用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資OFFER
go

直資OFFER [複製鏈接]

請問若收到直資OFFER並簽了UNDERTAKING, 可否參加自行收生派位?謝。
   2    0    0    0

回覆:直資OFFER

簽了就不可以參加了,連6月大抽獎都冇份

回覆 pl7631 的帖子

但係有人話自行参加左都冇人知, 但係統一派位就唔得, 所以想確認下。

你接受了直資的話,直資會將你的資料交比教育局,聽過有人簽了又自行,最後被直資取消了該生的學位。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+pl7631+的帖子 但係有人話自行参加左

原帖由 connie001 於 15-09-03 發表

但係有人話自行参加左都冇人知, 但係統一派位就唔得, 所以想確認下。 ...
邊個話。教育局有你undertaking,一對名都知啦

回覆 connie001 的帖子

上年自行報名時剛收到直資offer,自行交報告表後一日,到直資留位,
過一排就收到教署信件,
話我已在直資學校留位,
所以將取消我參加自行及大抽獎的資格。

引用:回覆+pl7631+的帖子 但係有人話自行参加左

但係有人話自行参加左都冇人知, 但係統一派位就唔得, 所以想確認下。 ...
你叫果個比個學位你囉

明白,多謝各位的意見。

回覆 starbabymm 的帖子

再問多句,自行不是交到心儀的學校咩?點解教署會知?

引用:回覆+starbabymm+的帖子 再問多句,自行不

再問多句,自行不是交到心儀的學校咩?點解教署會知? ...
最後是要交到教署計分抽簽,之前必定交學校核對身份計分(由期世襲分,校友分,宗教分),這些教署無法自己做

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+starbabymm+的帖子 再問多句,自行不

再問多句,自行不是交到心儀的學校咩?點解教署會知? ...
有無唸過心儀學校收完d表後點處理?

完全明白了,感謝各位

回覆 connie001 的帖子

應該係直資果間通知教署,自行果間知唔知其實我唔肯定,
我印象中,應該係自行果間自己按分數抽籤,
所以有人話有可能黑箱作業,有無抽無人知,
學校亦可以交個名單俾教署代為抽籤。

所以其實我唔肯定自行果間知唔知道,放榜日我都無到學校查閱結果。

醒目開學勳章

回覆:starbabymm 的帖子

其實我成日都唔明如20分的抽籤係點抽法,其實交自行表時,有冇人交portfolio 架?

教育局知唔知, 主要係間直資幾時交張undertaking上教育局.
上年有人在5月得到直資Offer, 簽埋undertaking.
到6月又見到大抽獎結果, 抽中大獎.
打番去直資問, 竟然未交undertaking上教育局.
間直資又肯取消學位, 然後成功註册津校.
‹ 上一主題|下一主題