幸遭遇,不喜勿插!
最後只有鼓勵大家,最重要是隨緣,小一選校只是小朋友人生的一小片段;最重要係佢在小學階段能夠愉快學習,好好裝備自己,為未來的更多不同階段而努力

引用:最重要係隨緣!去年我仔一開始就1st+waitin

原帖由 singsingtsztsz 於 15-09-14 發表
最重要係隨緣!去年我仔一開始就1st waiting, 上足10堂+交足兩份工課+4月已經通知我去註冊但最終都係冇位! ...
通知左註冊?
但無位?
乜野叫註冊?

我記得果日16/4去到,有廿幾個家長在場等咗一陣,帶曬支票同文件。之後副校長出嚟同大家講,今日唔夠咁多位同所有家長辦註冊,不過可以先同大家預告定註冊當日要注意嘅事項,因為到時一call你嚟註冊,就好急好快要決定,無時間再慢慢同你講啲細節!當時大家都O嘴!最後有家長問幾時先會收到call,副校先勉強講咗27/4,但講明只係部分家長會收到,其他請繼續耐心等候!最後象徵式收咗小朋友張出世紙copy,就叫大家落樓下上家長課!
所以未到落筆簽紙,都未必係事實。大家可以留意吓,我去年除咗最初收到一封信通知我哋係優先備取生而叫小朋友去2nd in 外,其他例如通知你小朋友in得好過咗關、或者叫我去註冊等等,都係打電話通知,冇實在嘅信件!希望今年會改善到,唔好下下只係得口頭承諾!

回覆:singsingtsztsz 的帖子

好折磨人,好得人驚!

都幾析磨,因為我成日諗,係咪我交嘅功課未能達標,而令仔仔由優先備取生,落到去大後備?但自問嗰兩份功課我都好俾心機去做!如果真係因為咁,又點解要call我去註冊呢!所以成件事上面,我覺得除非你係佢正選,即係一早唔駛小朋友去2nd in, 11月就有conditional offer的一批,就一定收。其他被列入後備的,就算2nd in得好,話會收你,叫你耐心上家長課,都隨時變為大後備;因為之後可能又有其他人在復活戰中有得3rd in (因為今年5月初又有人in過),排咗係你前面…

引用:都幾析磨,因為我成日諗,係咪我交嘅功課未

原帖由 singsingtsztsz 於 15-09-15 發表
都幾析磨,因為我成日諗,係咪我交嘅功課未能達標,而令仔仔由優先備取生,落到去大後備?但自問嗰兩份功課 ...
此等層層做法確實好無聊好無謂,令人費解

回覆 singsingtsztsz 的帖子

非常同意!  千萬不好麻木去期待, 否則只令自己傷痕纍纍!  

回覆 singsingtsztsz 的帖子

作為一間負責任的辨學團體, 每樣事情應該交代後精和簡, 做事方式應該瀟脫D...一就一, 二就二

醒目開學勳章

ok3 發表於 15-9-5 13:22
係咪基本上1st waiting, 小朋友3rd in.正正常常,上足堂都會有offer?
要睇小朋友表現和反應, 分分鐘 >300人有3rd in, 得一百個位

醒目開學勳章

iamadc 發表於 15-9-9 08:58
其實學校出了幾多first waiting?
上年 0ver 600

引用:最重要係隨緣!去年我仔一開始就1st+waitin

原帖由 singsingtsztsz 於 15-09-14 發表
最重要係隨緣!去年我仔一開始就1st waiting, 上足10堂+交足兩份工課+4月已經通知我去註冊但最終都係冇位! ...
真係十分同情你的情況.........""直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解唔收曾經call過去註冊的…""

回覆:sorbi 的帖子

""直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解唔收曾經call過去註冊的…""

""直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解唔收曾經call過去註冊的…""

""直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解唔收曾經call過去註冊的…

1st priority 應該比第一批係1st waiting 的先合理

引用:""直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解

原帖由 sorbi 於 15-09-15 發表
""直至現在才知收了復活戰的一批都唔知點解唔收曾經call過去註冊的…

1st priority 應該比第一批係1st wai ...
諗落真係好灰,話曬辛苦咗1st in➕2nd先取得目前嘅1st waiting,家長同孩子唔係冇真心付出過,搞咁多嘢,程序如此繁瑣究竟為乜?!得定唔得都嚟個痛快。英華in三次都算辛苦同要捱日子,但起碼公平,篩選後嘅唔會復活,俾過咗關嘅家庭繼續努力的動力➕定心丸。綜藝節目咩,搞復活⋯

非常同意你用綜藝節目去形容!拍拖當然唔希望被人玩弄,但如果一開始就唔需要認真,完全本著去玩嘅心態,最後可能冇咁傷

回覆:想統計一下:1st waiting 請進

here

punlik 發表於 15-9-16 10:10
多謝上面位家長既分享:
依個是我既理解, 可能有錯, 如有請指正.

問題不是first waiting 既機會多少,問題是叫左家長去學校註冊,去到話唔夠位比學生註冊!

就算今年排隊人士名稱如何改變都好,若學校行政仍然咁亂,一時一樣,講過唔算,喜歡變變變,今年d家長都有排受!
‹ 上一主題|下一主題