用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新手媽咪救教,N班?PN班?幼兒班? 好亂呀~ ...
go

新手媽咪救教,N班?PN班?幼兒班? 好亂呀~ [複製鏈接]

如題,唔知有冇媽咪可以指教下我呢? 我仔仔2015年2月出世,而家6個月,我想開始留意屋企附近有咩幼稚園。

我打算佢2歲開始返學,學習同多D人相處。

我想問大家係唔係預備班 --> 低班-->中班-->高班? 但係上教育處個網佢地只得幼兒班 --> 低班-->高班。

預備班 = PN 班?
幼兒班 = N班/K1班?
低班 = K2?
高班 = K3?

咁我係咪要逐間學校網去睇佢地有冇預備班?

唔好意思,問題太長

0    0    0    0

N班=PN班=2歲班=預備班
叫法不同教育署唔鼓勵2歲小朋友就返學,所以無K1之前的班級官方叫法

回覆 tuliplee_hk 的帖子

Thank you so much!!

唔怪之得啦,睇到我一舊雲咁。麻煩你~

回覆:yimfion0126 的帖子

你屬於大仔,多數学校九月開学,你仔到時就2歲8個月,除非你果區可以插班,甘就可以早多几个月讀n班

引用:如題,唔知有冇媽咪可以指教下我呢?+我仔仔

原帖由 yimfion0126 於 15-09-04 發表
如題,唔知有冇媽咪可以指教下我呢? 我仔仔2015年2月出世,而家6個月,我想開始留意屋企附近有咩幼稚園。

...
我個囡同你一樣都係2015 年2 月吖!
我都係睇到一舊雲!

回覆 yaubb2014 的帖子

咁其實大B有冇好處? 咁遲先入學,學野會唔會慢D?

不過我主要係想佢見多D人,OPEN D。唔知媽媽們會唔會俾BB做插班生呢? (當然首要係學校容許啦~)

回覆 chingman313 的帖子

係呀,所以有時間要上黎睇多D,惡補下~

回覆:yimfion0126 的帖子

唔會,會快d,因為大人地幾個月。

‹ 上一主題|下一主題