用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 18歳讀英國Y13 可否term break 租酒店住?
go

18歳讀英國Y13 可否term break 租酒店住? [複製鏈接]

本身有用 guardian agent, 但想同同學租酒店不住host family, 可以嗎?有沒有什麼責任問題?

0    0    0    0

滿18歲就可check-in任何酒店。如有信用卡更好,可以碌卡付按金,否則要俾現金作按金。

GettingLost 發表於 15-9-3 08:27
本身有用 guardian agent, 但想同同學租酒店不住host family, 可以嗎?有沒有什麼責任問題?

...
未滿18都可住酒店,只要同學校講清楚half term 去了那𥚃玩。guardian 有責任保護學生安全。

回覆 noel2010 的帖子

學校會OK? 酒店wor?

回覆:mummy911 的帖子

租 apartment 好啦,叫呀媽比錢,你住得舒服。

回覆:billylulucoco 的帖子

人地邊會肯租比你呢D細佬,無大人,D鬼可能怕你溶左佢間屋!不過我覺得學校唔會比你住酒店,你有 監護人唔住,住酒店,大大話話都有十日,有冇事佢點咩得起?(個人應為)

mummy911 發表於 15-9-3 17:22
人地邊會肯租比你呢D細佬,無大人,D鬼可能怕你溶左佢間屋!不過我覺得學校唔會比你住酒店,你有 監護人唔 ...
酒店就一定會租到,呀仔和同學試過不知多少次了。13-16 歲期間。除英國,今次暑假,他和一班同學在日本,北京,深圳和香港都未滿18 自行入住酒店。通常住4-5星安全些。早前自行出倫敦考試,都是一個人住酒店,有passport 跟身便可。
我會send email 比學校,cc 比guardian,說明去邊,幾時返,同那班同學。學校便覆我。

引用:Quote:mummy911+發表於+15-9-3+17:22+人地

原帖由 noel2010 於 15-09-03 發表
酒店就一定會租到,呀仔和同學試過不知多少次了。13-16 歲期間。除英國,今次暑假,他和一班同學在日本,北 ...
希望我個細佬的學校都得啦,佢都想同同學住學校附近的酒店,話悭番車錢同 travel 時間,18歲我又覺得OK,最緊要學校比就得

回覆:18歳讀英國Y13 可否term break 租酒店住?

丫13學校安排homestay約一百鎊一星期,但酒店平均一曰約一百鎊 ,另洗衣費等,如homestay服務差可安排更換,女仔住酒店好危險 ,男仔冇皇管更加。。。。

回覆 brother4 的帖子

一百鎊?  沒那麼便宜。 通常 監護人公司介紹的 要收 40-50 鎊一晚, 一星期要300-400鎊。 你說的很便宜呀!

回覆:18歳讀英國Y13 可否term break 租酒店住?

約一百鎊是學校做介紹,不經監護人公司,多數是政府預科丫11/丫12/丫13  ,亞大住一人ㄧ間大房行15到學校約130鎊一星期包早晚歺,如細房要乘巴士約一百鎊一星期包早晚歺

回覆 brother4 的帖子

有學校介紹真好, 又便宜。

Brother 4: 可吾介紹

政府預科書院,如Chichester college 1xx鎊一周住費,brockenhurst college約5000鎊一年住宿費

回覆 GettingLost 的帖子

英國 16歲當成年, 酒店入住年齡 16 歲就可以自行 check-in 正式入住。
在機場買酒都可以。

梁媽媽

唔係間間酒店俾16歲自己check in。我女學校附近問咗好幾間包括B&B都話明要18歳先得,有間B&B就話要收supervision fee。

16歲可自己check in嘅酒店,暫時只知有Premier Inn。
‹ 上一主題|下一主題