用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區中學排名
go

觀塘區中學排名 [複製鏈接]

小兒將會在2016年升中,band 1c 至 band 2a 有咩學校會比較好?

懇求有經驗家長指教,指教,謝謝!

王家爸爸  跟住應該係觀瑪   發表於 15-9-4 10:04
王家爸爸  聖言算係區內最好既男校  發表於 15-9-4 10:03
   5    0    0    0

或者將軍澳,西貢區中學,有任何意見嗎?

long170908 發表於 15-9-4 10:06
或者將軍澳,西貢區中學,有任何意見嗎?
迦密主恩、宣道會宣基、將官都係將軍澳區比較好既中學。

王家爸爸 發表於 15-9-4 10:37
迦密主恩、宣道會宣基、將官都係將軍澳區比較好既中學。

多謝你既回覆,小兒現讀小學屬於中游位置,每年大約21%至23%派BAND 1, 學校在五年班下學期無再列出名次,老師話屬BAND 1 生,但學校以往派位也只有20多個派到BAND 1,所以我也好煩腦,在呈二失手的話,真係唔敢唸!

long170908 發表於 15-9-4 09:31
小兒將會在2016年升中,band 1c 至 band 2a 有咩學校會比較好?

懇求有經驗家長指教,指教,謝謝!

要加倍努力呈2, 呈3後 保持至 BAND 1方為上策

long170908 發表於 15-9-4 10:46
多謝你既回覆,小兒現讀小學屬於中游位置,每年大約21%至23%派BAND 1, 學校在五年班下學期無再列出名次,老師 ...
觀塘區 (不計女校)

一線頭既中學:
聖言
觀瑪 (近年無公開整體DSE成績及入U率, 未能確定是否仍屬一線頭)

一線中:
順利天主教

一線尾:
蒙民偉

TKO幾間都只有3322率, 無公佈入U情況, 好難講.
但以3322計, 迦密主恩最好, 有8X%, 景嶺同宣基有7X%, 將官就只公佈2222, 建議唔好當佢B1學校啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝各位,其實原本都只係唸住報返觀塘區既中學,但無意間又睇下西貢區的,發覺都有好多好學校,而且交通也比較方便,但如果報他區,學位也只很幾個,競爭激烈.

想請問甲部填回本區好,還是他區好,
他區心儀宣基

elbar  觀塘區網較好   發表於 15-9-5 11:16

另外, 同一個條件.
如果唔選將軍澳區, 選九龍城區機會又大唔大呀?

幪面超人 發表於 15-9-4 16:05
另外, 同一個條件.
如果唔選將軍澳區, 選九龍城區機會又大唔大呀?
如果是Band 1成績,自行可嘗試九龍城區的學校。大抽獎時九龍城區學校,例如華英,銀禧都有少少位比觀塘校網的學生選擇。我兩個仔都是觀塘校網跨區去九龍城的。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

回覆:long170908 的帖子

Band 1c 至2A,可以考慮蒙民偉/呂郭/官塘官立

引用:Band+1c+至2A,可以考慮蒙民偉/呂郭/官塘

原帖由 Lucifer3960 於 15-09-08 發表
Band 1c 至2A,可以考慮蒙民偉/呂郭/官塘官立
如果想入順利天主教,男仔要和女仔爭,近年順天收女仔多過男仔。

回覆:long170908 的帖子

請問全級130人,大概有幾多人屬band 1?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

引用:請問全級130人,大概有幾多人屬band+1? +

原帖由 josejandy 於 15-09-08 發表
好難講,有d小學有成百幾個入到B1 中學,您可參考自己小學過住紀錄。

long170908  同意  發表於 15-9-8 16:46

以我所知早幾年,呂郭競爭非常之大,唔知近呢兩年情況有否改變.

引用:以我所知早幾年,呂郭競爭非常之大,唔知近呢

原帖由 long170908 於 15-09-08 發表
以我所知早幾年,呂郭競爭非常之大,唔知近呢兩年情況有否改變.
我女班有b2都碌入呂郭同梁式芝

引用:請問全級130人,大概有幾多人屬band+1? +

原帖由 josejandy 於 15-09-08 發表
間間情況不一樣,一線二線三線… 差好還,就算一線頭同尾都差很遠

回覆:觀塘區中學排名

請問寧波第二中學,與羅陳楚思比較,那間較優?

羅陳好d

我個仔果間就系, 總之你唔系向band 1 個pool度就唔好簡英中, 變左好多英文麻麻地既人派入英中, 而我個仔, 就讀直資, 費事同老師鬧交

其實呂郭同梁式之都系band 2頭, band 1尾英中, band 2頭英文好既可以博下, 不過, 如果band 2頭呂郭自選應該唔收
‹ 上一主題|下一主題