用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中遊戲點玩架
go

升中遊戲點玩架 [複製鏈接]

我好亂,TSA及成日聽band 1abc,band2,3.完全攪唔清楚升中呢個遊戲。請好心人幫幫手。

13    0    0    0

睇升中置頂既帖啦、上教署網頁都有資料~要慢慢爬文消化下~

引用:我好亂,TSA及成日聽band+1abc,band2,3.完

原帖由 sumyau1012 於 15-09-02 發表
我好亂,TSA及成日聽band 1abc,band2,3.完全攪唔清楚升中呢個遊戲。請好心人幫幫手。

...
點玩都好,好現實第一件事係攪好小朋友成績,成績好先有得任你㨂,成績唔好就人揀你多。
TSA唔駛理,至於band 乜就係睇成績,都係果句,小四起要睇緊小朋友成績,小五學期更要加倍努力,考好呈分試,去參觀下中學,成績好你就大把選擇。

回覆:升中遊戲點玩架

只為三個考試

引用:我好亂,TSA及成日聽band+1abc,band2,3.完

原帖由 sumyau1012 於 15-09-02 發表

...
升中有三個呈分試,分别小五下學期呈一,小六上學期呈二及小六下學期呈三,呢三次考嘅校內成績(中,英,數,常,視藝,音樂)作為呈上教育局升中之用。

總之想讀一線中學,就要成為band 1生,間小學有幾多band 1生就視乎早兩年嘅師兄師姐考至pre-S1試來定,即多師兄師姐考得好,就爭取多啲band 1位。
假設全級120人,咁啱好平均咁分到banding, 即頭40名属b1生,41-80就b2生, 如此類推。

都係嗰句,考到全級較前咪多啲選擇,努力考好三次呈分試!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王國會長

sumyau1012 發表於 15-9-2 19:22

...
簡單D 講, 考好三次呈分試. 有特異功能除外

回覆:gracelam 的帖子

唔該曬^^
咁即係只與同校的同學來計分,不需全港比較?咁師兄師姐的分數對自己有咩影響力?

自行階段會同所有報讀同一學校嘅學生作比較( 會根據教育局嘅全港排名,排出先後次序)。 統一派位階段,將根據學校前2次pre s1 test 成績決定該校band1 ,2, 3 比例。  再根據學生三次呈分試既成績排名 ,決定該學生 屬於哪個組別。
真心建議樓主先爬置頂文,有唔明再問。 ( 除咗有詳盡嘅講解外,仲有好多有用資料及選校策略)。

醒目開學勳章 王國長老

sumyau1012 發表於 15-9-3 22:06
唔該曬^^
咁即係只與同校的同學來計分,不需全港比較?咁師兄師姐的分數對自己有咩影響力?

...
你睇左置頂既文先, 有左概念, 唔係點解釋你都係唔明.

剩係學生派遞名次你真係要清楚係咩黎, 呢個名次唔係剩係同自己學校既同學比較架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:lcwz01 的帖子

唔該曬。置頂文在那裡可以看?標題是什麼?

sumyau1012 發表於 15-9-2 19:22

...

中學學位分配辦法內容

2016年9月入讀中一
適用於參加中學學位分配辦法的學生
(在參加中學學位分配辦法小學就讀的六年級學生)

一般資料

自行分配學位

• 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期為2016年1月4日至1月20日]

• 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期由學校自行訂定]

統一派位

• 選校日期為2016年4月中旬至5月初

公布派位結果

• 2016年7月5日公布自行分配學位及統一派位結果
  • 2016年7月7日及8日辦理中一註冊

中一入學前香港學科測驗

適用於不參加中學學位分配辦法的學生
(包括新來港兒童及在不參加中學學位分配辦法小學就讀的學生)

行事曆

• 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學*

[申請日期為2016年1月4日至1月20日]

• 2015年12月9日至2016年1月20日期間的辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申領《中一自行分配學位申請表》
  • 2016年1月4日至1月20日自行向中學遞交《中一自行分配學位申請表》及學校所需文件
  • 如申請學生在自行分配學位階段獲參加派位中學或賽馬會體藝中學取錄,有關中學將於派位結果公布當日(即2016年7月5日)致電家長,通知其申請結果及相關安排。如未獲取錄,則不會個別通知
  • 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學

[申請日期由學校自行訂定]

• 申請2016/17學年資助中一學位*

[由教育局分配]

• 2016年5月至8月期間的辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申請資助中一學位,本局會把在統一派位後可供分配的學位分派給符合資格的申請人
  • 第一批申請的結果公布日期為2016年7月初,第二批申請的結果公布日期為8月初,第三批申請的結果公布日期為8月中,其後則會個別通知
[*申請資格:申請人必須是香港居民,從未經中學學位分配辦法獲派中一學位,以及從未就讀於本港的官立、資助、按位津貼、直接資助計劃和英基學校協會中學]

教育局學位分配組

地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室

電話:2832 7740, 2832 7700

辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

醒目開學勳章 王國長老

sumyau1012 發表於 15-9-4 08:46
唔該曬。置頂文在那裡可以看?標題是什麼?
用電腦版睇, 有好多有用既 link, 仲有 "有心會員" 做既數據你可以 download 黎參考.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-9-4 00:25
你睇左置頂既文先, 有左概念, 唔係點解釋你都係唔明.

剩係學生派遞名次你真係要清楚係咩黎, 呢個名次唔係 ...
其實, 睇晒都唔係好明。例如小五小六無名次, 學校只講大既的banding, 咁點知自己應該報Band 1A, B, 定係C。都真係好斷估無痛苦喎。

回覆 little_yolky 的帖子

都係架, 如果冇全級名次, 真係要聽老師靠估個BANDING, 我個女間學校, 有全級名次, 同埋睇番早幾年既派位, 家長都大約知道個BANDING, 再聽埋老師分析, 應該準確多D

回覆:miriam 的帖子

唔該曬👍🏻

回覆:elbar 的帖子

唔該曬👍🏻

little_yolky 發表於 15-9-4 12:53
其實, 睇晒都唔係好明。例如小五小六無名次, 學校只講大既的banding, 咁點知自己應該報Band 1A, B, 定係C。 ...
基本上,所謂嘅band 1 A/B/C      都係各自表述。除了出名到全hk   都識的較易有共識係B1a,  其他的都各人一把尺。 揀一間適合自己小朋友的先最重要。
‹ 上一主題|下一主題