用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問,北區及大埔區Band 1 的排名及校風 ? 謝謝 ! ...
go

請問,北區及大埔區Band 1 的排名及校風 ? 謝謝 ! [複製鏈接]

小兒明年升中,指教北區及大埔區Band 1 的排名及校風 ? 謝謝 !

elbar  首推 鄧顯   發表於 15-9-3 13:25
   1    0    0    0

回覆:請問,北區及大埔區Band 1 的排名及校風 ? 謝謝 !

大埔區band 1英中有迦密柏雨及聖公會莫壽增,其次係恩主教、王肇枝及沐恩!
北區不太清楚,但知道鄧顯肯定係band 1!

感激提供大埔區 Band 1 學校排名,本人住在北區吾耐,明年小兒升中,北區 Band 1位太小,所以都想誇區大埔或留北區,15/16

50992 發表於 15-9-7 22:01
感激提供大埔區 Band 1 學校排名,本人住在北區吾耐,明年小兒升中,北區 Band 1位太小,所以都想誇區大埔或留 ...
鄧顯好難好難好難好難好難好難好難入, 因為全港計都一樣係好學校。北區真係人多位少, 但係就算你想跨大埔, 都只有自行可以, 所以你都要有兩手準備, 諗定大抽奬點排。呈一成績好唔好, 做好個呈二成績, 自行機會大D。

感激提供寶貴資料及意見,
小兒呈一考大約第十名,呈二未考,應該是 Band 1A 尾,或 Bank 1B 頭,所以比較煩腦 !

如果跨區建議沙田,該區Band 1位多,多到Band 2好彩都入到,坐多兩個站,都係選擇就多好多了。

多謝 O-O 提供寶貴資料及意見,請問沙田區的 Band 1 排名及評語?

想請問風釆中學好嗎?我囡明年升中。準備選校。頭痛中

我問咗 D 北區家長,風采是北區 Band 1 中中,都幾好,中中第一, 北區 Band 1 就排四或五

醒目開學勳章

引用:想請問風釆中學好嗎?我囡明年升中。準備選

原帖由 Niocle娃 於 15-10-01 發表
想請問風釆中學好嗎?我囡明年升中。準備選校。頭痛中
風采校風好好,屬於中中但有兩班係英文教學,band1尾band2頭可以考慮!

多謝 kittylam 提供寶貴資料,風采中學亦是本人考慮之列。

醒目開學勳章

引用:多謝+kittylam+提供寶貴資料,風采中學亦是

原帖由 50992 於 15-10-02 發表
多謝 kittylam 提供寶貴資料,風采中學亦是本人考慮之列。
我細仔同你小朋友一樣明年升中。

50992 發表於 15-10-2 22:07
如果成績夠好, 唔駛出沙田啊, 上水坐火車去大埔都要都要15分鐘, 仲要計轉車呢。出沙田火車要半個鐘!車費又係一大問題。中學多活動, 會搞到好夜, 好浪費時間啊。雖然沙田D band 1中學又真係有好多, 如果不介意遠都可以考慮。北區最勁一定係鄧顯, 但唔知你係唔係北區最出名果間小學, 不過可以睇返前兩年同校小朋友既派位, 來估計自己既選校。如果出名學校級10名可以保持, 其實留响北區自行小心選擇, 應該問題不大, 唔駛跨出大埔咁辛苦的, 反正你大抽奬都係抽返北區。

little_yolky 發表於 15-10-14 15:51
如果成績夠好, 唔駛出沙田啊, 上水坐火車去大埔都要都要15分鐘, 仲要計轉車呢。出沙田火車要半個鐘!車費又 ...
多謝 little_yolky 的提點,給我寶貴的意見,感激 !

50992 發表於 15-10-14 18:29
多謝 little_yolky 的提點,給我寶貴的意見,感激 !
朋友當年囡囡級5, 鄧顯 / 李嘉誠入唔到, 最后叩入陳融
應該係當年人多爭入唔到, 統一排位NO. 又唔好, 抽唔到

朋友話囡囡向陳融被受關顧讀得开心, 今年畢業入中大了

O~O    發表於 15-10-19 23:18

TwinWong 發表於 15-10-15 14:22
朋友當年囡囡級5, 鄧顯 / 李嘉誠入唔到, 最后叩入陳融
應該係當年人多爭入唔到, 統一排位NO. 又唔好, 抽唔 ...
多謝 TwinWong 提供寶貴的朋友經驗,我也要小心選校,但願小兒順利升 Band 1 ,感激各位網友的提點 !

TwinWong  加油  發表於 15-10-16 08:17

50992 發表於 15-10-15 21:43
多謝 TwinWong 提供寶貴的朋友經驗,我也要小心選校,但願小兒順利升 Band 1 ,感激各位網友的提點 ! :funny ...

另一个係, 以前向囡囡樂団認識到嘅家長,
佢囝囝B1A生, 特登揀田家炳~係1C校,
話LEE 間學校有天文學會, 佢囝囝讀得好好

TwinWong 發表於 15-10-16 09:23
另一个係, 以前向囡囡樂団認識到嘅家長,
佢囝囝B1A生, 特登揀田家炳~係1C校,
話LEE 間學校有天文學會, 佢 ...
再次感恩,多謝 TwinWong 的非常難得的經驗,退一步,可能是更好的結果,田家炳,聽聞校風都幾好,感激!

TwinWong  加油呀~  發表於 15-10-16 14:35

回覆:50992 的帖子

鄧顯中二無功课做,又少课餘活動,兒子悶到死!

Mikeyuen 發表於 15-10-31 17:21
鄧顯中二無功课做,又少课餘活動,兒子悶到死!
請問 Mikeyuen 可否分享貴兒子入讀鄧顯的心得?感激  !
‹ 上一主題|下一主題