用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃官同埋天神都有20分,你地選自行分配,會選邊間? ...
go

荃官同埋天神都有20分,你地選自行分配,會選邊間? [複製鏈接]

荃官同埋天神都有20分,你地選自行分配會選邊間?
   0    0    0    0

荃官小同荃官中有聯繫,但唔一定收,天神同聖瑪利一條龍升中必收,荃中同聖瑪利都是傳統學校雖大家都係B1A,但成續有分別。

引用:荃官同埋天神都有20分,你地選自行分配會選

原帖由 cherrypun 於 15-09-04 發表
天神20分必入嗎?

q**p

回覆:cherrypun 的帖子

check 吓兩間既自行學位有幾多先,天神有宗教分,可能多咗人爭喎。依兩點都好影響成功率。

引用:Quote:原帖由+cherrypun+於+15-09-04+發表

原帖由 Winson_baby 於 15-09-04 發表
天神20分必入嗎?
20分機會好微

醒目開學勳章 貢獻勳章

我估,荃官應該好抽少少,但機會都係好微
天神20分應該唔多位 (佢本身開班都少)
但官校最高都係20分,全部舊生,點都好過又有宗教又有舊生嘅20分啦!
btw,諗清楚阿女受唔受谷先!
同埋,屋企有無校車去呢兩間學校
恐龍家

cherrypun 發表於 15-9-4 15:34
住邊?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:check+吓兩間既自行學位有幾多先,天神有宗

原帖由 haihaimom 於 15-09-04 發表
check 吓兩間既自行學位有幾多先,天神有宗教分,可能多咗人爭喎。依兩點都好影響成功率。

...
我估兩間舊生都多,20分大有人在,男女校又多人爭過淨女校喎。

回覆:荃官同埋天神都有20分,你地選自行分配,會選邊間?

天神20分,陪跑多

回覆 hkpapa852 的帖子

荃灣區~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherrypun 發表於 15-9-4 20:14

荃灣區~~

除非你好清楚阿女受得,成家人做足心理準備應付未來嘅學習生活,否則,唔應該浪費荃官自行嘅機會

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

講到咁驚?荃官係咪好癲?

引用:講到咁驚?荃官係咪好癲? +

原帖由 Monchichi2009 於 15-09-04 發表
係天神好癲

rosaki    發表於 15-9-9 12:56

我見荃官係大班,又有5班;   而天神只係小班教學,得3班,又真係好似荃官比較大機會咁。咁睇真係好似荃官機會大些咁!

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 荃灣區~~

原帖由 cherrypun 於 15-09-04 發表

荃灣區~~
荃官少升官中好似得2x個(唔記得係咪仲同海官爭),但天神大部份都可直升st Mary。 如果計自行機會率一定荃官少高,要看樓主是不是荃官少已經滿足及會不會考直私

回覆 lightingchung 的帖子

會考直私呀!

回覆:荃官同埋天神都有20分,你地選自行分配,會選邊間?

如果有想升荃官中諗法嘅話,其實官少壓力可能更大(要保持1x名之内)

引用:Quote:原帖由+cherrypun+於+15-09-04+發表

原帖由 lightingchung 於 15-09-04 發表
荃官少升官中好似得2x個(唔記得係咪仲同海官爭),但天神大部份都可直升st Mary。 如果計自行機會率一定荃官 ...
有三間官小分荃官中果啲聯繫位,基本上只係好過無。而荃官小升中只係b2水平

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:講到咁驚?荃官係咪好癲? +

原帖由 Monchichi2009 於 15-09-04 發表
天神癲得緊要,唔係人人受得!

但樓主係舊生又唔擔心,佢女女應該谷得嘅,而且家住荃灣,自行唔得都仲有大抽獎,再揀荃官

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

俾少少數據樓主自行分析機會率問題
曾經聽過趙sir講座,一般地區熱門學校會收到大約200份自行申請,全港名校會收到約300份申請,其他幾好嘅學校收到100份申請左右...
2007年出生嗰屆 (即3年前),明報記者訪問咗5-6間小學,新油當年收到20x份申請,其他學校我唔記得喇,但足証趙sir數據有參考價值

樓主講嗰兩間,天神以往無近年受歡迎,我3年前收嘅風,15分係有機嘅!當然近年出生率高之下,就一定無可能,但樓主自己可以計一計(參考舊年自行數據,必收生比例),要計出粗略機會率唔難

同樣道理,荃官其實仲易計,因為必收生之後就到20分

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題