用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 help 有食問R 藥的媽媽
go

[過動] help 有食問R 藥的媽媽 [複製鏈接]

我小朋友今年小一食緊R藥10mg 長效8小時,食左2個月,最近隻藥對佢完全無效,在學校打老師/周圍跑,佢體重得40磅,請問可以點做?仲有成5個月先覆診,開學已經咁都唔知可以點

0    0    0    0

回覆 yuki8484 的帖子

打電話去問可否提早覆診。
for every one criticism, three positives must be given.

yuki8484 發表於 15-9-3 08:38
我小朋友今年小一食緊R藥10mg 長效8小時,食左2個月,最近隻藥對佢完全無效,在學校打老師/周圍跑,佢體重 ...
通常一開始試藥,換藥或調較藥的份量會覆得密D, 1或2個月就覆診喎

引用:Quote:yuki8484+發表於+15-9-3+08:38+我小

原帖由 MashiMaro 於 15-09-04 發表
通常一開始試藥,換藥或調較藥的份量會覆得密D, 1或2個月就覆診喎
我在政府開藥,個期係半年,打去問可唔可以提早佢話叫我留電話

yuki8484 發表於 15-9-4 14:41

...
等電話啦,姑娘打電話給你時就將小朋友的情況告訴她,她會轉告醫生再決定的。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:yuki8484+發表於+15-9-4+14:41+我在

原帖由 lillymarie 於 15-09-04 發表
等電話啦,姑娘打電話給你時就將小朋友的情況告訴她,她會轉告醫生再決定的。 ...
Thx,好彩有呢個區比我問問

yuki8484 發表於 15-9-4 14:41

...
我以前在私家看, 之後政府有位就轉了政府
以前在私家睇, 初時覆得好密, 穏定了都至少2個月覆一次
現在在政府覆診, 若不轉藥就3,4個月覆, 但轉藥dr都建議2個月就覆診喎
點解半年咁耐?
通常dr會問你約覆診期喎

‹ 上一主題|下一主題