用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好奇一問,各位小朋友既小息同午飯時間,學校係點安排架 ...
樓主: Nath
go

好奇一問,各位小朋友既小息同午飯時間,學校係點安排架 [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

今日聽阿仔講話學校都有board game , 但佢蒙豬豬咁唔知點可以借

Yanamami  问老師  發表於 15-9-5 08:03

引用:小息15分鐘,+可以吃小食,+玩,+温習,+如厠午

原帖由 AgapePa 於 15-09-04 發表
小息15分鐘, 可以吃小食, 玩, 温習, 如厠
午飯25分鐘, (包括派飯時間), 食完可以去玩
大息25分鐘, 有很多活 ...
活動好豐富

回覆:Nath 的帖子

有指定小息地點的

Nath 發表於 15-9-5 00:47
回覆 Yanamami 的帖子

今日聽阿仔講話學校都有board game , 但佢蒙豬豬咁唔知點可以借 ...

回覆:Nath 的帖子

間間學校唔同,通常小息時間小朋友可到操場玩,有朋友小朋友嘅學校就「自由行」,佢地鍾意去操場、留課室、去圖書館都得。午飯有啲會由老師小朋友帶落去飯堂食,食完午息完結就上課室,有啲學校就小一二樓課室食飯,其餘去飯堂

回覆:小曳人 的帖子

阿仔間學校小息可以周圍走、去電腦室、去圖書館,食飯係課室食。但班長小息時間是要負責小息摘同班同學名,唔可能次次小息都亂走,所以我阿仔上年唔願做班長,攪壞自己操行搏炒,搏完炒,今年升小二,又被委任做班長,對佢而已可能又入「無限地獄」。唔願做其實應該馬上就向班主任出聲,可能佢仍未明白自己有咩責任...

回覆 wister 的帖子

我覺得小息應該容許小朋友去操場玩或者圖書館等自己有興趣既地方,鍾意同同學傾下計、玩下捉迷藏等聯誼活動都好好;但依家發現原來有d學校連小息同lunch都有活動安排好。

回覆 nillnill 的帖子

不嬲做班長都係慘慘,所以我細個都唔鍾意做
‹ 上一主題|下一主題